En iyi fontlar makalesine hoş geldin. Tasarım dünyasında, font seçimi kadar önemli pek az konu vardır. Font, tasarımın okunaklılığından, algılanan değerine kadar birçok şeyi etkiler. Bu nedenle, doğru font seçimi tasarımınızın amacına uygun olması ve mesajınızı net bir şekilde yansıtması adına oldukça önemlidir. Bu makalede, tasarımlarınıza farklı bir hava katacak, popüler ve etkili font önerilerini paylaşacağız.
Tasarımda font seçimi neden önemlidir?
Tasarımın anlamı; mesajınızı doğru bir şekilde yansıtmaktır. İyi bir font seçimi, mesajınızı net bir şekilde yansıtabilmenizi sağlar. Ayrıca, font seçimi tasarımınızın stilini de belirler. Tasarımda kullanılan font, izleyicinin proje ile bağ kurmasını sağlar. Örneğin, modern bir font kullanarak daha genç bir kitleyi hedefleyebilirsiniz. Dolayısıyla, doğru font seçimi, tasarımınızın hedef kitlesine ulaşması ve mesajınızı etkili bir şekilde iletebilmesi için kritik bir araçtır.
Yazı Tipi Önerileri
Tasarım trendleri, belirli bir dönemde popüler olan fontların kullanımını da etkiler. Günümüzde tasarım trendleri arasında minimalist ve retro tasarımlar yer alır. Popüler fontlar arasında, Open Sans, Montserrat, Lato ve Raleway gibi sans-serif fontlar, Baskerville ve Georgia gibi serif fontlar, Lobster ve Pacifico gibi script fontlar ve Slabo 27px ve Arvo gibi slab-serif fontlar yer alır. Ancak biz bu makalede bu fontların dışında göze güzel görünen bazı fontları da sunmak istiyoruz. İşte bize göre 2023 yılının en iyi font öneri listesi;
Rollerscript Yazı Tipi
Her font kütüphanesi, iyi bir el yazısı yazı karakterine ihtiyaç duyar ve G-Type’ın yeni Rollerscript’i tüm doğru kutuları işaretliyor! Biraz peri tozu (OpenType büyüsü), gerçek el yazısı görünümü için birleşimleri ve değişkenlikleri oluşturur. Smooth ve rough versiyonları da mevcut. “rough” versiyonudaha küçük boyutlarda kullanıldığında biraz daha hafif bir versiyon olarak düşünebilirsiniz ve büyük boyutlarda kullanıldığında daha dokulu bir görünüm veriyor. Farkı daha iyi anlayabilmek için buradan yazı tipini deneyebilirsiniz.
Bay Sans Yazı Tipi
Blast Foundry’nin oluşturduğu Bay Sans harika detaylara sahip sağlam ve çok yönlü bir sans-serif fontudur. Pek çok farklı versiyonu ve ağırlığı bulunuyor. Editöryel tasarım logo tasarımı ve internet siteleri için tercih edilen bir yazı tipidir.
Flexible Font
Adından da anlaşılacağı gibi, Art Grootfontein’in Flexible font ailesi esnek bir yazı karakteridir. En harika özelliği, sadece genişlik değil, yükseklik açısından da esnek olmasıdır. Ve tabii ki, 2 eksenli bir değişken yazı karakteri olarak da mevcuttur. Tipografik animasyonlar, posterler ve çok yönlü bir sans-serif’e ihtiyacınız olan her yer için idealdir. Tam paket olarak değişken yazı karakterini de içeriyor.
Boucan Fontu
Yüksek teknolojiyi yüksek eğlenceyle harmanlayan bir yazı karakteri. Süper yetenekli ve çok ödüllü Fransız yazı karakteri tasarımcısı Malou Verlomme’un Boucan’ı, Steven Heller’ın Nisan 2022’deki Ayın Yazı Karakteri seçimi de oldu. Boucan aynı zamanda değişken bir yazı karakteri olarak da mevcut ve animasyon yapmak gerçekten eğlenceli ve iyi bir seçim olabilir.
Sonuç
Bir font öneri makalesinin daha sonuna geldik. Bu listedeki fontları beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer daha profesyonel ve etkileyici fontlar arıyorsanız Profesyoneller İçin Font Önerileri listemize de göz atabilirsiniz. Font konusunda sıklıkla sorulan bazı soruları da yanıtlamak isteriz. Cevapların arasında bazı popüler font isimlerini de bulabilirsiniz.
Gösterişli tasarımlar, büyük, kalın ve dikkat çekici fontları içerir. Bu nedenle, Bangers, Bebas Neue ve Exo gibi kalın sans-serif fontlar, gösterişli tasarımlar için ideal bir seçimdir. Bu fontlar, tasarımda etkileyici bir hava yaratırken, okunaklılığı da korur.
Okunaklı tasarımlar, tasarımın ana mesajını net bir şekilde yansıtmalı ve okuyucunun dikkatini çekmelidir. Bu nedenle, Baskerville, Georgia ve Times New Roman gibi serif fontlar, okunaklı tasarımlar için en iyi seçimlerdir. Bu fontlar, tasarımın okunaklılığını arttırırken, klasik ve saygın bir his yaratır.
Serif, sans-serif, slab-serif ve script fontlar olmak üzere popüler olarak üç farklı fon türü vardır.
Yazı karakterleri, harf, sayı, işaret ve sembollerin tasarlanmış özel bir setidir. Fontlar, bu karakterlerin bir veya birkaç stil veya boyutta tasarımlarını içeren dosyalardır.
TrueType (.ttf) ve OpenType (.otf) font formatları en yaygın olarak kullanılır.
Evet, fontlar telif hakkına tabidir. Bazı fontlar ücretsizdir ve diğerleri ücretli olarak satılır.
Bir font seçerken amaç, kullanım amacı ve hedef kitle gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, bir logo tasarımı için sans-serif bir font tercih edebilirsiniz, ancak bir kitap tasarımı için serif bir font daha uygun olabilir.
Font boyutu, tasarımın amacına ve nihai kullanımına bağlı olarak değişir. Web sitelerinde genellikle 16px veya 18px kullanılırken, baskı işlerinde 10pt ila 12pt arası tercih edilir. Ancak, görsel dengeye ve okunabilirliğe dikkat ederek uygun bir boyut seçmeniz gerekir.
Fontların uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için fontların aynı aile veya tipografik stil grubundan olmasını seçebilirsiniz. Ayrıca, fontların kontrastının, ağırlık dağılımının ve karakterlerin görünümünün uyumlu olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekir.