UX tasarım süreci özellikle dijital pazarlama konusunda önem taşıyor. Web sitesinin kullanıcı odaklı olması önemli olduğundan günümüzde dikkat edilen konuların başında UX tasarım geliyor. Kullanıcı deneyiminden temel hedef ise kullanıcıların web sitesini kolay ve verimli şekilde kullanabilmesi olarak öne çıkıyor. Hem masaüstü hem de mobilde kullanıcı deneyimini hedeflemeyen web siteleri tercih edilmiyor. Bu da UX aşamasının doğru şekilde yapılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.
Kısaca UX Tasarım
UX tasarım, kullanıcı deneyimini hedefleye, web sitesinin yazılım aşaması öncesinde gerçekleştirilen genel bir şablon tasarımıdır. Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi web sitesine daha fazla trafik çekerken aynı zamanda kullanıcılar nazarında da bulunma süresini uzatıyor.
Özellikle kurumsal web siteler için marka hakkında bilgi almak kolay hale gelirken, e-ticaret sitelerinde ise ürün ve hizmet satışlarında kalitenin artmasına olanak tanınıyor. Kısacası kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan bir web sitesi, dijital ortamda verimli şekilde var olmanın da anahtarı oluyor.
UX ve UI Farkı Nedir?
Burada bir parantez açarak UX ve UI farkı üzerinde de durulmalıdır. UI, kullanıcı arayüzü, UX ise kullanıcı deneyimidir. UX, bilgi ve içeriklerin mimarisini şekillendirir. Bunun için de kullanıcının rahat şekilde işlevselliğe odaklanmasını sağlar. UI ise sadece görsel yapıya odaklanır ve aslında sitenin görsel görünümünün nasıl olması gerektiğini vurgular.
UX Tasarım Süreçleri
UX tasarım süreçleri başarılı şekilde süreci yönetmek açısından önemlidir. Öncelikle hedef kitleye göre tasarım şekillenir. Burada da web sitesinin hitap edeceği kitle göz önünde tutulur. Örneğin e-ticaret sitesi için ürün, fiyat ve benzeri özellikler öne çıkar.
Sonraki aşamada ise hedef kitleye en uygun olacak taslaklar oluşturulur. Taslak kontrolü sitede kullanılan renkleri, butonların yerini, kullanıcıya sunulacak özellikleri içerir. Burası yazılım aşamasına geçişte önemli noktadır.
Taslak hazırlandıktan sonra ise analiz süreci başlatılarak taslakta karar verilen özelliklerin web sitesine nasıl uygulanacağı üzerinde durulur. Son aşama ise UX sürecinde kullanıcı deneyimine odaklanmaktır. Kullanıcıların dönüşlerini almak, nasıl bir deneyimin sunulduğu hakkında bilgi vereceği için anket, geri dönüş bildirimi ya da puanlama üzerinden yapılarak süreç tamamlanır.