Tasarımın Temel İlkeleri


Klasik sanat akımlarının çoğunda uygulanması gereken tasarımın temel ilkeleri hakkında detaylı bir içerik hazırladık. Bu konu bazı inşalar için sıkıcı olabilir çünkü akademik ve teorik bir eğitimdir. Ancak güçlü tasarımlar oluşturmak için bu temel ilkeleri uygulamanızda fayda var.

Sanatın öğeleri ile tasarım ilkelerini birbirinden ayırmak önemlidir. Objeler, çizgiler ve şekiller gibi doğrudan görünen nesnelerdir. Sanatta tasarım ilkeleri, tanımlanması daha zor olan ancak hoş bir kompozisyon oluşturmak için gerekli olan unsurları içerir. Kontrast, ritim ve boşluk gibi şeyler ilkelerdir.

Tasarım İlkeleri Nelerdir?

Aslında bu ilkelerin belirli bir sayısı yoktur. Burada saydığımız altı ilke en çok bilinen ve popüler olanlardır.

  • Kontrast
  • Denge
  • Vurgu
  • Hiyerarşi
  • Negatif Alan yani Boşluk
  • Ritim / Desen

Tüm bu ilkeleri birbirine bağlayan şey nedir? Hepsi bir sanatçının sanat unsurlarını tasarıma nasıl yerleştirdiğiyle ilgili. Yani kompozisyon oluşturmakla ilgilidir.

Bu tasarım ilkelerini uygularken dikkat etmelisiniz. Kolayca fark edilmez. Bu unsurları tasarımda kullandığınız şekiller, renkler, çizimler ve objelere öyle bir dahil etmelisiniz ki hem anlatımınız güçlenmeli hem de bu ilkeler ilk bakışta fark edilmemeli.

Kontrast Nedir?

Kontrast kısaca zıtlık anlamına gelir. İzleyicinin neye odaklanacağını göstermenize yarar. Zıtlık renklerle, boyutlarla verilebilir. Her rengin renk çarkında bir karşıtı yani zıttı vardır. Siyah bir sayfada beyaz nokta kontrast oluşturur ve dikkat çeker. Aynı şekilde ölçülerle de kontrast yaratmak mümkün. Küçük bir obje ile büyük bir obje birbirine zıttır. Kontrast tasarımı güçlendirir.

Tasarımda Denge Nedir?

Denge, kompozisyon öğelerinin görsel ağırlığını veya etkisini ifade eder. En yaygın denge kullanım yöntemi simetridir. Asimetrik bir denge çok daha yaygın olarak ortaya çıkar ve bunu gerçekleştirmek tasarımcıya kalmıştır. Farklı nesneler bir görüntüyü dengeleyebilir. Örneğin, ayakta duran bir figür kompozisyonda beyaz boşlukla dengelenebilir. Merkezi bir nokta etrafında denge sağlamak da mümkündür. Buna radyal denge denir. Kısacası denge tasarımınızda objelerin nereye yerleştirildiğiyle ilgilidir.

Tasarımda Vurgu Ne Demek?

Vurgu, kompozisyondaki objelerin ne kadar belirgin olduğudur. İzleyicinin en çok ilgilenmesi gereken şeyi öne çıkartmaya denir. Bu bir başlık olabilir, bir çizim ya da farkı bir görsel mesaj olabilir. Vurgu, tasarımda tam olarak doğru olması için biraz planlama ve öngörü gerektiren temel bir unsurdur.

Tasarımda vurgu birkaç şekilde oluşturulabilir. Örneğin, bir nesnenin boyutu, ona daha fazla vurgu yapmak için değiştirilebilir. Kontrast oluşturan renkler kullanabilir veya çizgiler, şekiller gibi öğeler ekleyebilirsiniz.

Tasarımda Hiyerarşi Nedir?

Daha önce sitemizde bu konuyla ilgili detaylı bilgi vermiştik. Tasarımda Görsel Hiyerarşi Nedir? Öğrenmek için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

Özetle izleyicinin tasarımınızda odaklanması gereken şeylerin bir sırasını yapmaktır. Öncelikli olarak vermek istediğiniz mesaj neyse tasarımınızı bu ilkeye uydurarak yapmalısınız. Detaylar için yukarıda söz ettiğim içeriğe göz atabilirsiniz.

Tasarımda Negatif Alan Ne Demek?

Tasarımın temel ilkelerinden bir tanesidir. Doğru kullanıldığında tasarımı çok güçlü hale getirir. Boşlukları tasarıma dahil etmek anlamına gelir. Bir tasarım projesinde yer alan objeleri sıkıştırmamak en iyisidir. Bu nedenle özenle tasarlanmış boşluklar çok şey ifade eder. Negatif alanı iyi kullanan tasarımcılar bir adım öndedir.

Tasarımda Ritim ve Desen

Pin
Tasarımın Temel İlkeleri ve Desen Kullanımı

En önemli unsurlardan bir tanesi harekettir. Tasarımda desenler ve ritim hareketi temsil eder. İzleyici üzerinde dinamik bir duygu oluşturur. Doğru kullanılan objelerle ritim tasarımı güçlendiren bir başka tasarım ilkesidir.

Tasarımın Temel İlkeleri bunlardır. Elbette çok sayıda işe yarayan yöntem vardır bunlar en bilinenleridir.

“Tasarımın Temel İlkeleri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın