Merhabalar, hepimizin bildiği dünya devi Starbucks tasarımdan mı para kazanıyor? İlginç bir soru kalıbı olabilir. Buradaki tasarımı yalnızca firma logosu, kurumsal kimlik olarak değerlendirmezsek bu sorunun cevabı kesinlikle evet olur.
Mekan Tasarımları
Tasarım her yerde diye sürekli yineliyoruz. Starbucks dünyaya bir yenilik kattı. Mekan tasarımları, ürün tasarımları, iş modeli ile insanlara bir alternatif sundu. Aslında değerli olan ve para kazandıran şey fikirdi.
Şubelerin mekan tasarımlarına bakarsanız birbirleri ile benzerlik gösteriyor. Ancak geleneksel ve sıradan bir cafe görünümü yok. Yani masalar birbirine çok yakın değil. Kesinlikle daha konforlu görünüyor. Starbucks şubesinden içeriye girince kendinizi özgür ve konforlu hissetmeniz isteniyor. Seçilen mobilyalar, yerleştirme düzeni kısacası iç mekan tasarımı tamamen rahatlık üzerine kurgulanmış. Bu da geleneksel bir cafe deneyiminin çok üzerinde.
İş Modeli
İş modelini düşünürsek sıradan bir cafe de vakit geçirirseniz muhtemelen bir servis personeli ile sürekli iletişim kurmak zorunda kalırsınız. Kendinizi sürekli bir şey içmek ya da satın almak zorundaymışsınız gibi hissedersiniz. İş modeli ile bu baskıyı da ortadan kaldıran Starbucks hem personel maliyetini düşürüyor bu da gelir hanesine artı olarak yazılır hem de insanların rahat etmesini sağlıyor. Yani bir fikirden daha para kazanıyor.
Güçlü İmaj
Bir zamanlar Starbucks bardağının Game Of Thrones dizisinde göründüğünü ve bunun haberler dahil birçok yerde konuşulduğunu hatırlarsınız. Aslında reklamcılarında iyi bildiği gibi imaj her şeydir. Bu bilinçli bir yerleştirmeyse çok avantaj sağlamıştır, değilse yine de çok avantaj sağlamıştır.
Çünkü insanlar artık bu logoyu tanıyorlar. Oranın rahat, konforlu belki de pahalı olduğu düşüncesi akıllara kazınmış. Eğer elinizde bu firmaya ait bir bardak taşıyorsanız siz de bu ayrıcalıklı dünyanın bir parçasısınız imajını sunuyor. Doğru bir tasarım ile ve bu tasarımı çok sık değiştirmeyerek yani sade ve net anlaşılır bir tasarım kullanarak markayı daha güçlü göstermeyi başardılar. Bir süre sonra logo ve ürünler kendi reklamlarını yapmaya başladı.
Ürün tasarımı konusunda da karmaşadan uzak ve algıyı dağıtacak hatalardan kaçındılar. Dönemsel kampanyalar dışında sade beyaz bir karton bardak üzerine yalnızca logolarını kullanmayı tercih ettiler. Görünen o ki başarılı bir tercih olmuş.
Görsel Algı ve Markalaşma
Tüm bu iş modeli tek bir şey için. İnsanlar yaşadıkları hayat şartları ne olursa olsun Starbucks ile başka bir evrenin içerisine girdiklerini hissederler. Bu yaşam standartlarım yüksek demenin bir yolu gibi. Aslında fiyat olarak diğer rakiplerinden çok pahalı değiller. Tamamen görsel bir algı yaratılmış.
Sonuç
Özetle Starbucks tasarımdan mı para kazanıyor? Sorusuna dolaylı yoldan evet diyebiliriz. Tasarımı bir genel olarak düşünürsek masa başında iyi kurgulanmış bir iş tasarımı ile tatbiki sattıkları ürünün iyi olmasının da önemi büyük dünya markası haline gelmişler.
Yeni bir ürün nasıl tasarlanır makalesini okurken bu örneği de göz önünde bulundurmak faydalı olabilir. Yorumlarda ve diğer içeriklerde görüşmek üzere. Bizi Twitter’dan takip ederek yeni içeriklere hızlı şekilde erişebilirsiniz.