Logo Tasarımı İçin Ne Kadar Ücret Almalıyım

Merhaba, harika bir içerikle daha karşınızdayız. Logo tasarımı için ne kadar ücret almalıyım? Ya da yaptığım bir logo ne kadar eder? Gibi sorularınız varsa sizin için bir rehber hazırladık. Öncelikle bir tasarıma fiyat vermeden önce değerlendirmemiz gereken şeyler var.

Milyon dolara satılan logoları duyuyoruz. Sız tasarladığınız bir logo için ne kadar ücret istiyorsunuz? 20 Lira, 50 Lira 100 ya da 1000 Lira mı? Bildiğiniz üzere bizim sektörümüzde bir alt taban ya da üst limit bulunmuyor. İnanılmaz komik fiyatlara logo tasarımı yapanlardan yine inanılmaz yüksek fiyatlara tasarım yapanlara kadar bir çok tasarımcı görüyoruz. Kendi fiyatlarınızı belirlerken dikkat edilecek şeyleri listeledik.

Pin
Logo Tasarımı Ücretleri Değerlendirme

Zaman

Evet fiyat belirlerken ilk değerlendirmemiz zaman. Zaman hepimiz için çok önemli ve geri alınamaz bir olgu. Bu nedenle kazancınız ile harcayacağınız zamanı değerli hale getirmek lazım. 

Fiyatınızı belirlerken bir proje üzerinde fikir aşamasından,, taslak ve nihai ürün üretimi aşamasına kadar tüm süreçleri planlayın. Ne kadar süre çalışmanız gerektiğini bilerek hareket edin. Böylece o proje için istediğiniz fiyatı çalışacağınız saate bölerek saatlik kazancınızı ortaya çıkarın. Asgari koşulların üzerinde kalmaya dikkat edin. Böylece piyasa şartlarına göre uygun bir fiyat belirlemeniz kolay olur. 

Fiyatınızı biraz daha yukarıda tutmak ve daha iyi gelirler elde etmek için ikinci değerlendirme kriterine bakın.

Tecrübe

Aslında fiyatı en çok etkileyen diğer unsur tecrübenizdir. Milyon dolara satılan logoların tasarımcılarına bakarsanız onların ilk işi olmadığını görürsünüz. Sektörde kendinizi ispatlarsanız ve güçlü bir portföy yaratırsanız fiyat verme aşamasında işiniz kolaylaşır. 

Tecrübeli olmak ile tecrübeyi satmak arasında fark var. 10 yıldır bu işin içinde olabilirsiniz. Ancak sağlam bir portföyünüz yoksa kendiniz tanıtmak ve ispatlamak konusunda zayıf kalırsınız. Tasarımcıların en iyi bildiği cümlelerden biri de “imaj her şeydir” unutmayın. 

Pin
Bir Logo Nasıl Fiyatlandırılır?

Çalışacağınız firmanın sizi tanıyarak ve yaptığınız işleri bilerek masaya oturmasını sağlayın. Böylece söyleyeceğiniz fiyatlar konusunda karşı tarafı ikna etmek için üstünlük sizde olur.

Tecrübe konusunda kendinizi değerlendirin. Zaman kısmında anlattığımız hesabın üzerine tecrübe puanınıza göre bir fiyat ekleyin. Tecrübe puanını da basitçe şöyle hesaplayabilirsiniz.  Daha önce hiç profesyonel logo yapmamış bir tasarımcıya 0 puan verdiğimizi düşünün. Daha önce belirli sayılarda logo yapmış ve piyasada aktif olarak bir işletme ya da marka tarafından kullanılmaya devam eden logolara sahip bir tasarımcı için daha yüksek bir puan belirleyin. Bir de üst limit açısından piyasadaki ulaşılabilir en güçlü rakibinize bakın. 

Unutmayın ülkemizde 3000 TL verdikten sonra 5000 TL yi de verip şu kişiye yaptırırım gibi bir algıda mevcut. En güçlü rakipleri tanımak çok önemli. BU hesaplamaya göre kendinizi bir yere konumlandırın ve isteyeceğiniz ücrete bu oranda ekleme yapın.

Pin
Logo Tasarımında Giderler Nelerdir?

Nitelik ve Nicelik

Yapacağınız işin özelliklerine göre fiyatlarınızı yukarıya çekebilirsiniz. Örneğin yalnızca bir logo ile kalmayıp ekstra bir kurumsal kimlik tasarımı da yapacaksanız ortalama bir fiyat çıkartın. 

Yaptığınız iş özel çizimler, ekstra uzmanlık alanına giren yöntemler içeriyorsa fiyatı arttırmak konusunda çekingen olmayın. Örneğin en son tasarladığım zeytinyağı ambalajları için zeytin ağaçlarından makro objektifler ile fotoğraflar çekmem gerekiyordu. Bu tarz nicelik katan özel çalışmalar için fiyatınızı revize edin. 

Pazarlık Aşaması ve Sonuç

Bir proje için ne kadar zaman harcayacağınızı hesapladınız. Tecrübeleriniz ve proje özelinde yapacağınız ekstra işlemler için ortalama bir bedeli de saatlik ücretin üzerine koyup topladınız. Ortaya o tasarım için istediğiniz rakam çıktı. Fakat hesaplamadığımız bir şey daha var. “Pazarlık” gerçekten harika bir kelime. 🙂 Tüm planlarınızı suya da düşürüp sizi mutsuz edebilir. Dikkatli olun. Genelde çok yüksek olmamak kaydı ile bir miktar pazarlık payı ekleyerek teklifinizi iletmekte fayda var. Daha sonrasından bir indirim yapmanız gerekiyorsa şunları düşünün.

Bu tasarım projesi benim portföyüm için önemli mi? Bu kişi ya da marka ne kadar samimi? Bu soruların cevabına göre indirip yapıp yapmamaya karar verin.

Kesinlikle koşullar ne olursa olsun indirim tutarını siz belirleyin. Eğer karşı taraf sizin yaptığınız işin fiyatını belirliyorsa bu sizin o işte söz sahibi olamadığınız anlamına gelir. 

Pin
Tasarımcılar İçin Pazarlık Tüyoları

İndirimi tutar üzerinden yapmayın. Yüzdelik bir hesaplama ile yapın. Bu sizi daha kurumsal gösterir. Ayrıca maddi olarak açıklaması daha kolaydır. Faturalı ve resmi olarak ödeme aldığını varsayarak devam ediyorum. Kesintileri, vergileri ve genel giderleri düşünerek fiyat verin. Bizim şirket içerisinde sıklıkla tartıştığımız bir konuda bu %18 KDV + %20 ye yakın gelir vergisi, kira, stopaj, ekipman amortisman giderleri, sabit giderler derken kazancınızın çoğunu işletmeniz için harcayabilirsiniz. 

Bu makaleyi okuyan diğer ziyaretçilerimiz tasarımcı olarak para kazanma yöntemleri adlı içeriğimizi de çok sevdi. 

Logo Tasarımı İçin Ne Kadar Ücret Almalıyım sorusuna yanıt vermek yerine size balık tutmayı anlatmayı tercih ettik. Fiyatlandırma konusunda yardım almak ve ücretsiz bir danışmanlık isterseniz yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz. Podcast yayınlarımıza ve YouTube Kanalımıza bekliyoruz.

“Logo Tasarımı İçin Ne Kadar Ücret Almalıyım” üzerine 3 yorum

Yorum yapın