Ara
Close this search box.

Aysu Sancar İle UI ve UX Üzerine

Merhabalar, çevremizde ilham alınacak ne çok şey var değil mi? Bunlardan en kıymetli olanları ise tecrübeler ve hikayeler. Tasarım Fikir’de bir konuğumuz daha var. Aysu Sancar. Kendisi başarılı bir arayüz tasarımcısı. Öncelikle bizi kırmayıp bu sohbet teklifini kabul ettiği için teşekkür ediyoruz.

Arayüz Tasarımları, yani UI Tasarımının Geleceği, Çalışma ve Üretim Süreci, Tasarımcı Olmaya Karar Verme Süreci gibi konularda ilham alınabilecek ve motivasyonunuzu arttıracak bir söyleşi için hazırsanız ilk sorumuza geçelim.

Çok eski bir geleneği bozmayalım ve ilk soruda sizi daha yakından tanımak için kendinizden söz etmenizi isteyelim. Kısaca özetlemek gerekirse Aysu Sancar kimdir?

Merhaba, ben Aysu. İstanbul’da yaşıyorum fakat farklı şehirlerde yaşayıp yeni kültürler ve insanlarla tanışma fırsatım oldu. Moda Tasarımı mezunuyum.  Resim yapmayı, kitap okumayı ve yeni deneyimler kazanmayı seviyorum. Öğrenebileceğim her şeyi öğrenmek istiyorum. Hayvanlarla vakit geçirmeyi ve onlarla ilgilenmeyi seviyorum. Çok tatlı bir de kedim var..

Benimle iletişime geçmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz;

Tasarımcı olma fikri ilk ne zaman ortaya çıktı? Tasarım ile tanışma hikayeniz nedir?

Yaklaşık 10 yıldır mağazacılık sektöründe çalışıyordum. Yönetici pozisyonunda çalıştığım işimden aslında memnun olduğumu sanıyordum. Pandemi ile birlikte çalışma şartlarım oldukça zorlaşmıştı. Artık hem fiziksel hem de mental olarak çok sağlıklı bir durumda değildim. Daha sonra eşimin de yönlendirmesiyle UI/UX Tasarım hakkında birkaç video izledim. İlgimi çekti. Videolar, makaleler, eğitimler derken kendimi tasarım dünyasının içinde buldum. Zaten her zaman üretken olabileceğim hobiler ve işler yapmaya çalışıyorum. Bu sektörü keşfettikten sonra beni mutlu edecek işin bu olduğundan emin oldum.

Tasarım trendlerini takip ediyor musunuz? Hangi kaynaklardan yararlanıyorsunuz?

Evet takip ediyorum. Her gün uyandığımda Behance, LinkedIn, Designer News ve Twitter(Sadece tasarımla ilgili hesapları takip ederek bir haber kaynağı olarak kullanıyorum)’a bakıyorum. Ortalama 45 dakika yenilikleri, güncellemeleri, paylaşımları ve trendleri inceliyorum.

Artık her şey daha küçük ekranlarda. Bir başka deyişle bu küçük ekranlara birçok şey sığdırmak zorundayız. Sizce UI tasarımına ve kullanıcı deneyimine yeteri kadar önem veriliyor mu?

Teknoloji ve zaman ilerledikçe artık çoğu ihtiyacımızı cep telefonumuzla giderebiliyoruz. Kullanıcı arayüz tasarımı ve kullanıcı deneyimi birkaç yıldır şirketlerin daha fazla önem vermeye başladığı bir alan olmaya başladı. Bu konuda bilgilenmeler arttıkça deneyimin de gün geçtikçe iyileştirilmeye dikkat edildiğini görebiliyoruz. Çoğu uygulamaya ve websitelerine son zamanlarda sık sık güncelleme geldiğini görüyoruz. Sadece daha fazla öğrenmek, dinlemek ve analiz etmek gerekiyor.

UI ve UX birbirinden ayrılabilir mi? Bir UI tasarımcısı kullanıcı deneyimi konusunda da kendisini geliştirmek zorunda mı?

Açıkçası bu konu hakkında fikir ayrılıkları mevcut. Fakat benim fikrim ikisinin birbirini tamamlayan bir bütün olduğu. İkisinin arasındaki farkı bu resimle oldukça kolay anlamıştım. Bence UI ve UX birbirini tamamlayan olduğu için; Evet. Bir UI Tasarımcısı kullanıcı deneyimi konusunda geliştirmelidir. Bir UX Tasarımcısı arayüz tasarımı konusunda kendini geliştirmelidir.

Tasarım sürecinizde neler yapıyorsunuz? Belirli bir rutininiz var mı?

Neyi tasarlayacağıma göre, ihtiyaç doğrultusunda izlediğim yöntemler değişkenlik gösteriyor. Ama genel olarak önce sorunu belirlemekle başlıyorum. Neye ihtiyacımız var? Neden ihtiyacımız var? gibi soruların cevabını belirledikten sonra Nasıl sorusuna geçiyorum.  Bu tekniğin bir adı var 5N1K.

UI konusunda kendisini geliştirmek isteyen Tasarım Fikir ziyaretçilerine üç küçük ipucu vermenizi istesek bunlar ne olurdu?

  • Temelleri öğrenin.
  • Tool öğrenin.
  • Taklit edin.

(İyi tasarımların ekran görüntülerini alıp bol bol kopyalarını yapmaya çalışın)

Dikkatinizi çeken ve UI konusunda gerçekten iyi iş çıkartmışlar dediğiniz bir internet ya da uygulama projesi ile karşılaştınız mı?

Airbnb, Tiktok, Uber, Medium, Khan Academy, Apple, Boosted Boards, Dropbox, Pitch, Frank an Oak, Semplice Labs, Warby Parker gibi projeleri beğeniyorum.


Kendi projeleriniz arasında en favori tasarımınız hangisidir?  Ve neden?

Aysu Sancar’ın Behance profilinden diğer çalışmalarını görebilirsiniz.

PetMatch içime sinen ve memnun olduğum ilk tasarım oldu. Her şeyinden memnun olduğum bir tasarım. Dönüp baktığımda şurasını da şöyle yapsaydım demediğim bir tasarım oldu.

Diğer tasarımlarımı da çok seviyorum. İçlerinden Experience Academy olan projem en çok tasarım sürecini deneyimlediğim projem oldu. Tüm araştırma, analiz, tasarım, prototip, test ve no-code yöntemini kullandığım en kapsamlı projem oldu. Bu ve diğer projelerimi incelemek ve yorumlarınızı benimle paylaşırsanız bende kendimi geliştirmem gereken yönlerimi belirleyebilirim.

Bir arayüz tasarlarken uygulanma ve yazılım aşamasını düşünüyor musunuz? O sürece dahil oluyor musunuz?

Tasarımın kodlanabilir olarak tasarlanması gerektiğini düşünüyorum. Tasarımcının en azından html ve css temel bilgileri olmalı. Aksi halde tasarım sürekli yazılım kısmından geri döner. Zaman ve emek kaybı olarak yıpratıcı olabilir. Yapılan her tasarım kodlanabilir fakat önemli olan sizin bu iş için ne kadar zaman ayırdığınızdır.


Çalıştığınız yazılımlar hakkında bize kısa bilgiler verir misiniz?

Figma kullanmayı seviyorum. Yenilikçi, anlaşılması kolay ve kullanışlı olduğu için tercih ediyorum. Ama diğer araçları da öğreniyorum. Deneyimlemesem de videolar, eğitimler sayesinde öğreniyorum.

Sıradan bir gününüz nasıl geçer? Erken saatlerde çalışmak mı yoksa geceleri üretmek mi?

Tam bir gece kuşuyum. Erken kalkmaktan hoşlanmıyorum o yüzden genelde geceleri çalışmayı tercih ediyorum. Günümün ilk saatlerini her zaman önce kendime ayırıyorum. Günlük rutinlerimi tamamladıktan sonra iş başı yapıyorum.

İşiniz dışında motivasyonunuzu ve yaratıcılığınızı arttıran şeyler nelerdir?

Resim yapmayı çok seviyorum. Küçük bir dikiş makinem var bazen onunla çalışmayı seviyorum. Bir de takı yaptığım küçük bir alanım var. Yeni deneyimler kazanmayı çok seviyorum, dalış yapmak, heykel atölyelerine katılmak ve çeşitli etkinlikleri takip edip ilgimi çekenlere dahil olmaya çalışıyorum.

Bir ekip ile çalışmayı mı yoksa tek başınıza içerikler üretmeyi mi tercih ediyorsunuz?

Karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşabileceğim, iletişimi güçlü bir ekip ile çalışmayı tercih ederim.

Kendisine bu keyifli sohbeti ve davetimizi kabul ettiği için teşekkür ediyoruz. Diğer ziyaretçilerimizin çok sevdiği bir makaleyi de buradan önermek istiyorum. Modern ve minimalist bir arayüz tasarımı nasıl olmalı? meraklısı için bırakıyorum başlığa tıklayıp okuyabilirsiniz.

Okuduğunuz İçin Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye