Adem Karaaslan İle Tasarım Üzerine Sohbet

Merhabalar, Tasarım Fikir‘de bir konuğumuz var. Grafik tasarımcı Adem Karaaslan ile tasarım sanatının ve sektörün detaylarını konuştuk. Resimden 3 boyutlu animasyonlara hatta müziğe kadar sanata dair dopdolu biri. Bu keyifli sohbet için kendisine teşekkür ediyoruz. hadi birlikte Adem Karaaslan’ı daha yakından tanıyalım.

  • Tüm röportajlarda olduğu gibi öncelikle kısaca kendinden söz etmeni isteyeceğiz. Adem Karaaslan kimdir?

1996 Adıyaman’da dünyaya geldim. 12 yaşımda başlayan grafik tasarım, hareketli grafik, 3D animasyon ve sanat ile ilgili iş maceram hâlâ devam ediyor. Önemli şirketlerde ve çeşitli ajanslarda çalışarak farklı deneyimler kazandım. 2018 yılında İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım (lisans) Bölümünü kazandım. Şuan son sınıf öğrencisiyim. Aktif bir şekilde freelancer grafik tasarımcı olarak çalışmaya devam ediyorum.

  • Tasarımcı olma fikri ilk ne zaman ortaya çıktı ve tasarımcı olmaya nasıl karar verdiniz?

Tasarımcı olma fikri 12 yaşlarında ortaya çıktı sürekli çizim ve fotoğraf ile iç içeydim o yaşlarda yerel bir TV kanalında işe başladım o şekilde başladı halen devam ediyor. Büyük ihtimalle ömrümün sonuna kadar Tasarım ve Sanat ile iç içe olacağım.

  • Bağımsız olarak projeler üzerinde çalışmak mı yoksa bir ajans ya da firma da çalışmak mı size daha çekici geliyor? Neden?

Elbette kendi işinin patronu olmak her zaman avantajlı bir durum. Freelancer çalışmak şu an için beni daha fazla mutlu ediyor. Çünkü her şey para değil özgürlük de önemli.

  • Sizce sıradaki tasarım trendi nasıl olacak?

Artık çoğu firma tasarımlarını Minimalist olarak revize ediyor ve günümüzde sosyal medyanın etkisi oldukça fazla. İnsanlar ana sayfalarına düşen işleri incelerken sade ve anlaşılır olmasına dikkat ediyor. Bunun yanında çabuk anlaşılabilir ve dikkat çekici yani bu 4 özelliği karşıladıkları sürece her türlü tasarım tarzı üretebilirler hedef tüketici çünkü.

  • Tasarım sürecine başlamadan önce yaptığınız bir ön çalışma ya da rutin var mı?

Yapacağım tasarıma göre değişiyor zaman önemli bir olay eğer zamanım bolsa mutlaka o tasarımın fikrini geliştiriyorum daha sonra geliştirdiğim fikri kâğıda eskizini çizerek aktarıyorum. İlk eskizde direk istediğimiz sonuç çıkmaz ise daha fazla eskiz ile farklı şekiller çiziyorum nihai sonuca ulaştıktan sonra hangi programdan yapacak isem onu açıp tasarıma öyle devam ediyorum.

Pin
Adem Karaaslan İle Tasarım Üzerine Röportaj – Portfolyo
  • Tasarım Fikir ziyaretçilerinin grafik tasarım alanında kendilerini geliştirmeleri için onlara ne önerirsiniz?

Grafik tasarım işine merak salanlar direk Photoshop ile genelde başlıyor ve o programı öğrendikleri zaman %100 tasarımcı olduğunu düşünüyor. Bu %50 yanlış ve ilerde problemlere yol açar. Onlara ilk tavsiyem önce tasarım nedir? Bu kavramı çok iyi araştırsınlar daha sonra tasarım tarihi, sanat tarihi tarzı kitaplar okusunlar ve azda olsa eskiz yapacak kadar çizim bilgilerini geliştirsinler. Daha sonra grafik tasarım içinde yer alan kurumsal kimlik, logo tasarım, afiş , poster gibi temel tasarım elamanlarını öğrensinler bu öğrendiklerini Adobe Illüstratör ve Photoshop gibi programlarda yapsınlar tabi Adobe Illüstratör vektörel tabanlı olduğu için genel olarak baskı işleri olduğundan grafik tasarım elamanlarını orada yürütürler ama Adobe Illüstratör ve Photoshop programını iyi şekilde öğrensinler. Sonra saydığım ilk grafik tasarım unsurlarını ve bol bol pratik yapsınlar pratik olmadan çok çabuk unutulur.

  • Hiç bu meslekle ilgili olumsuz bir şey yaşadınız mı? Üstesinden nasıl geldiniz?

Tek olumsuz gönüllü tasarımcı aranıyor diyenler ve ön ödeme göndermeyen müşteriler tabi ki sorunu kolay hallediyorum nasıl mı derseniz.

Gönüllü çalışmıyorum ve ön ödeme almadan iş yapmıyorum. Bu kadar basit bu ikisini yapmaları önemli.

  • Grafik Tasarım ile ilgilenmeseydiniz şu an hayatınızı hangi mesleği yaparak kazanıyor olurdunuz?

Büyük ihtimal müzisyen olurdum çünkü babam ses sanatçısı ve müzisyen. Bende şu an hali hazırda bağlama, piyano, ud, cümbüş ve keman çalabiliyorum ki beni Instagram dan (@ademkrsln) takip edenler mutlaka görmüşlerdir. 🙂 Yani yine sanatın içinde olurdum!

Pin
Adem Karaaslan İle Tasarım Üzerine Röportaj – 3D Tasarım
  • En çok keyif aldığın projeler nelerdir?

Genelde 3D modelleme ve animasyon projelerinden keyif alıyorum birde foto manipülasyon yaparken keyif alıyorum çünkü kendimi daha üretken hissediyorum.

  • Takipçilerin Youtube videolarını severek izliyor. Kariyerine ileride yalnızca video çekerek devam etmeyi düşünüyor musun?

🙂 Elbette hayır. Youtube benim ana işim değil hatta ara işim bile değil. Youtube sadece ara sıra eğitim videosu çekip paylaştığım bir yer. Tabi kanal ilerde yüz binleri bulursa abone sayısı olarak belki o zaman ara işim olur. İlerde kanal milyonları bulursa. O zaman ana işim olur ama hali hazırda oradan bir gelir elde etmediğim için sadece takipçilerimin istediği içerikleri üretip paylaşıyorum. Çok fazla zaman ayırmadan.

  • İleride Grafiker olmak isteyen arkadaşlarımıza önerilerin var mı?

Grafik tasarım mesleği güzel bir meslek getirisi de iyi. Önerim sabırlı olmaları ve bu işi hobi olarak değil meslek haline getirmeleri çünkü hobi olarak yapanlar genelde hüsran ile karşılaşıyor verimli olmadıkları için parada kazanamıyorlar o yüzden meslekten soğuyorlar onlara tavsiyem sabırla işi iyi öğrensinler ve reklam ajanslarında işe başlasınlar sonra para kazanmaya başlasınlar

  • Elinde sihirli bir güç olsaydı sektöre dair neyi değiştirmek isterdin?

Sektörün şuan tek sorunu ucuz iş yapanlar ile baş etmek o sorunu çözerdim herhalde 🙂

  • Sosyal medya gruplarında sıklıkla dolaşan ucuza logo yapma tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsun? Sence bir tasarımcı fiyat verirken neleri dikkate almalı?

Grafik tasarımı öğrendikten sonra doğal olarak o işten para kazanmaya başlıyoruz. Emeğimizin hakkını almak için profesyonel bir portfolyo sunmamız lazım. Daha sonra kaliteli müşteriler elbette çıkıyor. Ucuza iş yapanlar kaliteli tasarımların çokta işini etkilemiyor onlar sayesinde kalitemiz belli oluyor. 🙂

  • Hangi grafik tasarım araçlarını kullanıyorsunuz? Çizim yeteneğini doğuştan gelen bir yetenek midir? Sonradan öğrenmek mümkün mü?

Genelde hepsini sonradan öğrendim doğuştan yetenek yoktur ha illa doğuştan bir şey gelecek ise o mesleği sevmek bence doğuştan bir özelik 🙂 bende sevdiğim için üzerinde durdum ve çizim yeteneğimi geliştirdim

Grafik tasarım programları derseniz aktif olarak Photoshop, Adobe Illüstratör, Adobe After Effecst, Adobe Premire Pro, 3Ds Max ve Zbrush kullanıyorum.

Pin
Adem Karaaslan Portfolyo
  • Son olarak bir proje tasarlarken tek başına olmayı mı. Yoksa bir ekip ile hareket etmeyi mi tercih edersiniz?

Projenin büyüklüğüne göre değişir animasyon projelerinde genelde ekip halinde çalışmayı tercih ederim. Kişisel işlerimde ise tek başıma çalışmayı tercih ederim.

Adem Karaaslan’a verdiği bilgiler ve sohbet için teşekkür ediyoruz. Kendisini takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarını ve Youtube kanalını şöyle bırakalım.


Röportajı okuduğunuz için teşekkürler. Bu içeriği okuyan ziyaretçilerimiz Tasarımcıların Yaptığı Yaygın Hatalar adlı makaleden de faydalandı. İnternet sitemizde grafik tasarıma dair bir çok kaynağı bulabilirsiniz. Yorumlarda görüşmek üzere.


Yorum yapın