Yemeksepeti Yeni Arayüzü Neden Sevilmedi

Merhabalar, Yemeksepeti Yeni Arayüzü Neden Sevilmedi makalesine hoş geldin. Genelde burada markaların yeniden tasarımlarının başarı öykülerini ve marka kimliğinin yenilenmesi hakkında çok kez konuştuk. Pringles, BBC gibi büyük markaların görsel değişimleri hakkında detaylı incelemeler yaptık. Ancak bu defa yapılan değişiklik hatırı sayılır miktarda insanın memnuniyetsiz olmasıyla sonuçlanmış gibi görünüyor.

Yemeksepeti Yeni Arayüzü İnceleme

Aslında bir tasarımcı olarak incelendiğinde yeni arayüz oldukça şık gelebilir. Birkaç tasarım tekniğinin doğru kullanılması, boşluk kullanımı, sadeleştirme gibi pek çok olumlu şeyden söz etmek mümkün. Ancak tüm bunları yaparken atlanmaması gereken önemli bir nokta var. Kullanıcı deneyimi. Evet defalarca bu konular hakkında rehberler hazırladık. Tasarım Fikir’de küçük bir arama yaparak UX (User Experience) yani kullanıcı deneyimi hakkında bütün içeriklere ulaşabilirsiniz. 

Pin

Büyük Hata: Deneyimi Değiştirmek

Bu yeni arayüzün en büyük sevilmeme nedenlerinden bir tanesi alışık olduğumuz Yemeksepeti deneyimini sunmaması. Onlarca yıldır kullandığımız ve neredeyse gözü kapalı şekilde kullanabildiğimiz pek çok özelliği artık bulamıyoruz. İşler büyük bir kullanıcı kesimi için iyice zorlaşmış görünüyor. 

Yeni Listeleme Sistemi

Evet modern bir görünüme sahip bu yeni arayüz yine deneyime kurban gidiyor. Eskiden liste şeklinde gördüğümüz restoranları artık bir fotoğraf galerisindeki gibi görselleri öne çıkarılmış olarak görüyoruz. Ancak burada da tasarımın kendisinde bir sorun var. Örneğin restoran görselinin hemen altında yer alan ve restoranın pahalılığını simgeleyen Türk Lirası işaretlerine bakalım. Onları görmek oldukça güç. Çünkü marka kimliğinde daha önce hiç görmediğimiz bir yeşil kullanılmış. Üstelik beyaz bir arka plan ile kullanılınca okunurluk yerini karmaşaya bırakıyor. Doğrudan göz ve zihin yoran bir hal alıyor. 

Pin

Ters Köşe: Menü Sayfası

Evet yirmi yıldır sol tarafta gördüğümüz sepetimiz artık sağ tarafa yaslanmış. İlk etapta küçük bir yabancılık çekiyoruz. Sanki bu tasarım tamamen mobil odaklı bir tasarımdan ibaret gibi. Yani masaüstü kullanıcılarının ikincil planda olduğunu hissettiriyor. Menü öğelerinin boyutları ve yerleşimi özellikle bu fikri destekler nitelikte. 

Özet ve Çözüm Önerisi

Pin

Özetle her ne kadar şık, sade bir tasarım tercih edilmiş olsa da kullanıcıların alışık olduğu pek çok şey aynı anda ortadan kaldırılmış gibi duruyor. Bu tür köklü değişiklikleri aşama aşama kullanıma sokmak daha akıllıca bir strateji olabilirdi. Elbette şirketin bundan beklentisi nedir? Yeni Arayüz Tasarımı ile neleri hedeflediler bunları bilmek mümkün değil. Ancak kamuoyundan ciddi bir tepki aldıkları aşikar. Bir başka çözümde hem eski versiyonu hem de yeni versiyonu aynı anda yayında tutmak olabilirdi. Facebook ve Google bu konularda uzun soluklu bir kullanıcı testi yapıyorlar. Genelde geçiş süreçlerinde iki arayüzün kullanımı da açık oluyor ve bu geçiş kullanıcılara bırakılıyor. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu yeni arayüze geçtiği zaman bu standart haline geliyor.

Yemeksepeti Yeni Arayüzü Neden Sevilmedi sizce ne gibi bir hata yapıldı yorumlarda bizimle ve diğer tasarımcı dostlarımızla paylaşabilirsiniz. Bir başka makalede görüşmek üzere. 

Yorum yapın