Font Bulma Araçları makalesine hoş geldiniz. Bazen bir afiş, poster, sosyal medya gönderisi ya da sokakta karşılaştığımız bir tasarımda gördüğümüz yazı tipini çok beğenebiliyoruz. Bu yazı tipini bulabilmek için Google görselleri kullanmak hem zaman kaybına hem de doğru sonuca ulaştırmayan bir girişim oluyor. Bu liste makalesinde sizlere font bulma araçlarını tanıtacağız ve onların artılarına ve dezavantajlarına bakacağız.
Font Nasıl Bulunur?
Eğer daha önce yazı tipi tespit araçları kullanmadıysanız, sundukları çeşitli imkanlar ve doğru sonuçlar sizi oldukça şaşırtacaktır. Makine öğrenmesinin nasıl geliştiğini, bu araçlar sayesinde gözlemleyebiliriz.
Bazen sadece rastgele bir yerde harika bir font görürsünüz ve haftalar sonra o aynı yazı karakterini ya da en azından benzerini kullanma isteği duyarsınız. Tabii ki, onu tasarlayan kişiyle iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz, ancak özellikle fontu sokakta veya alakasız bir yerde gördüyseniz bu her zaman mümkün olmayabilir!
Sadece birkaç yıl önce neredeyse hiçbir font bulucu doğru sonuçlar göstermiyordu. Şimdi, sadece tek bir fotoğraf veya ekran görüntüsü ile pek çok farklı türdeki yazı tipini tespit edebiliyorlar.
Sizin için bu listede yazı tipi arayabileceğiniz eklenti, uygulama ve siteleri derledim. Ayrıca Tasarım Fikir’in mobil uygulamalarından faydalanarak yeni font ve renk önerilerine cep telefonunuzu sallayarak erişebilirsiniz. Hem Android hem de IOS cihazlar için uygulamamızı yükleyebilirsiniz.
What The Font – My Fonts
Bulmak istediğiniz yazı tipini içeren bir görseli sürükleyip bırakarak siteye yüklüyorsunuz. Uygulama metni otomatik olarak tanıyacaktır. Mümkünse çözünürlüğü yüksek bir görsel yükleyin.
Uygulama size yüklediğiniz görselde yer alan font için en benzer seçenekleri listeleyecektir.
Artıları | Eksileri |
---|---|
El yazısı yazı karakterleri veya desenli arka planlarla neredeyse hiç sorun yaşamaz | OpenType özelliklerini algılamaz |
Saniyeler içinde öneriler sunar | WhatTheFont kütüphanesi tek bir kaynakla sınırlıdır |
WhatTheFont, hızlı, sezgisel ve etkileyici derecede doğru bir görüntü tabanlı yazı karakteri tanımlayıcıdır. Arama yapmak için, My Fonts’ta bulunan 230.000’den fazla yazı karakteri stilini kullanarak fotoğraflarınızdaki yazı karakterlerine en iyi eşleşmeyi bulmak için derin öğrenmeyi kullanır. Evet, duyduğunuz doğru: Bu muhteşem aracın arkasında My Fonts bulunuyor.
Font Matcherator
Font Matcherator, WhatTheFont gibi çalışan, tipografi kimliklendirme için harika bir online araçtır. Taranmış yazı karakterlerini çeşitli veritabanlarındaki eşleşmeleri arar. Dahası, bir yazı karakterini ve neredeyse tüm tipografi içeriği detaylarını, karakterleri ve OpenType özelliklerini dahil olmak üzere inanılmaz doğrulukla hızlı bir şekilde tanımlayabilme yeteneği olduğu söyleniyor. Bu yazı karakteri bulucu ayrıca 900.000’den fazla ücretli ve ücretsiz yazı karakterinin kataloğunu arar ki bu da işin içindeki kremadır.
Font Matcherator’ın yüklenmiş resimle manipülasyon olanağı sunmasını sevdim. Örneğin, resmi döndürebilir veya bireysel karakterleri seçebilirsiniz. Ancak, ekran görüntülerini yüklediğimde yazı karakteri tanımlayıcının büyük boyutları nedeniyle bunları reddettiğini fark ettim: yalnızca 2 MB’nin altındaki görüntülerle çalışır. Bu, platformu kullanmadan önce fotoğrafınızı yeniden boyutlandırmanız veya kırpmanız gerekebileceği anlamına gelir ki bu da anında yazı karakteri örneklerini tanımlamanız gerektiğinde rahatsız edici olabilir. Alternatif olarak, resim URL’sini kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Ancak dikkatli olun: bazen site, bağlantı aracılığıyla yüklediğiniz görüntüde yazı karakterlerini seçtikten sonra basitçe bir hata verir.
Harika olan şey, bu yazı karakteri bulucunun nasıl çalıştığını açıklayan bir video öğreticisinin olmasıdır. Dahası, font sınıflandırmaları ve etiketlerle kapsamlı bir sistemleri vardır, böylece kolayca kategorilere ayrılmış yazı karakterlerini göz atabilirsiniz.
Ayrıca Profesyoneller İçin Font Önerileri Makalemize Göz Atabilirsiniz.
Artılar:
- Görselleriniz ağır grafik içermiyorsa kullanımı kolaydır.
- Open Type ile çalışır (bu işlevi gerçekleştiren başka bir uygulama yoktur).
- Mükemmel bir etiket sistemi bulunmaktadır.
Eksiler:
- Başlamadan önce gereken görüntü boyutu veya formatı hakkında herhangi bir bilgi sağlamaz.
- Yalnızca 2 MB’nin altındaki görüntüleri destekler.
- Bir URL üzerinden bir görüntü yüklerseniz, bunun işe yarayacağına dair herhangi bir garanti yoktur.
Fonts Ninja
Görüntü tabanlı yazı karakteri tanımlayıcılarından sonra web tabanlı çözümlerin neler sunabileceğine bir bakalım. Fonts Ninja, en açık seçik seçeneklerden biridir. Fonts Ninja, sadece metnin üzerine gelerek web sitelerinde kullanılan yazı karakterlerini tanımlamanıza yardımcı olan bir masaüstü uygulaması ve Chrome, Safari ve Firefox için tarayıcı eklentisidir. Bu size yazı karakteri adını, boyutunu ve diğer ilgili detayları sağlar.
Ayrıca, Fonts Ninja, yazı karakteri eşleştirme önerileri, favori yazı karakterleri ve ticari yazı karakterlerini doğrudan mevcut projenizde test etme ve önizleme yeteneği gibi özellikler sunar. Yazılım, listedeki diğer yazı karakteri tespit araçlarına göre daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Ayrıca, aradığınız kesin yazı karakterini bulmada iyidir.
Fonts Ninja’nın koleksiyonunda 3.000 yazı karakteri bulunmaktadır ve eğer tam bir eşleşme yoksa benzer yazı karakterleri sunar. Bu yazı karakteri tanımlayıcısı 15 gün boyunca ücretsizdir. Sonrasında yılda 29 dolar olarak fiyatlandırılır.
Sonuç ve Sorular
Bu araçlar oldukça popüler araçlar, bu araçların dışında da font bulma araçları mevcut. Örneğin: What Font Is, Tepe Sample, Quora gibi araçlarda benzer formüller ile yazı tipi tespit etme konusunda hizmet sunuyor. Ancak en popüler ve başarı oranı yüksek uygulamalar yukarıdakiler.
WhatTheFont, Font Matcherator veya What Font Is gibi uygulamalardan birini seçip görseli bu sitenin ilgili alanına yükleyin ve çıkan listede aradığınız fontu ya da en yakın benzer seçeneği seçin.
Genellikle JPEG veya PNG formatları, yazı tipi tanımlayıcı araçlar için iyi sonuçlar verir. Ancak yüksek çözünürlüklü ve net görüntüler daha doğru sonuçlar sağlar.
Metinden bir yazı tipi bulabilmek için şu adımları izleyin:
Tarayıcınıza web- tabanlı bir yazı tipi tanımlayıcısı (Fonts Ninja, WhatFont, Fontanello, vb.) ekleyin ve yeniden başlatın. Eklentinin kullanım talimatına bakın.
Alternatif olarak, bir ekran görüntüsü alabilir ve image- tabanlı yazı tipi tanımlayıcılarına (WhatTheFont, Font Matcherator veya What Font Is) yükleyebilirsiniz.
Seçili olan tüm yazı karakteri tanımlayıcıları denedikten sonra, en iyisinin WhatTheFont olduğu sonucuna vardım. Hızlı ve kullanımı kolaydır ve çeşitli yazı karakteri kütüphanesi, diğer araçlardan sıyrılmasını sağlar. Bununla birlikte, hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle Font Matcherator ve What Font Is’i de incelemeniz ve kendi tercihinizi yapmanız önemlidir.
Evet, çeşitli yazı tipi tanımlayıcı mobil uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamalar, telefonunuzun kamerasını kullanarak yazı tipini tanımlamanıza yardımcı olur.