Merhabalar, yaptığınız tasarımları, yazı karakterlerini, mockup dosyalarını ya da şablonları internet üzerinden satmanız mümkün. Aslında tüm bunları kendi kişisel internet siteniz ya da sosyal medya hesaplarınız üzerinden de satabilirsiniz. Ancak bu yöntem ile kazanç sağlamanız için reklam bütçesi yaratmak ve biraz para harcamanız gerekecek. Çünkü kendi kişisel sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı duyurmak için reklama ihtiyacınız var. Peki bu küçük reklam maliyetini hesaba katarak devam etmek istediniz internette tasarımlarınızı satabileceğiniz yerler nedir? Tasarımcılar ve ajanslar için kurulan pazar yeri siteleri hangileridir birlikte göz atalım.
Çoğu pazar yeri sitesi Türkçe hizmet sunmuyor. Yine de basit bir İngilizce ya da çeviri uygulamarı ile bu sitelere üye olup tasarımlarınızı satmaya başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ödeme yöntemleridir sattığınız içeriklerin ödemesini ve minimumum ödeme tutarlarını içeren sözleşmeleri iyi okumakta fayda var. Bazı siteler doğrudan Türkiye’ye ödeme yapabiliyor bazıları ise aracı kanallar ile ödeme yapabiliyor. Malum Paypal gideli çok oldu. ☹ Onun yerine yaygın olarak Payoneer kullanılıyor.
Tasarımcı Olarak Para Kazanma
Grafik tasarım ile ilgilenerek çok çeşitli yöntemlerle para kazanmak mümkün. Eğer yalnızca internet üzerinden satış yapmakla ilgilenmiyorsanız tasarımcı olarak nasıl para kazanma yöntemleri adlı içeriğimize mutlaka göz atın. Hatta değerlendirmek isteyenler için çok daha geniş bir rehberimiz var. İnternetten para kazanmanın tüm yöntemleri serisinin birinci bölümüne de göz atmak isteyebilirsiniz.
Tasarımlarımı Nerede Satabilirim?
Kişisel siteleriniz, sosyal medya hesapları, pazaryeri siteleri. En çok tercih edilen ve müşteri trafiği yüksek olan siteleri şöyle bırakalım;
Platform | Açıklama |
---|---|
Etsy | El yapımı ürünler ve sanat eserleri satışı için popüler bir platform. Tasarımlarınızı Etsy üzerinden kaynak dosya olarak da satabilirsiniz. |
Shutterstock | Fotoğrafçılar ve grafikerler için stok fotoğraf ve vektör görsel satış platformu. |
Adobe Stock | Adobe’nin resim, video ve vektör görsel satış platformu. Ülkemizde de popülerliği giderek yükseliyor. |
99designs | Tasarım yarışmaları düzenleyebileceğiniz ve freelance tasarım hizmetleri sunabileceğiniz bir platform. Daha çok çevre yaratma ve hizmet verme tarafında etkili olabilir. |
Redbubble | Tasarımcılar için özelleştirilebilir ürünlerin (tişört, poster vb.) satışına yönelik bir platform. Tasarımlarınızı yüklüyorsunuz ve baskı tarafına karışmadan satış yapabiliyorsunuz. |
Freepik | Çok sayıda kaynak dosya bulabileceğiniz bir platform. Ülkemizde de oldukça popüler bir tasarım içerik sitesidir. |
Freepik
Özellikle ülkemizde çok sık kullanılan Freepik hem piksel tabanlı fotoğraflar hem de çizimler ve tasarım şablonları satmak için uygun bir yer. Freepik iki çeşit üyelik sunuyor. Müşterileriniz ya ücretsiz üye olup sınırlı içeriklere ulaşır ya da Premium üye olup aylık belirli sayıda tüm içeriklerden indirir. Sizler tasarımlarınızı yüklerken tasarımı ücretsiz dağıtıma uygun olarak işaretlerseniz o içerikten para kazanamazsınız.
Freepik’in içerikleri kabul etme şartları oldukça değişken. Bu konuyla ilgili bir rehber üzerinde çalışıyoruz.
Freepik’te Nasıl Satış Yapılır Öğrenmek İçin Tıklayın
Creative Market
Ülkemizde de akla gelen trafiği yüksek bir başka internet sitesi Creative Market. Asıl müşteri trafiği yurt dışında tabi. Bu nedenle bu tarz sitelere tasarım yüklerken Türkçe içeriklerden çok İngilizce içerik üretmeye çalışın. Mesela örnek metinleri yazarken İngilizce kullanabilirsiniz. Ayrıca herkesin kolayca düzenleyebileceği türden global öğeleri kullanmayı dikkat edin.
Themeforest
En popüler içerik sitelerinden bir tanesi de Themeforest ya da Graphicriver. Wordpress temalarından grafik çalışmalarına kadar çok geniş bir kategori ağı var. Tasarımlarınızı bu tarz trafiği yüksek popüler sitelere koyarak hızlıca müşterilerinize ulaşırsınız.
Etsy
Biraz daha farklı bir platform olan etsy ‘de tasarım satmak pek tabi mümkün. Aslında daha çok kıyafet tasarımları takı, toka gibi fiziksel ürünlerin satıldığı bir yer. Ancak tasarım konusunda da çok sayıda tasarımcı burayı kullanıyor. Göz atmanızda fayda var. Ayrıca doğrudan Türkiye’ye ödeme alabiliyorsunuz.
DesignByHumans
İllüstrasyon konusunda çok fazla içeriğin bulunduğu bir satış sitesidir. Benzer tarzda içerikler tasarlıyorsanız inceleyip burada da bir profil oluşturabilirsiniz. Etsy gibi burada da t-shirt ya da basılı ürünler daha çok satılıyor.
MyFonts
Yazı karakterleri tasarlıyorsanız burası sizin için harika bir gelir kapısı olacaktır. Bir de sitenin arda yeni kullanıcıların yaptığı tasarımları vitrine ana sayfaya taşıdığı düşünülürse. İyi bir gelir elde etmek mümkün.
Shopfy, Shopier Vb.
Bu tarz hazır mağaza sitelerinden kendi sayfanızı oluşturun. Bu sitelerinde trafiği oldukça yüksektir yeni müşterilere ulaşmanızı kolaylaştırır. Ayrıca Facebook grupları, Instagram sayfaları ile iş birliği yaparak kendi sayfanızı tanıtabilirsiniz. Bunlara ek olarak aşağıdaki listeye de göz atabilirsiniz.
- Etsy: El yapımı ürünler, takı, giyim, ev dekorasyonu ve diğer el sanatları için idealdir.
- Shutterstock: Stok fotoğraflar, vektör görseller ve video klipleri satmak için kullanılır.
- Adobe Stock: Adobe’nin resim, video ve vektör görsel platformudur.
- Redbubble: Tasarımcılar için tişörtler, posterler ve diğer özelleştirilebilir ürünlerin satışına yöneliktir.
- Society6: Sanat eserlerini duvar sanatları, mobilya ve giyim ürünlerine dönüştüren bir platformdur.
- 99designs: Tasarım yarışmaları düzenlemek veya freelance tasarım hizmetleri sunmak için kullanabilirsiniz.
- Upwork: Freelance hizmetler sunabileceğiniz bir platform; grafik tasarım, web tasarımı ve daha fazlası.
- Freelancer: Freelance iş ilanlarına başvurabilir ve tasarım yeteneklerinizi pazarlayabilirsiniz.
- Fiverr: Küçük görevler ve hizmetler sunabileceğiniz bir platform; logo tasarımı, infografikler, vb.
- Cafepress: Özelleştirilebilir ürünler, tişörtler ve hediyelik eşyalar için uygundur.
- Zazzle: Kendi tasarımlarınızı kullanarak özelleştirilebilir ürünler oluşturabilirsiniz.
- Teepublic: T-shirt tasarımları ve diğer giyim ürünleri için bir platformdur.
- Printful: Kendi markanızı oluşturarak özelleştirilebilir ürünler ve dropshipping yapabilirsiniz.
- Designhill: Tasarım yarışmaları ve grafik tasarım hizmetleri sunabilirsiniz.
- Crevado: Kişisel portföy web sitenizi oluşturarak tasarım yeteneklerinizi sergileyebilirsiniz.
- Behance: Adobe’nin tasarım topluluğu platformudur ve işlerinizi sergileyebilirsiniz.
- DeviantArt: Sanat eserleri ve dijital tasarımlar için bir platformdur.
- Big Cartel: Bağımsız sanatçılar ve tasarımcılar için e-ticaret platformu.
- Envato Market: Temalar, şablonlar, eklentiler ve daha fazlasını satabilirsiniz.
- Ebay: Geniş bir kullanıcı kitlesine ürünlerinizi satabilirsiniz.
- Amazon Handmade: El yapımı ürünlerin satışına yönelik bir Amazon platformudur.
- TeeSpring: Özelleştirilebilir ürünler ve dropshipping için bir platformdur.
- Spoonflower: Kumaş tasarımları ve baskıları için bir kaynaktır.
- Saatchi Art: Sanat eserleri ve resimler için bir platformdur.
- Alamy: Stok fotoğraf ve video satışı için bir kaynaktır.
Sonuç
İnternette tasarımlarınızı satabileceğiniz yerler hakkında birkaç seçenek sunduk. Boş vakitlerde yapılan tasarımlar nasıl satılır? Kazanç elde etmenin yolları nelerdir gibi sorulara yanıt vermiş olduk. Siz tasarımlarınızı hangi sitelerden ya da hangi kanallardan müşterinize sunuyorsunuz? Yorumlarda görüşmek üzere.
Hazırladığınız tasarımları ve kaynak dosyalarını, Freepik, Shutterstock,Adobe Stock, Themeforest, Envato, Etsy gibi platformlarda satabilirsiniz.
İnternet üzerinde birçok farklı türde tasarımı satabilirsiniz. Bu tasarımlar arasında el yapımı ürünler, stok fotoğraflar, vektör görseller, video klipler, grafik tasarımlar, logo tasarımları, sanat eserleri, tişört tasarımları, özelleştirilebilir ürünler ve daha fazlası bulunur. Hangi tür tasarımı satacağınızı, becerilerinize ve hedef kitlenize göre belirleyebilirsiniz.
Hangi platformı seçeceğinizi belirlerken dikkate almanız gereken faktörler arasında tasarım türü, komisyon yapıları, hedef kitleniz, rekabet, platformun popülaritesi ve kişisel hedefleriniz bulunur. Birden fazla platformda yer alabilirsiniz, böylece tasarımlarınızı farklı hedef kitlelere sunabilirsiniz.
Ürünlerinizi fiyatlandırırken üretim maliyetlerini, rekabeti ve hedef kitlenizin bütçesini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca platformun komisyon yapısını da unutmamalısınız. Kar elde etmek istediğiniz miktarı belirlemek için bu faktörleri dikkate alabilirsiniz.
Telif hakkı konusunda dikkatli olmalısınız. Kendi özgün tasarımlarınızı oluşturduğunuzdan veya telif hakkı sahibinin iznini aldığınızdan emin olun. Stok görseller kullanıyorsanız, lisanslarını doğru şekilde satın almalısınız. Telif hakkı ihlali ciddi sonuçlara yol açabilir.
3 yanıt
Mən online tasarım yapmak istyorum
Ben online tasarım yapıp satmak istiyorum hangi uygulamayı kullanmalıyım
Yabancı siteleri araştırabilirsiniz.