Ara
Close this search box.

Kötü Grafik Tasarım Hakkında

Merhabalar, tasarım her dönemde bir ihtiyaçtı ve giderek popüler bir olgu haline dönüştü. Kötü Grafik Tasarım Hakkında makalesinde sizlere kötü bir tasarımı tanımak, bir tasarımın iyi veya kötü olması için neler yapılmalı gibi kavramları anlatmak istedik. 

Bu popülerleşme ile daha az yetenekli ya da yeteri kadar istekli olmayan kişiler tasarım işlerine dahil olmaya başladılar. Tasarımı yalnızca para kazanmak için tercih eden kişiler haliyle sektöre yenilik getirmediği gibi mevcut kalite algısını da düşürdüler. 

Asıl Konu Bağlantı

Grafik tasarım sadece görsel kaliteyle ilgili değildir. Müşteri ve ürün arasındaki bağlantıyı oluşturur. Grafik Tasarım Nedir? adlı içeriğimizde detaylarına değinmiştik. Özetle iyi bir tasarımcı yalnızca görsel açıdan iyi şeyler ortaya çıkartmak istemez aynı zamanda satışları artıracak ya da projeyi insanlara daha net aktaracak diğer yöntemleri de bilmelidir. Bu nedenle bazı hatalardan kaçınmalı ve kötü bir tasarımcıya dönüşmemeliyiz. Peki nedir bu  kötü tasarımın özellikleri;

Tasarımın İyi veya Kötü Olduğunu Nasıl Anlarız

Öncelikle bazı şeyleri bilmemiz gerekiyor. Tasarımı iyi ya da kötü yapan unsurlar nelerdir? Tasarım projelerinizde kaçınmanız gereken zararlı unsurlara sırasıyla bakalım.

Yerleşim Hataları

Tüm konsepti bozabilecek en önemli unsurlardan bir tanesidir. Metinler, resimler ve diğer tasarım öğelerinin yerleşimi konusunda iyi düşünmelisiniz. Bu nedenle tasarıma dahil edeceğiniz her şey hem izleyiciye güzel ve estetik görünmeli hem de büyük resme bakıldığında ürün veya proje için fayda sağlamalıdır. 

Yazı tipi, metinler ve diğer öğeleri tek başına değerlendirmek büyük bir hatadır. Tüm bunları tasarımın bir parçası olarak görüp tüm kompozisyon içinde mükemmel göründüğüne emin olun. 

Renkler

Bir başka kritik konuda renklerdir. Renk uyumluluğu konusunda hepimiz bir yerlerde bir şeyler okuduk ya da duyduk. Ancak kötü bir tasarımda uyumsuz ve okumayı zorlaştıran ya da bir kontrast içermeyen renk kullanımlarını sıklıkla görüyoruz. 

En zor kısım, belirli bir ürün ya da proje için uygun renkleri seçmektir. Temel psikolojik araştırmaları ve renk eğilimleriyle ilgili bilgileri kullanarak, her rengin insan beyni üzerindeki etkisini anlayabilirsiniz. Sitemizde renklerin anlamları şeklinde bir arama yaparsanız çok detaylı bir makaleye ulaşabilirsiniz. 

Kullanıcı Deneyimi

Öncelikle tasarladığınız şeyin güzel görünüp görünmediğini bir kenara bırakın. Tasarım aynı zamanda kullanıcıların işini kolaylaştırmak ve onlara bir şeyler anlatmak için kullanılır. Bu nedenle kullanıcı deneyimini tasarlayarak işe başlarsanız yaptığınız proje hem işlevsel olacaktır hem de iyi bir estetik algıyla güzel görünecektir. 

Öncelikle neyin nerede olması gerektiği üzerinde düşünmek gerekir. Her şeyi rastgele yerleştirmek ya da yalnızca olması gerektiğini düşündüğünüz için bir şeyleri tasarıma dahil etmek büyük bir hatadır. Kendiniz için küçük bir yol haritası oluşturun ve bu süreçte bu tasarımın öğeleri neler olmalı diye kendinize sorun. 

İzleyicilerin kolayca anlaması için yerleşim planı ve öğeleri planlayın. Daha sonrasında görsel tasarım kısmına geçerek kötü bir tasarım ortaya çıkarmaktan kurtulabilirsiniz. 

Yazı Tipi Seçimi

Bit tasarım için en kritik öğelerden birisi yazı tipi. Hatta çoğu zaman bütün bir kompozisyonu bir yazı tipi taşıyabilir. Bu nedenle kötü seçilmiş bir yazı tipi emeklerinizi boşa çıkarabilir. 

Yazı tipi tasarımın kalitesini ciddi ölçüde etkiler. Çok fazla farklı yazı tipini tek bir proje içerisinde kullanmak yapılan en yaygın hatalardan biridir. Çoğu zaman tek bir yazı tipi kullanılmalı. Bazı durumlarda ikinci bir yazı tipini dahil etmek de kabul edilebilir bir durum. Ancak daha fazla sayıda yazı tipini dahil ederseniz muhtemelen bir karmaşa yaratmaya başladınız demektir. 

Boşluklar

Tasarımı kötüleştiren bir başka unsur. Aslında sadeliğin, basit ve kolay anlaşılmanın öneminden sık sık söz ettik. Tasarımın ortaya çıkabilmesi ve belli bir bir bütünlük oluşturması için boşluklara ihtiyacımız var. Bu nedenle tek bir alana bir çok şey sığdırmak yerine asıl olana yer ayırın ve boşlukları değerlendirin. 

Kötü Tasarım Nasıl Anlaşılır

Tüm şirketlerde personel alımı yapan birimlerin kendi kriterleri vardır. Ancak bazı hatalardan kaçınarak hangi şirkete ya da projeye başvurursak vuralım olumlu bir iz bırakmak mümkün. Daha yüksek nitelikli bir aday gibi görünmek için tecrübesiz tasarımcıların yaptığı ortak hataları yapmayalım.

Portfolyo

İyi bir tasarımcı güçlü bir portfolyoya sahip olmalıdır. Farklı türlerdeki işlerini içeren düzgün bir portfolyo size artı katacaktır. Peki düzgün portfolyo nedir? Monoton, sıradan ve aynı tasarımların farklı varyasyonlarını içeren bir portföy düşünün. Bu durumda tasarımcının pratik ve yaratıcı olmadığını düşünebiliriz. Yani birbirine çok yakın işleri portfolyonuzda barındırmayın. 

Portfolyonuzda olacak işlerinizi özenle seçin bir amacı, görsel anlamda farklılaştığını düşündüğünüz yanları olan çalışmalarınıza öncelik verin.

Çok Fazla Detay

Profesyonel bir tasarımcı, çok fazla görsel detayın iyi bir grafik tasarım anlamına gelmediğini bilir. Bu yüzden verdiğiniz detayları temiz sade ve akılda kalıcı şekilde kullanın. Zaten yaptığınız işin ilk bakışta kendisini anlattığını unutmayın. İşe yaramaz dekor için konulmuş öğelerden kaçının. Her şeyin bir amacı olmalı. İşe yeni başlayan tasarımcılar genelde çok fazla detayın kendilerini iyi göstereceğini düşünürler ancak öyle olmaz.

Berbat bir tasarımcıyı tespit etmek oldukça kolaydır çünkü onlar birçok farklı yazı tipi kullanmaya ve mümkün olduğu kadar çok Photoshop efekti uygulamaya eğilimlidirler.

İletişim Hataları

Profesyonel tasarımcılar genelde çok çeşitli sorulara odaklanırlar. Şirketin projeye hangi bakış açısı ile yaklaştıklarını. Yazı tipi, renkler gibi ayrıntılar üzerinde sorular sorup iletişimlerini projeye özel olarak şekillendirirler.

Daha amatör tasarımcılar ise bu tür sorular sormazlar. Kendilerine anlatılan kısmıyla hemen bir görüş sahibi olurlar. Kendi tasarım algıları doğrultusunda proje için bir şeyler hayal etmeye başlarlar. Çoğu zaman şirketin ya da iş alımı yapan yetkilinin fikirleriyle alakasız şeyler ortaya çıkar.

Elbette kendi fikirlerinin, tasarım algının olması kötü bir şey değildir. Ancak önce karşı tarafın ne istediğini bilmek, iyice anlamak gerekir.  

Kötü Grafik Tasarım Hakkında çok daha fazla konuşabiliriz. Fakat hem makalenin sıkıcı olmaması için. Hem de konuyu bir noktaya kadar özetlediğimizi düşündüğüm için devamını başka bir içerikte paylaşmak daha mantıklı olacaktır. 

Okuduğunuz İçin Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye