Ara
Close this search box.

Bir Görüntü Nasıl Vektöre Çevrilir?

Bir Görüntü Nasıl Vektöre Çevrilir?

Merhabalar, dijital ortamda oluşturduğumuz görüntüleri büyüterek baktığımızda pikselleri görür ve görüntünün bozulduğunu fark ederiz. Bu nedenle bazı durumlarda vektör görüntülere ihtiyaç var. Peki bir görüntü nasıl vektöre çevrilir? Daha sonradan bir çalışmayı vektöre çevirmek mümkün mü? Cevap kolay. Elbette mümkün.

JPG dosyaları veya diğer raster görüntüler kalite kaybı olmadan yeniden boyutlandırılamaz. Bu vektöre çevirme işleminden sonra kayıpsız ve kaliteli şekilde boyutlandırma yapılır.

Vektörleştirme Nedir?

Vektörleştirme, piksel tabanlı görüntüleri vektör tabanlı görüntülere dönüştürme işlemidir. Dijital ortamdaki görüntüler ya raster görüntüler ya da vektör görüntülerdir. Bu iki tür görüntü çeşidinden biri olan raster görüntüler piksellerden oluşur. Uzaklaştırıldığında, düz, yumuşak çizgilerle normal bir çalışma gibi görünür.

Ancak yakınlaştırdıkça, pikselleri giderek daha fazla görüneceği için çalışmanın etrafının tırtıklı kenarlarla bulanık veya grenli görünmesine neden olur.

Piksel görüntüler büyütüldüğü zaman bozulur. Vektör ise sınırsız şekilde yeniden boyutlandırılabilir.

Bir vektör görüntüsü ise, kaliteden ödün vermeden binlerce kez genişletilmesine veya küçültülmesine izin veren geometrik şekiller ve çizgiler kullanılarak oluşturulur. Görüntü üzerinde ne kadar değişiklik yaparsanız yapın kalitesi aynı kalır.

Neden Vektör Görüntüye İhtiyaç Var

Vektör görüntüleri, grafik tasarımın birçok alanında kullanılır, daha çok yaygın olarak marka oluşturma aşamasında ve baskıda kullanılır. Photoshop’ta neden logo yapılmaz adlı içeriğimizde kısaca bu durumdan söz ettik.

Vektör görüntülerin kontrolü ve yeniden ölçeklendirmesi kolaydır. Bu avantajı sayesinde logolarda ve basılı işlerde kullanılan içeirkleri vektör olarak tasarlamak gerekir.

Bir Görüntü Nasıl Vektöre Çevrilir?

Bu işlemin iki temel yöntemi vardır.  İnternet üzerinde yayın yapan çevrimiçi bir site kullanmak ya da bir yazılım kullanmak. Her iki işlemde aynı sonuca ulaştırır. Bir raster görüntüyü svg gibi bir vektör formatına çevirir.

Vektöre Çevirme Programı Nelerdir?

Manuel olarak elle yapılan çevirme işlemleri çoğu zaman daha iyi sonuç verir. Bu süreç genellikle sıkıcıdır. Ancak en iyi etkiyi böyle alıyoruz. Bir yazılıma raster görüntüsünü atarak çizimin aynısını tekrar çizerek vektör haline getirebiliriz. Raster görüntüyü bir referans olarak kullanıp adım adım aynı şeyi vektör şekilde çizmek kulağa kötü gelse de en iyi yöntemdir.

Görüntüleri vektörleştirmek için kullanılan en popüler programlar şunlar:

  • Adobe Illustrator
  • Inkscape
  • Corel Draw

Programsız Vektöre Dönüştürme

Alternatif olarak, görüntüleri vektörlere dönüştürmek için çevrimiçi bir vektör sitesi kullanabilirsiniz. Bu tür sitelerde sonuçlar bazen çok kötü olur. Ancak basit çizimli logolarda işe yarıyor. Zamandan tasarruf etmek için alternatif bir yöntem. Genelde ücretsiz şekilde bu hizmeti sunarlar bazı daha yetenekli uygulamalar ise çevirme işlemi başına ücret talep eder.

Çevrimiçi vektör dönüştürme sitelerine iki örnek bırakıyorum. Vectorizer ve Stickermule sitesinin Redraw aracı.

Tüm bunlarla uğraşmak istemiyorsanız R10, bionluk gibi sitelerdeki tasarımcılara ücret karşılığında yaptırabilirsiniz. Ücretsiz olarak 2 takipçimiz için bu hizmeti Tasarım Fikir ekibi de verecektir. Yorumlardan iletişime geçebilirsiniz.

PNG Vektör Çevirme

JPG Dosyasını Vektöre Çevirme

Bu işlemi program sayesinde hızlıca yapabilirsiniz.

Adobe Illustrator programını açın ve görüntüyü sürükleyerek programa atın.

Daha sonra görüntünün üzerine bir kez tıklayın ve yukarıdaki barda yer alan Image Trace butonuna tıklayın.

Önizleme yapmak için açılan paneldeki Preview ikonunu işaretleyin.

Bu panel ekranına görüntüyle ilgili ayarları kendinize göre oluşturun. Kenarları çok keskin olan ve bozulmalar olan bir yer varsa Yumuşatma aracı ile düzeltebilirsiniz.

Görüntü sizin için tamamsa Expand butonu ile işlemi tamamlayın..

Export panelinden SVG ya da PDF olarak çıktı alabilirsiniz. PDF bir vektör türüdür. SVG ise genellikle web ortamında kullanılan bir vektör formatıdır.


Bir Görüntü Nasıl Vektöre Çevrilir içeriğini okuduğunuz için teşekkürler. Bu konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi yorumlar alanından bize bildirin. Görüşmek üzere.

Okuduğunuz İçin Teşekkürler

4 yanıt

  1. en garanti yöntem pentool ile yeniden üzerinden geçmek baştan çizmek sanırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

4 yanıt

  1. en garanti yöntem pentool ile yeniden üzerinden geçmek baştan çizmek sanırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye