Merhaba, tüm ticaret hayatında olduğu gibi grafik tasarımcıların da iş hayatında bazı olumsuzluklar vardır. İnsan ilişkileri, yaptığınız işe değer katma ve bazı satış politikalarınızı güçlendirmek zorundasınız. Tasarımcı ve müşteri ilişkisi nasıl olmalı? Nasıl daha fazla para kazanırım? Tasarımlarımı nasıl daha fazla kişiye duyurabilirim? Gibi temel soruları yanıtlamak için buradayız.
En Sık Karşılaşılan Meslek Sorunları
Hep tasarımcı olmanın iyi yanlarından söz ettik. Bu makale için durumlar biraz farklı. Şimdi olumsuz yönlerinden ve bu durumlardan nasıl kurtulabileceğimizden bahsedelim.
Ödeme Alamıyorum
Bir logo tasarladım, tasarımı teslim ettim. Ödeme alamadım. Sürekli erteliyorlar ne yapabilirim? Eğer tasarımcıların olduğu bir ortama ya da sosyal medya sitelerindeki gruplara girerseniz bu soru ile kesin karşılaşırsınız. Bu konuda yapılması gerekenler basit aslında. Ödemeyi önce almak. Evet bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Ancak her şey birbiriyle bağlantılıdır.
Kendinize bir prensip belirleyin. En yakınlarınız için bile bu prensipten vazgeçmeyin. Onlara açık sözlü, net ve kibar olun. Ödemenin bir kısmını iş başlangıcında almak zorundayım diyebilirsiniz. Daha sonra tasarımın bitmiş halini iletmeden önce çözünürlüğünü düşürüp kısa bir sunum dosyası hazırlayın. Onaylanırsa ödemenin kalanını talep edin ve daha sonra dosyayı teslim edin.
Yaptığım İş Değersiz Görülüyor
Evet toplumdaki herkes sizinle aynı eğitim ve kültür seviyesine sahip değildir. Bazı insanlar yaptığınız işi önemsiz görebilir. Toplum açısından çok önemli ve olmazsa olmaz meslek grupları vardır. Tüm insanlar bu meslek grupları hakkında aşağı umarım aynı şeyleri düşünürler. Örneğin doktorlar, pilotlar gibi. Evet yaptığımız iş insan hayatı ile ilgili değil. Fakat insanların psikolojisi ve toplum psikolojisi ile doğrudan bağlantılı.
Kendi işinizin kıymetini kendiniz belirleyin. Tüm sorumluluğu karşı tarafa atıp tasarımı değersiz görüyor demek işin kolayı. Ayrıca bir çözüm yolu da değil. Bunun yerine o tür insanlara yaptığınız işin ne gibi sonuçları olacağını, iyi bir tasarımcı ile amatör bir tasarımcının müşteri için neleri farklılaştıracağını anlatın. Her şey pazarlamayla ilgili.
Müşterilerinizle görüşme aşamasındayken karşı tarafın yaptığınız işi değersiz gördüğün hissediyorsanız onu orada etkileyin. Etrafınıza bakın ve ortamdaki bir markayı gözünüze kestirin. Örneğin masada bir içecek olduğunu varsayalım. Örnek göstererek “şu an bu iş görüşmesine bu marka eşlik ediyorsa, güçlü bir tasarım ve reklam planlamasının sonucudur” gibi kesinlik belirten argümanlar sunun. Eğer karşınızdaki kişi olumlu yönde değişim sergilemiyorsa, kendisi ile çalışamayacağınızı bildirin. Çünkü tasarım bir fikir işidir. Aynı fikirde olamayacağınız kişilerle çalışmak zaman ve para kaybı demektir.
Müşteri Bulamıyorum
Bu tamamen sizinle ilgili. Evet ülkemizde ekonomik koşullar sürekli değişiyor. İlk kısılacak kalem reklam ve tasarım gibi duruyor ancak yine de her dönemde markaların bize ihtiyacı var. Bir krizden çıkmaz için en önemli silah iyi bir reklamdır. Müşteri bulamamanız tamamen sizin eseriniz. Artık aracı kaynaklar o kadar fazla ki sıcak satışa çıkmadan bile evini geçindiren insanlar var. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ufak ipuçları bırakıyorum.
Tasarıma ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz işletmeleri tespit edin. İster yolda yürüyerek etrafınızı inceleyin, isterseniz içeri girip insanlarla tanışın ve kartvizitlerini alın isterseniz bilgisayar başından internet sitelerine girin. Yeterki bir eksiklik tespit edin. Daha sonrasında harekete geçip o eksikliği gidermeyi teklif edin. Yaptığınız işleri gösterin ve portföyünüzü güçlü tutun.
İnternet sitelerinin gücünü kullanın. Sosyal medya grupları, freelance siteleri, r10 gibi forum siteleri ticaretin döndüğü ortamlardır. Oralarda yerinizi alın. Ayrıca bizim sektörde en önemli pazarlama unsuru referanstır. Aldığınız işleri doğru ve zamanında teslim ederek müşterinizden çevresini kullanmayı talep edebilirsiniz.
Nasıl Daha Fazla Para Kazanırım?
Geldik en can alıcı soruya. Hepimizin gördüğü gibi 10 liraya logo yapanda 1000 liraya logo yapan tasarımcı da var. Sız kendinizi hangi kategoride görüyorsunuz? Bunu düşünün. Eğer aldığınız paranın az olduğunu düşünüyorsanız tüm çalışma sisteminizi değiştirin.
Daha kurumsal bir imaj yaratın. Prensipleri mutlaka devreye sokun. Ayrıca ilk izlenim çok önemlidir. Kendinizden taviz vermeyin. Bir müşteri fiyatı kırmak konusunda çok ısrar ediyorsa ve sizin kıramayacağınız birinin referansı ile gelmişse ona durumu izah edin. Eğer işi kabul etmek sizin portföyünüz için avantaj sağlayacaksa bir defalık daha düşük ücretten yapabileceğinizi ve bunun aslında çok zor bir indirim olduğunu söyleyin. Yine de müşterinin söylediği rakamdan biraz daha yukarıda bir fiyatta anlaşın. Bu psikolojik olarak karşı tarafın indirim aldığını hissettirir. Aksi halde müşterinin söylediği rakamı kabul ederseniz indirime rağmen hala çok kar ettiğinizi ve işin hakkının daha az olduğunu düşünecektir.
Kurumsal bir yapıdaysanız pazarlığı ve fiyat konularını siz görüşmeyin.
Unutmayın bir marka yani müşteri tasarımcının geçmiş projelerine bakarak iş vermeye karar vermelidir. İş size geliyorsa yaptığınız işleri beğenmiş ve potansiyeli görmüştür. Bu durumda fiyatınızı doğru belirleyin ve prensiplerinizden vazgeçmeyin.
Tasarımcı müşteri ilişkisi bir açıdan daha önemlidir.
Süreklilik
Evet bizler müşterilerimizi tek seferlik iş yaptığımız Kişiler olarak göremeyiz. Süreklilik önemlidir. Yarattığınız tasarımın yıllar sonra bile devamlılığı istenebilir. Firmalar ciddi sorunlar yaşamadıkça tasarımcı değiştirmek istemezler. Çünkü belirli bir paylaşımda bulunmuş ve birbirini anlayan iş ortakları haline gelmişlerdir.
Bu ortaklıkta korumanız gereken bazı değerler var.
İş Dünyasında Samimiyet
Genellikle tasarımcılar ve firma sahipleri sıklıkla görüşür. Bu görüşmeler bazen iyi bir dostluğa dönüşebilir. Dostunuz da olsa ticareti ayrı tutun. Çok samimi olursanız müşterilerinizin bilemediği konularda bile fikir vermesine yol açarsınız. Hiç samimi olmazsanız muhtemelen daha sıcak kanlı bir tasarımcıya müşteriyi kaptırırsınız. Aradaki dengeyi iyi kurun. Ne demiş büyüklerimiz “iş başka, arkadaşlık başka” bu nedenle davranışlarınıza ve samimiyetinize dikkat edin.
Tasarımcı ve müşteri ilişkisi özetle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca sitemizde İşletmeler için grafik tasarım fikirleri adlı makaleyi de incelemenizi öneririm. Hepinize bol kazançlı ve sorunsuz bir tasarım kariyeri diliyorum. Yorumlarda görüşürüz.