Vektörel çizim son dönemlerin popüler çizim yöntemlerinden birisi kabul ediliyor. Grafik tasarımı içeren bu alanda vektörel çizimler de bunu sağlayacak programlar aracılığıyla yapılıyor. Özellikle bu programların kolay kullanım olanağı sunması avantaj içeriyor. Pek çok alanda kullanım alanına sahip olan vektörel çizimler web sitesi görsellerinden oyun karakterlerine kadar farklı alanda kullanılıyor.
Vektörel Çizim Nedir?
Vektörel çizim tanımı itibariyle mevcut görüntüyü kalitesinden ödün vermeyerek ölçeklemek, düzenlemek ya da yeniden boyutlandırmak anlamına geliyor. Logolardan reklam panolarında yer alan reklamlara kadar geniş yelpazede kullanım olanağı mevcuttur. Özellikle yaratıcı ve nitelikli çizimleri ortaya koymak açısından ideal çözümler sunar.
Vektörel çizim çeşitleri ise şu şekilde;
- .ai: Adobe illustrator dosya formatı.
- .cdr: Corel Draw programı vektör formatı
- .svg: XML tabanlı ve W3C vektör formatı
- .wmf: Microsoft vektörel grafik formatı
- .eps: Yaygın formatlardan bir diğeri
Vektörel Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Vektörel çizim yapmak için en önemli nokta çizimi yapacak olanın sabrı ve özverisi olarak öne çıkıyor. Bu çizim örneklerini içeren kitaplar ve internet siteleri de ilham almak için incelenmelidir. Kişinin mevcut yeteneklerinden bağımsız olarak yaratıcı odaklı çizimler ortaya çıkarması da bu alanda bolca yapacağı pratiklere dayanıyor.
Pratik yapmak bu alanda yetkinlik kazanmayı sağlayacağı gibi kişinin kavramları nasıl kullanması gerektiğini de daha net bir şekilde anlamasında da etkili oluyor.
Vektörel Nasıl Yapılır?
Vektörel çizim formatı dijital fotoğraflardan daha farklı olur. Örneğin bir fotoğraf ya da düz hazırlanan görsele yakınlaşma ya da uzaklaştırma yapıldığında görüntü kalitesi bozulacaktır. Vektörel çizimlerde görüntü boyutu değişse bile dosya asla zarar görmez; çizgiler, noktalar ve eğriler de bütünlüklerini korur. Bu kapsamda renklerde ve desenlerde pürüz ya da bulanıklık görünmez. Haliyle çok küçük baskı ya da büyük baskı yapmak da mümkündür.
Farklı programlar ile bu türden çizim yapılsa da çalışma sistemleri hemen hemen aynıdır. Bu yüzden şu programlar ile çizim yapabilirsiniz;
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Adobe Indesign
- AutoCad
- Corel Draw
- 3DS Max
Ayrıca hazır vektörel şablonlar ücretsiz şekilde şu sitelerden bulunabilir;
- Pixabay
- Freepik.com
- Vectorstock.com
- Freevector.com
- Vector.me
- Vecteezy.com