Ara
Close this search box.

RGB ve CMYK Nedir

Merhabalar, RGB ve CMYK Nedir ya da aralarındaki fark nedir? bir tasarımcı olarak bilmeniz gereken en temel konulardan biridir. Bu makalede bu kavramları detayları ile inceleyeceğiz. Öncelikle renklerle çalışan her tasarımcının bir şekilde yolu bu terimlerle kesişiyor. Bir çoğumuz aradaki farkı kabaca biliyoruz. 

RGB ingilizcedeki üç temel rengin baş harflerinden geliyor. Kırmızı, Yeşil ve Mavi genellikle bu bilgiyi herkes biliyor. Dijital ekranlarda, internet ortamında bu renk sistemi kullanılıyor. 

CMYK yine aynı şekilde renklerin baş harflerinden ismini alıyor. Camgöbeği yani yaygın olarak bilinen ismiyle Cyan, Macenta, sarı ve siyah renklerin baş harfleri ile anılıyor. Bu renk uzayı da genellikle baskı ve basılı işlerde kullanılıyor. Evet buraya kadar hikayenin en çok bilinen kısmını aktardık. Peki gerçek detaylara bakalım ve farkı biraz daha net anlayalım.

Grafik Tasarımda RGB ve CMYK Farkı Neden Önemlidir?

Eğer profesyonel bir tasarımcı olmak istiyorsanız ve bu alanda iyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız bu iki kavramın önemini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Örneğin büyük bir iş aldınız. Bir firmanın kampanya tasarımlarını hazırlıyorsunuz. Bir banner hazırladınız ve internet sitelerinde yayınlanmaya başladı. Aynı tasarımı broşür, branda, reklam panoları gibi yerlerde de kullanmak istediler. Ancak sonuç renk uyumsuzluğu oldu. İnternette kullandığınız turuncu renkle basılı işlerde ki aynı değil. Böylece marka kimliğinde kullanılan renkler de farklı görünüyor. İşte bu durumlarda sıkıntıya düşmemek için iki renk uzayını da bilmeniz gerekir. Çünkü ikisi arasında renk kayıpları olabilir. RGB olarak hazırlanmış bir projeyi bastırmak yüksek ihtimalle yanlış renkte çıktılar almanıza neden olur. Haliyle maddi bir kayıp yaşamanıza ya da yaşatmanıza sebep olacaktır.

RGB ve CMYK Arasındaki Farklar

RGB beyazı sağlamak için ışığı kullanır. Yani bütün renklerin karışımı beyazı verir. CMYK ise beyazı baskı yüzeyinden alır. Yani bir kağıt ya da basılacak zeminin rengi olarak beyaz bir materyal kullanılmalıdır. RGB renk uzayında yine siyah renklerin azlığından ışık olmama durumundan gelir. CMYK sisteminde ise siyah tüm renklerin karışımından meydana gelir. 

Bu nedenle bilgisayar ekranları gibi ışığı kullanan cihazlar için RGB renk uzayı kullanılıyor. Bu nedenle bir monitöre büyüteç ile baktığınızda her bir pikselin Kırmızı, Mavi ya da Yeşil renkten biri olduğunu görürsünüz. Ekrandan yayılan beyaz ışık, çok çeşitli algılanan diğer renkl boyutlarını oluşturmak için gözün retinasındaki üç rengin karışımıdır. Herhangi bir ışın yoksa siyah elde edilir. 

RGB renkleri ifade ederken 0 ile 255 arasında bir değer bildirilir. CMYK renklerini ifade ederken %0 ile %100 arasında şeklinde ifadeler kullanırız. 

RGB, CMYK’ya kıyasla daha geniş bir renk aralığına veya gamına sahiptir.

RGB CMYK Dönüştürme

Basılı işleriniz için RGB olarak hazırlanmış bir tasarımı CMYK renk uzayına dönüştürmeniz gerekir. Bunun için basit olarak projenizi Adobe Photoshop ile açarak yukarıdaki menüden Image – Mode ve CMYK Color seçeneğini seçebilirsiniz. 

RGB ve CMYK Nedir özetlemek gerekirse iki farklı renk uzayı diyebiliriz. Tasarımcı olarak her iki renk uzayını da aktif olarak bilmeniz ve kullanmanız gerekebilir. Teknik olarak iki renk sisteminin de nasıl çalıştığını bilmenize gerek yoktur. Hangisinin ne tür işlerde kullanılması gerektiğini bilmeniz çoğu zaman yeterlidir. 

ÖzellikRGB CMYK
TanımDijital ekranlar ve ışık kaynakları için kullanılır. Rengin üç ana bileşeni: Kırmızı (Red), Yeşil (Green), Mavi (Blue)Baskı işlemleri için kullanılır. Renkler dört mürekkep bileşeni ile oluşturulur: Siyan (Cyan), Magenta, Sarı (Yellow), ve Anahtar (Black/Key)
Renk ToplamıRenklerin toplamı beyaz ışığı verir. Her renk, 0 ile 255 arasındaki sayısal değerlerle ifade edilir.Renklerin toplamı beyaz ışığı vermez. Her renk, yüzde (%) oranında mürekkep karışımı ile ifade edilir.
Temsil Edilen RenklerBirleştirilen renk bileşenlerine göre milyonlarca renk üretebilir.Daha sınırlı renk yelpazesi ile çalışır ve bazı renkler doğru bir şekilde temsil edilemeyebilir.
Siyah TemsiliSiyah rengi temsil etmez, tüm renklerin maksimum parlaklıkta karıştırılması beyazı verir.Siyah rengi temsil eder ve daha koyu tonların oluşturulmasında kullanılır.
Kullanım AlanlarıWeb siteleri, dijital medya, televizyonlar, bilgisayar monitörleri gibi dijital platformlar.Broşürler, afişler, dergiler, kitaplar gibi baskı işlemleri, ticari ve profesyonel tasarım projeleri.
Renk DönüşümüRGB renklerini CMYK’ya dönüştürmek karmaşık olabilir ve renk kaybına neden olabilir.RGB’den CMYK’ya dönüşüm, profesyonel tasarım yazılımları veya baskı hizmetleri ile yapılmalıdır. Renk kaybını minimize etmek için dikkatli ayarlar gereklidir.
İnternetten gelir elde etmek
Okuduğunuz İçin Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye