Marka Kimliği Nedir? Detaylı Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

Marka kimliği nedir içeriğine hoş geldiniz. Kurumsal kimlik nasıl tasarlanır? detayları ile aktarıyoruz.

RedBull, Coca Cola, İkea ya da Apple’ın pazarlama stratejisiniz düşünün böylece Marka kimliği ve kurumsal kimlik ne ifade ediyor hatırlayacaksınız. Güçlü bir marka kimliği zamanla sizi zirveye taşır.

Bu kapsamlı kılavuz, müşterilerin unutamayacağı bir marka kimliğinin nasıl oluşturulacağı hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazdık.

Marka Kimliği Nedir?

“Kurumsal kimlik” ifadesi, bir zamanlar bir işletmenin görsel sunumunun logolardan reklamlara kadar birçok yönünü tanımlıyordu. Ancak dijital çağda marka kimliği bundan çok daha fazlasıdır.

Markanızın müşterilerle etkileşime girmesi için iyi tasarlanmış bir kurumsal kimliğe ihtiyacınız var. Müşterilerin web sitenizin tasarımından Facebook’ta bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle konuşmaya kadar her etkileşimde marka kimliğiniz hissedilir.

Sonuç olarak güçlü bir marka kimliği avantaj sağlar.

Neden Kurumsal Kimlik Gerekir?

Söz konusu dijital pazarlama ise marka bilinci kesinlikle gerekliler kategorisine girer.

2021’de yayımlanan bir rapora göre Müşterilerin %60’ı tanıdık markalardan satın almayı tercih ediyor.

Müşterilerin %80’i ürünleri marka adlarını kullanarak tanımlamaktadır. (Yani, “bir hazır kahve” yerine “Nescafe” diyorlar).

Müşterilerin %33’ü tanıdık bir marka almak için alışverişe gidiyor.

Üstelik hepsi bu kadar değil. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursanız olun, harika bir marka kimliği oluşturmanın üç önemli avantajı vardır.

Dış Görünüş


Yeni bir müşteri markanızla ilk kez etkileşim sağladığında devreye 7 saniyede etkileme kuralı girer.  Müşteri sizinle ilgili izlenimini hemen tamamlar. Bu nedenle doğru bir kurumsal kimlik çalışması markanızın yüzü olur. Vitrin görevi yapar.

Bu ilk görüşte müşterilerinizin aklına kurumsal kimliğinizin en belirgin özelliği kazınır. Bu hatıra çok güçlüdür. Bunu test etmek için aşağıdaki ürün ambalajını inceleyin. Biz üzerinden tüm yazıları ve markayı kaldırdık. Ancak doğru planlanan bir marka kimliği ile hangi ürün olduğunu hemen anlıyoruz. Değil mi?

Pin
Marka Kimliği ve Kurumsal Kimliğin Önemi

Güvenirlik

Güçlü ve doğru bir marka kimliği oluşturmak sadece markanızı tanınır kılmakla kalmaz. Müşterilerinizde güven oluşturur. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursanız olun, müşteriler için güven inanılmaz derecede önemlidir. Renklerin Anlamları adlı makalemizi okuyun ve kurumsal kimliğiniz için doğru renkler seçin.

Müşteri İle Bağ Kurma

Marka kimliğinizin içerdiği değerler sizi benzersiz bir marka olarak farklı kılar. Bu, müşterilere bir rakip yerine markanızla etkileşimde bulunmaları için duygusal ve somut bir neden sağlar. Anketlere göre müşterilerin neredeyse %90’ı duygusal bağ kurduğu markalardan alışveriş yapıyor. Dolayısıyla marka ile müşteri arasında oluşan bağ satışınızı arttırır.

Kurumsal Kimlik Nasıl Tasarlanır?

Etkili marka kimlikleri, temsil ettikleri marka için otantik ve doğal hissettirir. Örneğin, Apple’ın elma logosu veya Twitter’ın ikonik mavi renk şeması. Öne çıkartabileceğiniz bir özelliğiniz olmalı. Aslında marka kimliği yaratmak zor bir süreçtir. Peki nereden başlayacağız? Adım adım devam edelim.

Araştırma Aşaması

En iyi pazarlama kararları her zaman araştırma ile başladığı için, pazar araştırması yapmak güçlü bir marka kimliği oluşturmanın ilk adımıdır.

Bu adımda iki tür araştırma yapılmalıdır.

Müşterilerinizi Tanıyın

Öncelikle müşterilerinizi tanımanız gerekir. Bunun için onlardan yeterli bilgiyi toplamalısınız. Zamanınız varsa odak grupları ile görüşmeler aracılığıyla yapabilirsiniz, ancak bu verileri çevrimiçi bir anket yoluyla toplamak en hızlı yöntemdir.

Müşterilerinizi tanımak için web sitenize küçük bir anket ekleyebilirsiniz. Onlara markanız hakkında ne düşündüklerini sorun. Diğer markalardan sizi ayıran özelliği onlara sorabilirsiniz.

Rakiplerinizi Tanıyın

Daha sonra rakipleriniz hakkında ayrıntılı bilgi toplamanız gerekecek. Bu verileri toplamak için en yakın beş rakibinizi sıralayarak başlayın. Ardından, markaları hakkında aşağıdaki bilgileri toplamaya çalışın.

  • Marka değerleri nedir?
  • Markalarının misyonu nedir?
  • Herhangi bir pazarlama kampanyaları var mı?
  • Ürün satış noktaları nelerdir?
  • En çok kullandıkları pazarlama kanalları neresidir?
  • Logolar, görseller, yazı tipleri, grafikler, renkler ve hatta kullandıkları hastaglere kadar dikkat edin.
  • CEO ya da basın sözcüsü gibi önemli isimlerini takip edin.

Bunları topladıktan sonra, büyük bir kâğıda rakibinizin marka kimliklerinin haritasını çıkarın. Bu harita, sizi rekabetten ayıran benzersiz bir satış stratejisi geliştirmek için kullanabileceğiniz boşlukları belirleyecektir.

Temel Tasarımı Oluşturun

En iyi marka kimlikleri, “DECMS” kısaltmasıyla uyumludur. İngilizce bir kısaltma olan “DECMS” Türkçe olarak “BUBUM” kısaltması olarak çevrilebilir.

  • Belirgin
  • Uygulaması Kolay
  • Bağlı
  • Unutulmaz
  • Markanız Büyüdükçe Ölçeklenebilir

Her marka kimliği benzersiz olsa da, DECMS kriterlerini karşılayan bir marka kimliği tasarlamak için iki temel unsur oluşturmanız gerekir. Misyonunuz ve marka kişiliğiniz.

İlk olarak, iş planınız aracılığıyla marka misyonunuzu belirlemeniz gerekecek. Kendiniz için bir tasarım özeti çıkartabilirsiniz. Bu önemli bir aşamadır. Daha önce söz ettiğimiz gibi kendi hikayenizi oluştururken sizi başarıya taşıyabilecek bir adımdır.

Hedeflerinizi ve marka misyonunuzu belirleyin.

Markanın Kişilik Özelliklerini Belirleyin

Ardından, markanızın kişilik özelliklerini belirlemeniz gerekir. Kişilik özellikleri, markanızın müşterilere “insan” gibi görünmesini sağlayan ve onları uzun vadeli müşteri-marka bağlantıları oluşturmak için gerekli kılan bileşenlerdir.

Potansiyel kişilik unsurları üzerinde beyin fırtınası yapmanız ve marka misyonunuz doğrultusunda seçeneklerinizi iyileştirmeniz gerekir.

Örneğin, Coca-Cola’nın misyonu, tüketicilerin keyif almak için içtiği bir ürünü satmaktır. Bu nedenle ‘eğlence’ onların temel marka unsurlarından biridir. Aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi, ‘eğlence’, reklamları nasıl tasarladıklarını inceleyin.

Pin
Reklam tasarımı nasıl olmalı?

Markanız için kullanabileceğiniz on potansiyel kişilik özelliği şunlar olabilir.

Cesur

Eğlenceli

Neşeli

Samimi

Mütevazi

Aktif ve Etken

Basit

Heyecanlı

Sevecen

Görsel Tasarım

Bu aşamaya kadar markanızın hikayesi ile ilgilendik. Artık görsel unsurlar üzerinde düşünmeye başlayalım. Değerleriniz, marka kişiliğiniz, misyonunuz ve pazarlama stratejileriniz dahil olmak üzere markanızın temel özelliklerini iletmek için görsel dili kullanacağız.

Görsel tasarım söz konusu olduğunda, en iyi markalar göz alıcı ve akılda kalıcı görseller oluşturmak için temel tasarım ilkelerini kullanır. Tasarım ilkeleri, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi kontrast, vurgu, desen, tekrar, hareket, boşluk ve dengeyi içerir.

Pin
Temel Tasarım İlkeleri – Marka Kimliği Nedir?

Markanızın görsel unsurlarını oluştururken aşağıdakileri eklemeniz gerekecek.

Logo, markanızı ürün ambalajında, resmi materyallerde, sosyal medyada, web sitenizde ve görsel markalaşmaya uygun diğer herhangi bir ortamda temsil eden ikonik bir görsel temsildir.

Logolar, markanızın en tanınabilir öğesidir ve onları marka kimliğinizi temsil eder. Örneğin, aşağıdaki resimdeki bu logoyu düşünün. Markanın adını vermeyeceğim ama eminim siz (ve milyarlarca başka insan) onu hemen tanır.

Pin
Başarılı bir logo örneği.

Etkili bir logo oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin.

On olası logo oluşturun.

Listenizi ilk beş logoya ayırın.

Her logonun artılarını ve eksilerini listeleyin.

En iyi üç logoyu elde edene kadar logolarınızı eleyin.

Takımınızı toplayın ve en iyi logoya oy verin.

Ayrıca bu konuda çok detaylı bir rehber hazırlamıştık: Logo nasıl tasarlanır? Bu makaleye de göz atmanızda fayda var.

Renkler

Renkler, müşterilerin markanızla ilişkilendireceği duyguları uyandırır. Onları görsel markanızın en çok tanınan ve en güçlü parçası haline getirir. İdeal olarak, görsel markanızın aşağıdakiler dahil olmak üzere altı rengi içermesini istersiniz:

Bir ana renk.

İki vurgu rengi.

Arka planlar, metin ve diğer öğeler için üç serbest renk.


Yine sitemizde renk psikolojisi hakkında içerikler bulabilirsiniz.

Yazı Tipleri

Yazı tipi yani Tipografi, metnin tasarımıdır. Görsel markalamanızın bir parçası olarak başlıklar, alt başlıklar, gövde metni, alıntılar ve vurgulanan metin için bir yazı tipi seçmeniz gerekecektir. Seçtiğiniz yazı tipi, web siteniz, sosyal medya hesaplarınız ve çevrimdışı markalaşma dahil kullandığınız her platformla uyumlu olmalıdır.

İkonlar

İkonografi, görsel markalamanızda kullandığınız semboller, resimler ve çizimlerdir. İkonografi, web sitenizin hizmet sayfalarından yeni müşteriler için nasıl yapılır kılavuzlarına kadar birçok yerde görünür. İkonografinizi tasarlamak için ihtiyaç duyacağınız tüm sembollerin bir listesini yapın ve her biri için 3 – 5 olası sembol tasarlayın.

Pin
İkon Tasarımı Örnekleri

İkonografi konusunda ilham arıyorsanız, Avalere Health tarafından geliştirilen kılavuzlara göz atın.

İllüstrasyonlar

İllüstrasyonlar , marka kimliğinizi aktarmanın ince ama dahiyane bir yoludur. Profesyonel pazarlamacılar, aksi takdirde soğuk içeriğe samimi ve sıcak bir dokunuş vermek için illüstrasyonlar kullanır (aşağıdaki Basecamp’taki harika illüstrasyonda olduğu gibi).

Pin
Başarılı İllüstrasyonlara Örnek.

Birbiriyle uyumlu ve çarpıcı illüstrasyonlar tasarlamak için önemli bir sanat stili seçin, belirli bir renk şemasına bağlı kalın.

İnternet Sitesi

İster çevrimiçi ister çevrimdışı satış yapın, bir web sitesi benzersiz marka kimliğinizin önemli bir parçasıdır. Bir web sitesi markanız hakkında bir hikaye anlatır, sizi müşterilere, potansiyel yeni işe alımlara, rakiplere ve medyaya pazarlar. Bu nedenle bir web siteniz mutlaka olmalı. Bizim tavsiyemiz işi bilen kişilere bırakmalısınız.

Bu konuda detaylı bilgi almak için Wizard Medya ile iletişime geçebilirsiniz. Hatta sipariş formu üzerinden fiyatları görebilirsiniz.

Ürün Tasarımları

İyi bir ürün ambalajı iki önemli şey yapar. Müşterileri ürününüzü denemeye teşvik eder ve markanızın hikayesini iletir.

Görsel marka kimliğinizle uyumlu ürün ambalajı tasarlamak için logonuzu, renklerinizi, tipografinizi alın ve üç potansiyel ambalaj seçeneği tasarlayın. Ardından, her seçeneğin en iyi unsurlarını tek bir tasarım üzerinde birleştirin.

Pin
Ambalaj Tasarımı Örneği. Kurumsal Kimlik Oluşturma ve Marka Kimliği Nedir?

İlham arıyorsanız, Frank Body tarafından kullanılan ürün ambalaj tasarımına göz atın.

Marka Kimliğinizde Asla Yapmamanız Gerekenler

Marka kimlikleri, markanızın kendisi kadar esnektir, yani güçlü bir marka kimliği tasarlamanın çok sayıda “doğru yolu” vardır. Bununla birlikte, bazı oldukça güçlü “yanlış yollar” da vardır.

Bu kısımda asla yapılmaması gereken şeyleri derledik.

Karışık Mesajlar Vermeyin

Müşteriler dürüstlüğü, şeffaflığı ve hepsinden önemlisi açıklığı sever. Mesajlarınızı iletirken basit ve sade olun. Kafası karışmış müşteriler muhtemelen rakiplerinize doğru uzaklaşacaktır. Karışık mesajlar göndermekten kaçınmak için, yeni markanızı müşterilerin önünde sunmadan önce test gruplarında test edin.

Rakiplerinizi Kopyalamayın

Hileyi kimse sevmez. Marka kimliğinizin benzersiz olması gerekiyor.

İkonik metin yazarı Joe Sugarman’ın dediği gibi:

 “Her ürünün benzersiz bir kişiliği vardır ve onu bulmak sizin işiniz.”

Tutarlılığı Elden Bırakmayın

Pazarlama ekip işidir. Tüm birimlerinizle tutarlı olun. Kafa karışıklığı yaratmaması için ekibinizi ve pazarlama yöntemlerinizi istikrarlı şekilde kullanın.

Markanıza bağlı ve sorumluluk sahibi bir üst kadro ile yolunuza devam edin.

Markanızı İzlemeyi Bırakmayın

Harika bir marka kimliği geliştirdikten sonra, hedef kitleniz tarafından iyi karşılandığından emin olmanız gerekir. Bu, marka kimliğinizin hedef kitlenizle bağlantı kurmasını sağlamak için markanızın sürekli izlenmesini gerektirir. Küçük anketlere devam edin.

Marka kimliği nedir ya da başka bir deyişle kurumsal kimlik nedir? cevaplamış olduk. Bu rehber sayesinde siz de çok güçlü bir marka oluşturabilirsiniz.

“Marka Kimliği Nedir? Detaylı Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi” üzerine bir yorum

Yorum yapın