Merhabalar, Şekillerin Anlamı ve Grafik Tasarım konumuza hoş geldiniz. Tüm tasarımların temel öğesi şekillerdir. Dünyayı anlamak için her şeyin yapı taşı olan şekillerden yardım alırız. Hatta neredeyse görsel sanatlarla ilgilenen sanatçıların hepsi basit geometrik şekiller çizerek öğrenmeye başlar.
Şekiller Basit Geometrik Çizgilerden Daha Fazlasıdır. Görsel olarak iletişim kurmamızı sağlayan temel araçlardır.
Tıpkı renklerin psikolojik etkileri gibi tasarım içerisinde kullanılan şekillerinde amaçları vardır. Tasarımcıların özellikle duyguları aktarmak için kullandığı şekiller vardır. Böylece sözcükler yerine daha yaratıcı bir mesaj dili tercih edebilirler.
Şekil Türleri
Gözle görülen her şeyin bir şekilden ibaret olduğunu düşünürsek. Sonsuz sayıda şekil var diyebilir miyiz? Evet. Bu durumda şekilleri belirli grup ve kategorilere ayırmakta fayda var. Popüler ve yaygın olan şekil türlerini derledik.
Basit Şekiller ve Bileşik Şekiller
Basit şekiller olarak bildiğimiz, kare, üçgen ve daire gibi temel geometrik formlardır. Bu basit şekillere üç boyutlu halleri de dahildir. Küpler, silindir, küre veya koniler basit şekillerdir. Bileşik şekiller ise, basit şekillerin bir araya gelerek oluşturduğu daha büyük ve karmaşık şekillerdir.
Organik Şekiller
Organik şekiller doğada bulunan doğal formlardır. Ağaç, dağlar, taş şekilleri gibi. Binalar ya da makineler gibi insan yapımı formları anımsatan şekillere de inorganik şekil denir. Organik şekiller daha az simetrik ve kıvrımlı formlardır.
Soyut ve Somut Şekiller
Soyut şekiller, genellikle geometrik ve bileşik olmakla birlikte, sembolik bir referans olarak görev alırlar. Bu tür şekillere örnek olarak WC’lerde gördüğümüz kadın ve erkek şekillerini düşünebiliriz. Gerçekçi çizimler yerine daireler ve dikdörtgenler bu soyut şekilleri oluşturur. Sembole aşinalığımız nedeniyle temsil ettiği şeyi anlarız. Soyut şekiller kültürel bir anlatıma sahiptir.
Şekillerin Anlamı
Genellikle çoğu kültürde şekiller ortak duyguları ifade ederler. Bu nedenle aşağıdaki anlamlar ortak bir kültürün eseridir. İşte en popüler şekillerin anlamları.
Kare ve Dikdörtgen
Çoğunlukla şekiller görsel bir dünyaya ait olsalar da kare ve dikdörtgenler gerçek dünyaya aittir. Bu nedenle bize istikrar ve güç algısı verirler. Üst üste dizildiğinde binaları, gökdelenleri ve taşınmaz yapıları anımsatırlar. Ayrıca ağırlık ve hareketsizliği ima ederler. Benzer olarak kare omuzlu karakter çizimleri güçlü ve heybetli görünürler.
Karenin Anlamı
Güvenilirlik
İstikrar
Kuvvet
Sertlik
Ciddiyet
Ağırlık
Daire
Daire şeklinin anlamı neredeyse karelerin tam tersidir. Yuvarlak çoğunlukla hareketi temsil eder. Dinamiklik algısı yaratır. Kareler ağırlığı temsil ederken daireler bulut, baloncuklar gibi şekiller ile hafifliği ifade eder. Bir daire size zıplayan bir topu ya da bir tekerleği anımsatabilir. Yani daireler için neşeli ve biraz zıpır, hareketli bir anlatım şekli diyebiliriz. Tabi her zaman hafiflik ve hareketlilik anlamına gelmezler. Bazı durumlarda sonsuzluk anlamına da gelebilir. Örneğin bir gün batımı ya da gün doğumunu temsil edebilirler. Ya da sonsuzluk işaretini düşünün. Dairelerden oluşur.
Dairenin Anlamı
Hareket
Hafiflik
Yumuşaklık
Mutluluk
Masumiyet
Sonsuzluk
Üçgen
Köşeleri olan tek şekil olmasalar da, üçgenin kenarlarında ekstra keskinlik hissi veren bir şey var. Üçgenler bize mızrak uçlarını hatırlatır ya da bir köpeğin dişlerini. Bu nedenle, doğası gereği tehlike anlamına gelirler. Üçgenleri pusula veya harita gibi alanlarda görmeye alışkınız. Ayrıca piramitler, zigguratlar gibi birçok antik üçgen yapının da cennete ulaşma imasıyla inşa edildiğine inanılmaktadır. Bu bağlamda üçgenlere ilahi bir rehberlik anlamı da yüklenebilir.
Üçgenin Anlamı
Tehlike
Keskinlik
Denge
Rehberlik
İlahiyat
Organik Şekillerin Anlamı
Doğal şekiller eğri çizgilerle karakterize olma eğiliminde oldukları için, dairelerle birçok özelliği paylaşırlar. Doğayla ilişkili oldukları gerçeğiyle desteklenerek hafiflik ve esenlik ifade ederler. Fakat organik şekiller geometrik olmadığı için dairelere göre daha az kararlı hissettirirler. Genellikle düzensiz ve plansız görünürler (geometrik şekillerin matematiksel kesinliğinin aksine), bu da onlara hem özgürlük hem de kırılganlık hissi verir.
Anlamları
Tahmin Edilemezlik
Özgürlük
Akış
Narin
Doğa
Soyut Şekillerin Anlamı
Soyut şekiller tipik olarak sembolizme veya dışsal bilgiye dayalı referanslara dayanırlar. Anlamları kültürel bilgilere göre değişirler. Örneğin, bazı kültürlerde haç şekli dört mevsimi temsil edebilir bazı kültürlerde ise çarmıha gerilmeye yönelik dini bir sembolik anlatımdır.
Örneğin internet sitelerinde menüyü açmak için üç yatay çizginin üst üste geldiği şekli kullanırız. Bu simgeyi yıllarca teknoloji ile alakalı olmamış birine gösterin. Ne tepki vereceğini ya da anlamını çözebileceğini hiç düşünmüyorum. Ortak kültürel anlayış soyut şekillerin temelini oluşturur. Bu nedenle soyut şekillerin anlamlarını tek tek belirtmemiz mümkün değildir.
Şekiller Nasıl Kullanılır?
Evet, tüm bunların tasarımcı için bir araç olduğunu unutmamak gerekir. Çoğu zaman izleyiciler, şekillerin anlamına odaklanmazlar. Siz de bu şekillerin anlamını bilerek ancak tüm tasarımınızı bu şekillere yüklemeden devam etmelisiniz. Unutmayın yaptığınız tasarımın bir amacı var. İyi bir kompozisyon oluşturmak sizin sorumluluğunuzda. Bu nedenle tüm bu şekilleri, tasarımda görsel hiyerarşi kurallarına uyacak şekilde tasarımınıza dahil etmelisiniz.
Şekilleri kullanırken dikkat edin. Tasarımınızda istemediğiniz bir mesajı temsil edebilirler.
Şekillerin Anlamı içeriğini okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yeni bir tasarım fikri nasıl bulunur? Adlı makaleyi okumanızı öneriyoruz.
Bir Yanıt