Merhabalar, bir süredir her yerde gördüğümüz Netflix dizisi Squid Game’de tasarımcılar için neler var hiç düşündünüz mü? Sizce Squid Game Dizisi Tasarım Açısından Başarılı Mı? Gelin birlikte bu çok popüler dizide ne gibi tasarım yöntemleri kullanmışlar bakalım.
Bir hikâyeyi anlatmanın birden çok yolu var. Senaryo bunlardan bir tanesi. Ancak bu dizi sadece senaryo ile değil, renklerle, şekillerle ve çok daha karmaşık tasarım örnekleriyle de iletişim kurmayı seçmiş.
UYARI
Spoiler Uyarısı. Bu makalede dizi hakkında önceden bilinmemesi gereken bilgiler paylaşılmıştır. Eğer diziyi izlemediyseniz bu içeriği okumak istemeyebilirsiniz.
Şekiller
Dizinin afişinde, isminde ve açılış sekansında bir takım geometrik şekiller görüyoruz. Şekiller basit çizgilerden çok daha fazlasıdır. Aslında bu dizide de örneğini gördüğümüz gibi ciddi bir iletişim aracı sayılırlar. Dizi çıkmadan aylar önce şekillerin anlamı adlı bir makale hazırlamıştık. Benzer şekilde renklerin anlamı makalesi de sitemizde uzun zamandır yayında. Orada yazdığımız şeyler ile aylar sonra çıkan ve gündeme gelen Squid Game arasındaki bağ çok güçlü.
Bu dizide kullanılan şekilleri basit şekiller olarak adlandırabiliriz. Basit geometrik şekillerin çağrışım yaptırdığı bazı karmaşık duygular ve anlamlar var. Elbette bu anlamlar kültürlere göre değişse bile bazıları neredeyse tüm dünyada aynı duyguyu uyandırıyor.
Şekillerin Anlamı buradan o makaleye ulaşabilirsiniz.
Biz diziye dönelim.
Dizi içerisindeki anahtar öğelerin neredeyse hepsi geometrik şekillerden oluşuyor. Paranın biriktiği daire şeklindeki kasa. Oyuna davet edilirken kullanılan kartlar.
Kare, Üçgen ve Daire’nin öne çıkmasının nedenleri var. Diziyi izleyenler hemen fark etmiştir. Kare işaretli maskeler aslında kuvvet, güç ve yönetimi sağlıyorlar. Bir nevi onlara müdürler ya da yöneticiler diyebiliriz. Üçgen işaretli maskeler ise dengeyi sağlamak için oradalar. Üçgen genellikle tehlike anlamına gelir. Biraz düşününce tüm tehlike uyarılarında üçgen formu görüyoruz. Daire ise dizide işçileri temsil ediyor.
Bu üçgen, kare ve daire şekillerini görünce ve dizinin ismi de oyun kelimesini içerince aklımıza hemen popüler oyun konsolu Playstation gelebilir. Ancak bu şekiller, renkler ve kompozisyondaki diğer öğeler çok akıllıca seçilmişler. Olayın Playstation ya da Sony ile hiçbir alakası yok. Yani eli silahlı ve tehlikeli bir grup insanı bir şekille çizmek isteseniz muhtemelen siz de üçgen formunu bir yerlerde kullanırsınız.
Neredeyse tüm kültürlerde aynı çağrışımları yapan bu şekilleri kullanmak oldukça mantıklı. Bu bile tek başına yeterli bir sebep ancak bu kadarla sınırlı değil. Bu şekillerin Kore kültüründeki yerini, açılış ve final sahnesindeki oyunu ve Kore için tarihini düşünürsek çok güçlü bir seçim olduğu ortaya çıkıyor.
Yalnızca şekillerle değil. Renklerle de iletişim kurmayı tercih etmişler.
Renkler
İlk sahnelerden biri olan ve aslında tüm hikâyeyi başlatacak bir sekansa bakalım. Tren istasyonunda başrol oyuncumuzu oyuna davet eden kişi elinde iki zarf tutuyor. Mavi hap ve kırmızı hap. Pardon o başka bir başyapıtın örneği. Mavi zarf ve kırmızı zarf. Milyonlarca renk varyasyonu varken neden hep mavi ve kırmızı? İşte burada psikoloji devreye giriyor.
Biraz önce hatırlatmasını yaptığım renklerin anlamları adlı makaleye göz attığınızda aslında yıllardır bilinen ve renklerin insanlar üzerinde ne tür psikolojik çağrışımlar yaptığını anlatan kaynaklar var.
Bu iki rengi başka bir yerde daha böyle karşı karşıya gördünüz mü?
Eğer tasarım yapıyorsanız muhtemelen çok defa gördünüz.
Her programda her araçta olan renk çarkına baktığınız zaman bu iki renk hep karşı karşıyadır. Birbirlerinin zıt renkleridir.
Renklerle mesaj verilmeye devam ediyor. Kırmızı uyarıcı ve tehlikeyi simgeler. Durdurucu güç olarak dizide yer alıyor.
Mekân Tasarımları
Dizi mekân tasarımı ve sanat ekibiyle de oldukça başarılı görünüyor. Aslında bu diziyi başarılı yapan şey çok iyi bir hikayesinin olması değil gibi. Benzer hikayeleri daha önce de görmüştük ve bu kadar popüler olmadılar. Bu dizide başarılı olan şey bir mesajı iletme yolları ve bu araçları doğru kullanmak olabilir.
Mekân tasarımlarında da bize bir şeyler anlatmak istiyorlar. Örneğin şu arada gördüğümüz merdivenler. Özellikle bir sonraki oyuna giderken oyuncuların geçtiği yollar ne kadar karmaşık görünüyor değil mi? İşte bu kısımda yapımcı ve yönetmen gerilimi arttırmak için bu şekilde planlamış diyebiliriz. İzleyiciye zaman vermişler ve bir sonraki oyunun gerginliğini izleyicinin de hissetmesini istemişler.
Ayrıca ilk sahnelerden beridir gördüğümüz yatakhanenin tasarımında da ufak oyunlar var. Oyunlar var derken dizi de oyuncuların oynadığı oyunların bir özeti var. Bu şu anlama geliyor. Her şeyi en ince detayına kadar planladık. İşte başarının bir başka sırrı da bu olabilir.
Sizin önünüze bu tarz bir dizide tasarımcı olarak çalışma fırsatı çıksaydı Squid Game’den farklı olarak neler yapardınız? Mesajı başka hangi yollarla verirdiniz. Hikâye anlatmak için yalnızca senaryo, oyuncular ve iyi bir kurgu ve montaj sürecini mi tercih ederdiniz yoksa renkleri, şekilleri, mekanları, belki müzikleri de bir iletişim aracı olarak kullanır mıydınız?
Squid Game Dizisi Tasarım Açısından Başarılı Mı? Sorusuna cevabı siz verin. Yorumlarda görüşmek üzere. 😊 Ayrıca bizi aşağıdaki Twitter adresimizden takip ederek en yeni paylaşımları hızlıca görebilirsiniz. Desteğiniz için teşekkürler. Başka bir makalede görüşmek üzere.