Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları

Merhaba, bu programın ismini neredeyse herkes duymuştur. Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları nelerdir? Bu soruya birçok yanıt verilebilir. Biz bu makalede en çok kullanılan alanları listeleyeceğiz. Neden Photoshop kullanmalısınız? Photoshop ile neler yapılır? Artıları ve eksileri nelerdir? Bu sorular üzerinde duracağız.

Photoshop nedir?

Adobe firmasının 31 yıl önce yani 1990 yılında piyasaya çıkarttığı bir grafik programıdır. Bazı vektörel özellikleri olsa da asıl amacı pixel tabanlı görüntüleri işlemektir. İlk başlarda fotoğraf düzenleme yazılımı olarak yola çıksa da günümüzde neredeyse tüm grafik tasarım alanlarında işe yarıyor. Dijital görsel sanatlarda bir sektör standardı haline gelmiş durumda.

Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları

En önemli özelliklerinden bir tanesi raster görüntüleri katmanlar halinde düzenlemeye ve oluşturmaya imkân tanıması. Son versiyonlarında kısıtlı şekilde de olsa video düzenleme ve 3 boyutlu grafikler oluşturma yetenekleri de var.

Photoshop Sürümleri ve Kısaltmalar Ne Anlama Geliyor?

Neredeyse her yıl büyük güncellemeler alan Photoshop uygulaması 1990 yılından 2003 yılına kadar versiyon numarası ile çıktı. Daha sonra CS ve CC olarak ek isimler aldı.

Pin
Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları


Adobe Photoshop CS serisi nedir? CS ne anlama geliyor?

Uygulamanın ilk versiyonları test aşamasındayken 1988 yılının ocak ayında v0.6, v0.7 ve v0.8 olarak yer aldı. 1990 yılına gelindiğinde versiyon 1 olarak ilk sürüm yayınlandı. Uzun yıllarca bu şekilde gelen güncellemeleri v2.0 v3.0 gibi isimlerle duyurdular. En son bu şekilde duyurulan sürüm ise 2002 yılının Ağustos ayında v7.0.1 oldu.

Bu tarihten sonra Adobe’de isim değişikliğine gitti ve CS efsanesi başladı. Creative Suite sözcüklerinin kısaltılması olan CS uzun süre boyunca firmanın versiyon belirleme ismi olarak kullanıldı. v8.0 Adobe Photoshop CS olarak piyasaya sürüldü.

2005 yılında ise sektörün neredeyse en çok kullanılan efsane uygulaması ile tanıştık. Adobe Photoshop CS2. Birçok tasarımcı tasarım yapmanın detaylarını bu sürümde öğrenmiştir. Bizim ekibimiz de dahil. 😊 v9.0 ın yeni ismi CS2 oldu. 2012 yılına kadar arka arkaya çıkan tüm sürümler CS2, CS3, CS4, CS5, CS5.1, CS6, CS6 Extended olarak devam etti.

Takvimler 17 Haziran 2013’ü gösterdiğinde firma içerisinde çok şey değişti. CS serisi tarihe karışıyordu. Photoshop ise giderek yeni özelliklere sahip oldu. Sektörde zaten hâkim program olarak kabul edilen Adobe Photoshop CS serisi yerini teknolojiyi çok daha iyi kullanan bir seri haline dönüşüyordu.

Pin
Grafik tasarım programları.

Adobe Photoshop CC Dönemi

Artık teknoloji hızla gelişiyordu. Ofisteki bilgisayarınız, dizüstü bilgisayarınız, tabletleriniz birbirleri ile iletişim halinde olmaya başladı. Sunucu tabanlı iletişim hızla yaygınlaştı. Adobe firması da o dönem için çok büyük bir yeniliğe imza atmaya karar verdi. Bulut tabanı çalışma mantığı.

Creative Clouds sözcüklerinin kısaltılması olan CC fikri de buradan çıktı. Bilgisayarınızda başladığınız bir tasarımı başka bir bilgisayarda sonlandırmak mümkün ol. Fontlarınızı, kullandığınız diğer Adobe uygulamalarını bulut tabanlı kullanarak her yerden erişim sağlayabilirdiniz. Bu büyük yenilik elbette dikkat çekti.

Creative Clouds ile yeni bir ödeme yöntemi kullanılmaya başladı. Aylık ve yıllık abonelik sistemi ile üniversite öğrencilerinden ajanslara kadar çeşitli kategorideki kullanıcılar için farklı kapmayanlar düzenlendi.

CC (14.0) sürümü ile 2013 yılında tanıştık. CC 14.1, CC 14.2 gibi ara sürümler hızlı geldi. Bazı yıllarda yılda iki ya da üç güncelleme sunan Adobe Photoshop’un en güncel versiyonu ise Adobe Photoshop CC 2021 şu an kullanılabilir.

Photoshop Dosya Formatları Nelerdir?

Photoshop’un projelerini sakladığı ve tüm özellikleri ile yeniden kullanılabilir projeler oluşturduğu formatı PSD’dir. PSD formatı Photoshop Documents anlamına geliyor. Bir PSD dosyasının içerisinde tüm katmanlar, uyguladığınız filtreler, çizimler kısacası programın içerisinde yaptığınız her işlem kaydedilir. Ayrıca Mockup kullanan tasarımcılar için en yaygın dosya formatıdır.

Pin
PSD nedir?

Mockup nedir? Ücretsiz Mockup Dosyaları. Adlı makalemize bekliyoruz.

Camera Raw Eklentisi

Adobe Photoshop’un en çok sevilen yanlarından bir tanesi çok geniş bir eklenti seçeneğinin olmasıdır. Üçüncü parti firmaların geliştirdiği ve tasarımcıların işini kolaylaştıran birçok eklenti vardır. Ancak Adobe’un kendi geliştirdiği Camera Raw eklentisi fotoğrafçılık alanında başlı başına bir başarı hikayesidir. Kabaca bir görüntünün temel ışık ve renk ayarlarını düzenleyebileceğiniz eklentidir. Özellikle RAW formatlı yani ham olarak çekilmiş fotoğrafları çok detaylı ve kayıpsız şekilde işlemenize olanak sağlar. Bu eklenti Photoshop içerisine dahil olarak gelir.

Grafik tasarım nedir?Pin
Adobe Photoshop

Photoshop İle Neler Yapılır?

Aslında Adobe Photoshop dijital ve görsel sanatlarla ilgili olan her işlemi yapacak yetenektedir. Asıl görevi 2 boyutlu ve piksel tabanlı raster görüntüleri düzenleme ve oluşturmadır. Aşağıdaki sektörlerde aktif olarak yer alıyor.

Fotoğraf Stüdyoları: En popüler kullanım alanı fotoğrafçılardır. Ham olarak çekilmiş görüntü üzerinde renk ayarları, filtreler, ışık ayarları gibi önemli düzenlemeleri yaparlar. Ayrıca sivilce yok etme, göz rengi değiştirme, zayıflatma gibi rötuş işlemlerini de Photoshop ile kolayca yapabilirler.
Tasarım Ajansları: Her ne kadar matbaacılık sektöründe vektör tabanlı uygulamalar kullanılıyor olsada Photoshop’da oldukça yaygın bir programdır. El ilanı, kartvizit gibi basit işleri bu programla tasarlayabilirler.
Dijital Ajanslar: Sosyal medya gönderileri, hikâye tasarımları, kapak fotoğrafı, profil resmi, web sitesi tasarımı, banner gibi birçok dijital içeriği Photoshop ile yapabilirler. Fotoğrafçılar kadar sık bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca mobil uygulamalar ve internet siteleri için hala Adobe Photoshop kullanan tasarımcılar mevcut.
Çizerler, Ressamlar, Dövme Sanatçıları: Görsel sanatlarla ilgili çeşitli meslekleri ve hobileri icra eden kullanıcılar yaygın olarak Photoshop kullanır. Çünkü çok sayıda eklenti ve araca sahiptir.

Moda Tasarımcıları: Tekstil sektöründe hizmet veren moda tasarımcıları Photoshop kullanarak model çıkartır. Çizim yapmak için kullanır. Ayrıca Mockuplar sayesinde kolaylıkla tasarladıkları ürünleri gerçek bir ürün gibi sunuma hazır hale getirebilirler.

Oyun Geliştiriciler: Bilgisayar ve konsol oyunu geliştiricileri temel grafik çizimleri için vektörel çizimleri tercih ederler. Buna rağmen bazı yapımcılar çok yaygın şekilde Photoshop’ta kullanır. Arka plan oluşturma, karakter tasarımı gibi konularda programın içinde yeterli seviyede araç var.

Pin
Grafikerler

Adobe Photoshop Ücretsiz İndirme

Aslında resmi yollardan bu uygulamanın güncel versiyonunu ücretsiz şekilde kullanmanın imkânı yoktur. Ancak Adobe’un Creative Clouds servislerini abonelik yöntemi ile satmasından sonra. Deneme versiyonlarını kullanabilir hale geldik. Adobe’un resmî sitesi üzerinden 7 günlük deneme versiyonunu edinerek Photoshop’u ücretsiz kullanma hakkına sahipsiniz. Daha sonrasında üye olmanız gerekiyor.

Photoshop’u illegal yollardan indirerek kullanan çok sayıda tasarımcı var. Tasarım Fikir olarak bu yöntemleri hem tehlikeli hem de etik dışı buluyoruz.

Pin
Photoshop

Adobe Photoshop İle Yapamayacaklarınız

Uzun süredir tasarım sektörünün standartlarını belirleyen çok kaliteli bir uygulama olmasına rağmen Photoshop bazı işler için uygun değildir. Örneğin Photoshop ile neden logo hazırlanmamalı. Yazısında belirttiğimiz gibi temel olarak bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Özellikle çok büyük ölçülerde baskılar için ya da vektör olarak çizilmesi gereken çalışmalarda Photoshop piksel üzerine kurulu olduğu için yetersiz kalacaktır.


Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları nelerdir? Ne işe yarar eski versiyonları ve Photoshop indirme gibi konulara değindik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Makalede bağlantı verdiğimiz makalelere uğramayı ihmal etmeyin. Yorumlarda görüşmek üzere.

“Adobe Photoshop’un Kullanım Alanları” üzerine 2 yorum

  1. Photoshop ücretsiz olarak indirenler nereden indiriyor bir de ücretli ve ücretsiz halleri arasında fark var mı?

    Cevapla
Yorum yapın

4