Ara
Close this search box.

Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır?

Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır?

Merhabalar, çok popüler markaların monogram logolar kullanmasıyla birlikte bu tür tasarımlara ilgi arttı. Günümüzde monogramların önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır? Bir rehber oluşturmak istedik. Kabaca söylemek gerekirse mevcut harf biçimlerini birleştirerek yapılır. Ancak söylendiği kadar basit değildir.

Profesyonel ve şık görünen bir monogram tasarlamak için bazı detayları iyi bilmeniz gerekir. Bu rehber bu türde içerikler üretmeniz için fayda sağlayabilir.

Monogram Nedir?

Monogram, birden fazla harfin birleştirilmesiyle oluşturulan tek bir şekil / formdur. Tek başına bir harf, monogram olarak kabul edilmez. Büyük harf ya da küçük harf olması da durumu değiştirmez. Bir monogram hazırlamak için en az iki harfe ihtiyacımız var. Daha fazla harf de kullanmak mümkün.

Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır?

Yukarıda gördüğünüz Pinterest, Figma ve Tesla logoları Monogram değildir. Harf şekilleri ya da formlarıdır.

Monogram

Bu örneklerde ise BB ve NPR logoları Monogram değildir. Ancak CNN logosu bir monogram kabul edilebilir. Çünkü N harfi C harfi ile birleştirilmiştir ve kesintisiz bir şekil ve form oluşturur.

Monogram örnekleri.

Bu LA Dodgers ve Under Armor logo örneklerinde ise iyi birer monogram örneği görüyoruz.

LA logosuna dikkatli bakalım. L harfinin kısa kenarı A harfinin ortasındaki çizgiyi oluşturmuş. Yani iyi birleşimle tek bir form elde edilmiş. Aynı şey ikinci logoda da geçerli u harfi ile A harfinin birleşimi.

Tuğçe Altaş Monogram


Aynı şekilde Ortodonti Uzmanı Dr. Tuğçe Altaş için hazırlanan bir monogramı inceleyelim. A harfinin orta çizgisi tamamen kaldırılmış. Tırnaklı bir font kullanıldığı için T harfinin alt tabanındaki çizgi iki tarafa eşit olarak uzatılmış ve böylece A harfinin orta çizgisi ortaya çıkmış. Aynı çizgi tüm logonun çevresini dolaşarak bütünlük ve çerçeve görevi görmüş.

Neden Monogram Kullanılır?

Monogramlar bir tür bulmaca gibidir. İzleyici bir monogram içerisinde birden fazla harfi ve yapılan görsel oyunları fark ettiğinde o logo ile bir bağ kurmuş olur.

Bir başka neden ise uzun bir isme sahip şirketiniz olduğunu düşünün. Onu daha kısa ve öz şekilde bir monogram haline getirerek yani baş harflerini kullanıp yeni bir form yaratarak tanımlamak mümkün. Şimdi size harika bir örnek sunacağız. Londra Senfoni Orkestrası ismi gayet uzun. Ancak monogram logoları çok anlamlı ve akılda kalıcı.

Londra Senfoni Orkestrası logosu

Bu logoda neler görüyorsunuz?

Elinde bir baton tutan orkestra şefi diyebiliriz. L, S ve O harflerinin birleştirilerek yeni bir şekil ve monogram oluşturması. Müzik ile bağlantısı. Mantıklı ve hoş görünen bir logo seçimi.

Konu Dışı İpucu

Orkestra Şeflerinin görevi tüm enstrümanları ve sesleri ayrı ayrı duyarak analiz etmesi ve hataları düzeltmesidir. Orkestra şefi bu uyarıları elinde tuttuğu bir çubuk ile yapar. Bu çubuğun ismi “Baton”dur.

Monogram Örnekleri – Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır?

Monogramların en önemli örnekleri de yabancıların spor kültüründe çıkmış ve popüler hale gelmiştir. Ülkemizde bile New York Yankees logolu şapkalar bir dönem çok popülerdi. Bu tür spor takımlarının neredeyse çoğu monogram logolar kullanırlar.

Monogram Tasarlama Aşamaları

Daha az bilinen ve yeni bir şirket kendisni tanımlamak için ilk etapta bir monograma güvenmemeli. Çünkü bu markalaşmayla ve diğer stratejilerle doğru orantılı. Ancak sosyal medya hesaplarındaki profil resimleri ve daha küçük alanlar için monogram logo kullanmak akıllıca.

Louis Vuitton, Chanel ve Gucci gibi büyük markalar ise monogramları alternatif bir tanımlama aracı olarak kullanırlar. Bu şekilleri gördüğünüz zaman marka ismi yazmasa bile hangi marka olduğunu anlarsınız.

Ünlü Monogram Tasarımları


Monogram tasarlamaya ya da kullanmaya karar vermeden önce hangi alanlarda kullanılacağını iyi düşünün.

Monogram Tasarımı Nasıl Yapılır?

Aslında birçok tasarım projesinde süreç benzer şekilde ilerler. Makalenin bu kısmında size iki farklı içerik önermek istiyorum. Yeni bir ürün tasarlamak ve tasarım özetinin faydaları makalelerini okuduktan sonra bu rehbere devam ederseniz her şey daha anlamlı olacaktır.

1.Aşama – Özet Yazma ve Fikir

Neredeyse tüm başarılı tasarım projeleri net bir özet ile başlar. Başlamadan önce hedefleri bilmek hem tasarımcının hem de müşterinin süreçten keyif almasını sağlar.

Özet oluştururken aşağıdaki soruları cevaplayın. Bu kısımda müşterinizden destek alın.

  • İşletme tam olarak ne iş yapıyor?
  • Müşterileri kim?
  • Mevcut bir logo veya başka görsel varlıkları bulunuyor mu?
  • Hazırladığınız Monogram nerede kullanılacak?
  • Marka sloganı nedir, kendilerini nasıl tanımlar?
  • Hangi duyguyu uyandırmaya çalışıyorsun?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar önemlidir. Örneğin uygun fiyatlı alternatif ürünler üreten bir firma olarak kendini tanımlayan bir müşteri ile yalnızca Premium kalitede pahalı ürünler ve hizmetler sunan bir müşterinin tasarımı farklı olmalıdır.

2. Aşama – Hangi Harfleri Kullanıyoruz

En basit görünen aşama. Görünen diyorum çünkü gerçekte o kadar basit değildir. En yaygın şekli baş harfleri kullanmaktır. Ancak bazı işletme isimleri çok uzun olabilir. Böyle durumlarda tüm harfleri işin içine dahil etmek zoruna değilsiniz. Kısaltmalara farklı bir yaklaşım da getirebilirsiniz.

Yabancı kaynaklardan iki örnekle bu farklı yaklaşımı destekleyelim.

Amerika’da popüler bir otomobil tamir firmasının ismi şöyledir. “Sarah James ve Richard Jones’un Klasik Araba Tamiri ve Bakımı” bu isimle klasik arabalarla ilgilenen bir tamirci firması olduğunu net şekilde anlıyoruz. Ancak logo ve monogram olarak düşünürsek ve sadece baş harflerini kullandıklarını varsayarsak “SJRJCCRS” harflerini kullanmaları gerekirdi. Onun yerine farklı bir bakış açısı ile isimlerindeki ortak harfleri bir araya getirdiler. J&J Classics. Gayet uygun bir monogram seçimi gibi.  JJ harflerinden bir monogram kullanıyorlar.

Aynı şekilde fakrlı bir yaklaşımda The Minnesota Mining and Manufacturing Company şirketinden. Biz onları 3M olarak biliyoruz. Ne kadar akılda kalıcı bir çözüm.

3. Aşama – Eskiz Tasarımı

Fikirler teknolojiden ve araçlardan gelmez. Hayal gücünüz ile ortaya çıkar. Hemen tercih ettiğiniz tasarım yazılımını açıp başlamak ne kadar cezbedici olursa olsun kâğıda çizerek başlamak daha güvenlidir.

Monogram Taslak Çizimi

Monogram basit bir özet demektir. Diğer tasarımcıların çalışmaları ve referanslar içerisinde kaybolmanıza gerek yok. Kalemi ve kağıdı alın aklınıza gelenleri çizin. Harfler ve hedefler belli. Birden fazla eskiz çalışın ve en iyi olanı bilgisayar üzerinden devam ettirin. Böylece zaman kazanın.

4. Aşama – Tasarım Süreci

Taslak çizimlerinizden birini beğendiyseniz artık sona doğru yaklaşıyoruz. Vektör formatlı bir logo oluşturmamız gerek. Bunun için bilgisayara geçiyoruz. Logoları neden Photoshop ile yapmamamız gerek sitemizde söz etmiştik. O makaleyi incelemenizi tavsiye ederim. Arama kısmı düzgün çalışıyor hızlıca bulmak için kullanabilirsiniz.

Bu tasarım aşamasında yaptığınız eskize tamamen bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Bazen programın yeteneklerinden faydalanarak aklınıza farklı şeyler gelebilir. Bu aşamada da birden fazla alternatif çıkartmak mümkün.

Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır?

Monogramda kullandığınız harf biçimlerini farklı şekillerde birleştirmeyi deneyin. Harfleri birbirinin içerisinden çıkartmak, birleştirmek, yansıtma gibi birçok araç ve özellik var. Aynı çalışma sayfasında birden fazla versiyonu çalışmak iyi bir yöntemdir. Aradaki farkları ve bütün olarak nasıl göründüğünü algılamak kolay olur.

Popüler bir yazı tipi kullandıysanız tasarımınızı biraz daha özelleştirmek isteyebilirsiniz. Bu kısımda bazı harflerin formlarını değiştirerek tasarıma dahil etmek etkili bir yöntem. Taslak çiziminizden kendi harflerinizi pentool ile çizerek tamamen özgün yazı tipleri de yaratmak mümkün.

5. Aşama – Renkler ve Test

Logolar ve monogramlar, renk eklemeden önce her zaman beyaz arka plan üzerine siyah olarak tasarlanmalıdır. Bu tasarımın farklı alanlarda doğru görünmesine yardımcı olur. Renklendirme süreci son aşamadır.


Tasarımın genel hatları bittikten sonra bu sefer renkleri ters kullanın. Yani siyah arka plan üzerine beyaz uygulanmış halini de görün. Böylece hata payını azaltın. Bu şekilde farklı renkler üzerinde algılanmasını kontrol edersiniz.

Bir başka kontrol etmeniz gereken unsur boyutlar. Harflerin ve şekillerin orantılarını büyüterek ve küçülterek kontrol edin. Yaptığınız tasarıma uzaktan bakın. Aynı etkiyi oluşturuyorsa başarılı bir proje demektir. Bu aşamada tüm testlerinizi yapabilir fikirler alabilirsiniz.

Monogramı Değerlendirin

Müşterinizi de bu aşamaya dahil edebilirsiniz. Peki bir monogramı değerlendirirken neleri yanıtlamak gerek.

Okunaklı bir tasarım mı?

Marka net şekilde görünüyor mu?

Markanın sektörüne uygun mu?

Sade ve basit mi? Basitlikten kastımız basit anlaşılmak. Genelde basit anlaşılan logoların potansiyeli daha yüksektir.

Özgün mü? Başka bir tasarımcının projesini kopyalamak etik değildir.

Dengeli mi? İşte burada deneyim unsuru ortaya çıkıyor. İyi bir tasarımcı bir tasarımın zarif ve şık görünmesi için estetik ve optik olarak dengeli olması gerektiğini bilir.

Küçük ölçülerde işe yarar bir tasarım mı?

Teknik olarak yeterli mi? Çizgilerin keskin ve düzgün göründüğünden emin olun. Vektör formatında teslim etmeye dikkat edin.

Denemleri yaptınız mı? Mockuplar kullanarak denemeler yapın. Tasarım Fikir’de ücretsiz mockup dosyaları bulabilirsiniz. Yine arama butonu. 😊

Özet dosyasında yazdıklarınızla eşleşiyor mu?

Evet tüm bu monogram sürecinin sonuna geldik. Monogram Nedir ve Nasıl Tasarlanır? Tüm detayları ile teorik olarak öğrendik. Artık pratik yapma zamanı. Bu arada Tasarım Fikir’in logosunu inceleyin. Sizce bu bir monogram mı?

Grafik tasarıma ve görsel sanatlara meraklıysanız, gündemi ve ücretsiz kaynakları seviyorsanız bizi Twitter üzerinden takip ederek yeni içerikler hakkında haberdar olabilirsiniz.  Okuduğunuz için teşekkürler. Yeni bir içerikte, yorumlarda görüşmek üzere.

Okuduğunuz İçin Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye