Merhabalar, bu makalede sizlere farklı logo türleri ve bu logo çeşitlerine ait popüler örnekleri aktarmak istedik. Bir markayı temsil etmek ve tanıtmak oldukça zorlu ve riskli bir iştir. Logo ve kurumsal kimlik tasarımı bu nedenle diğer tasarım işlerinden daha ciddi ve karmaşık bir süreçtir.
Tam Bir Paradoks
Yaratıcılık, fikirler, duygular, tasvir ile ilgilidir ve hayal gücünün sınırsız ve özgür olmasından beslenir. Hiçbir şey hayal gücünü sınırlamaz. Ancak yaratıcı olmanız gereken bir proje üretirken işin içerisine dahil olan öğeler, renkler, araçlar, kategori ile ilgili diğer değişkenler sizi kısıtlar. İşte bir paradoks örneği. Bu kısıtlamalar aslında test edilmiş ve piyasada etkileri kanıtlanmış bir takım genel kuralları da içerir. Yani iyi bir logo tasarlayacaksak şöyle olmalı diye başlayan birtakım kalıpları duyabilirsiniz.
Logo Türüne Karar Vermek
Evet bir logo tasarlayacaksanız ya da bir tasarımcıdan logo talep edecekseniz öncelikle logonun türüne karar vermeniz gerekiyor. Sektöre ve ihtiyaçlarınıza göre araştırmalar yapıp hangi logo türü üzerinde çalışmanız gerektiğini netleştirin. Bu logoları içerisinde yer alan yazılar, semboller, maskotlar, soyut logolar gibi kategorilere ayırıyoruz. Örneklerle açıklayalım;
Soyut Şekil İçeren Logolar
Bir logodan ilk beklenti mesajı net olarak vermesidir. Ancak bazen altı iyi doldurulmuş fikirlere sahip soyut şekillerden oluşan logoları seviyoruz. Soyut bir logoya ilk bakışta muhtemelen şirketin ne iş yaptığını ya da neyle ilgili olduğunu anlamak biraz daha güçleşir. Kavramsal bir simge ya da geometrik şekilleri kullanan e soyut şekil içeren bazı popüler logolar şunlar. BP, AirBNB, Adidas, ve Microsoft. Ülkemizdeki oyuncuların da çok yakından bildiği ve sevdiği Xbox logosu da soyut bir logo.
Elbette bu tarz logolar biraz riskli. Çünkü mesajı doğrudan net şekilde sunmadığı için yanlış anlaşılma ya da yanlış konumlandırma ile markaya zarar verebilir.
Maskot İçeren Logolar
Bu tür maskot içeren logoları sıklıkla görüyoruz. Pek çok şirketin hedef kitleleri arasında öncelikle çocuklar, aileler ve gençler var. Özellikle bu tarz şirketler için maskot logolar tercih ediliyor. Genellikle canlı ya da cansız objelerden tasarlanan maskotlar neşeli ve mutlu karakterlerdir. Böylece marka ile potansiyel müşterinin bağ kurması beklenir. Bu pozitif ruh halini yansıtarak insanları çocukluğundan bir şeyler yakalamaya iterler. Eğlenceli bir logo türüdür. Tabi arka planı saymazsak. Çünkü aslında çok detaylı çalışması gereken ve denge konusunda ciddi araştırmalar yapılması gereken bir logo türüdür. Yanlış bir karakter ile uyumsuz bir sektör seçimi başınızı ağrıtabilir. Teknik detaylar işin içerisine girince eğlence kısmı biraz unutuluyor. Bu tür logolara da örnek olarak Pringles, KFC, Michelin gibi şirketler sayılabilir.
Resim Temelli Semboller
Soyut şekiller içeren logolar gibi ama daha net ve belirgin. Bir şirketin adını, hedeflerini, misyonunu, sloganını ya da mottosunu doğrudan yansıtan dinamik ve çağrışımlar yarata bu tür logolar aslında çok ünlü. Aşağıdaki örneklerde göreceğiniz üzere gerçekten güçlü bir logo türü. Bu tür logolarda şekiller doğada bulundukları halleri ile birebir aynı değildir. Daha kusursuz ve ölçülü tasarlanırlar. İnsanların aklında kalıcı olmak ve görsel açıdan estetik bir algı oluşturmak için bu teknik kullanılır.
Yazı Karakteri Tabanlı Logolar
Evet. En basiti gibi görünebilir. Bir marka ismi bul. İyi bir yazı karakteri bul. Bu arada şurada harika font önerileri yapmıştık onu bırakalım. Sonra bu marka ismini bu yazı karakteri ile yaz ve logo hazır. Aslında yazı tabanlı logolar bu kadar da basit değil elbette. Yine sektör araştırması, hedef kitle, şirketinizin ana teması bu tür logoları oluştururken önem arz ediyor. Bu tür logolar özellikle basılı ürünlerde, poster ve afiş tarzı reklam ürünlerinde oldukça iyi görünürler. Burada kritik nokta seçtiğiniz yazı tipinde. Eğer karışık, okunaklı olmayan bir yazı karakteri seçerseniz işler beklendiği gibi gitmeyebilir. Ayrıca seçtiğiniz yazı karakterinde bazı harfleri, kenarları, noktalama işaretlerini özelleştirmek isteyebilirsiniz. Özgünlük ve bütünlük açısından akıllıca olur.
Harf Logolar ve Monogram Logolar
Bu tür logolar genellikle şirket isminin baş harflerini içerirler. İyi bir marka bilinirliği yarattıktan sonra temsil gücü oldukça yüksektir. Uzun bir isme sahip şirketin markasını ve reklam stratejisini yönetmesi için bu tür harf kısaltmaları faydalı olabilir. Yine bir üstteki türde olduğu gibi yazı karakteri seçimi çok önemlidir. Bu tür logolara JBL, HBO, GAP gibi firmalar örnek gösterilebilir.
Monogram logolar ise biraz daha farklıdır. Bu konuyla ilgili monogram nedir ve monogram logo nasıl oluşturulur detaylı bir rehber hazırladık. O yüzden burada yüzeysel olacağı için detay vermiyoruz sizi rehbere bekliyoruz. Ancak örneklerini şöyle bırakalım.
Amblem Logolar
Aslında bu tür logoları en çok gördüğümüz yer eğitim dünyası olabilir. Okulunuzun logosunu düşünün muhtemelen bir Amblem’e bakıyorsunuz. Bu logoyu tanımlamanızı istesek şunları söyleyebilirsiniz. Geleneksel, klasik ve sofistike. Evet amblem logolar tam da böyledir. Bu tür logo tasarımı, bir simge/sembol içinde bir rozet, nişan veya armaya benzeyen bir yazı tipine sahiptir. Aslında bu tür logolar eski geleneklere dayanır eskiden büyük aileler özellikle İngiltere ve Avrupa’da bu tür hane amblemleri kullanırlardı. Gösterişli olma ve zenginlik temsil etme eğilimi de buradan geliyor. Popüler örneklerini de şöyle bırakalım.
Yazı ve Şekil Kombinasyonu
Evet yukarıda saydığımız logo türlerini bir arada kullanan ve karıştıran bir logo türüdür. Dinamik ve kendi içerisinde anlamı güçlendiren bir tekniktir. Yazı karakteri seçimi önemlidir. Tek tek anlamlı olmayan öğeler bir araya gelerek anlamlı bir logo oluştururlar. En bilindik örneklerinden bir tanesi Amazon logosu diyebiliriz. Bir ok işareti, yazı ve bir araya gelmesinden ortaya çıkan gülümseme sembolü. Hatta gizli bir anlamı daha var. A’dan Z’ye her şeyi sattıklarını sembolize eden bir yerleştirme örneği. Ok işaretinin başlangıcına ve sonuna dikkat ederseniz anlaşılacaktır. Diğer örneklerde şöyle:
Logo Türleri ve Örnekler makalesini okuduğunuz için teşekkür ederiz. Aşağıdaki Twitter hesabımızı takip ederek bizlere destek olabilir ve yeni paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz. <3 Sevgiyle kalın.
Her 10 Kasım'da olduğu gibi bu 10 Kasım'da da Atatürk'e olan bağlılığımızı ve sevgimizi ortak düşünce ve duygularla bir kez daha dile getiriyor, büyük önderimizi özlemle anıyoruz.#10kasım #atatürk pic.twitter.com/vNT2izE2K0
— Tasarım Fikir (@tasarimfikircom) November 9, 2021
7 yanıt
Logo bir markanin olmazsa olmazidir
Merhabalar vermıs oldugunuz bıIgıIer ıcın tesekkkur ederım. yazıIarınızı merakIa okuyup takip edıyorum.
Sayfam icin sosyal medya aglarımdaki logolar icin logo arıyordum tam yerine düştüm hepsi birbirinden güzel ve kaliteli logolar simdide karar veremiyorum hangisimi secsem diye
Ben bu konuda bilgi araştırma yapıyorum En azından burada detaylı bir şekilde anlatım imkanı var teşekkürler
Logo tasarımı aslında kolay gibi görünüyor fakat zor bence özellikle uygun programı bulmak gerekiyor
Bu örnekler banada fikir olmus oldu cok teşekkürler
Logo ve örnekleri ile ilgili güzel bir makale olmuş bu kadar logonun ve logolar hakkinda açıklayıcı bir metin olmuş logolar hayatımızın her anında hatta bir parçası oldğunu farkettim özelliklede reklamlarda bir ürünü tanıtmak için ne kadar önemli olduğunu fark ettim 👍👍👍