Tasarım ya da sanat dünyasına dair bir iş yapıyorsanız yaratıcılık en yakın dostunuz olmalı. Yaratıcılığı arttırma yöntemleri nelerdir? Yaratıcılığınızı Nasıl Artırırsınız? Gibi soruları yanıtlamak için bir makale hazırladık. Daha yaratıcı olmanızı sağlayacak küçük ipuçları ile günü kurtarabilirsiniz.
Bazı dönemlerde canımız hiçbir şey yapmak istemez. Böyle zamanlarda genellikle yaratıcılıktan uzak ve durağan olmayı seçeriz. Ancak iş dünyasında bunun için vakit yoktur. Bu nedenle sizi motive edecek ve yaratıcılığınıza katkı sağlayacak bazı şeyler var.
Yaratıcılığınızı Nasıl Artırırsınız?
Bu yöntemlerin bazıları oldukça kolay. Bazıları ise belli bir tecrübe istiyor. Ancak yine de uygulandığında sizi rahatlatacaktır. Kolay bir madde ile başlayalım o halde. Çalışma ortamı.
Ortamınızı Değiştirin
Çalışma ortamınızda mutlu olmalısınız. Kendi zevklerinize göre bir çalışma alanı yaratmalısınız. Aslında bu opsiyonel bir seçim değil. Bu zorunlu bir durum. Çünkü keyif almadığınız ortamda çalışmak sizi köreltecektir. Duvarlarınızdan masanıza kadar özgür olduğunuzu hissetmelisiniz. Sevdiğiniz tasarımcıların posterlerini duvarınıza asabilirsiniz. Diğer eşyalarınızı ve dekorasyonu çalışma ortamınıza uygun şekilde tasarlayın. Tasarım önce sizden başlamalı. Ben karmaşadan uzak ve minimal tasarım anlayışına sahibim. Hayatımın her alanında bunu uygulamaya özen gösteriyorum. Büyük bir ekranım ve oldukça büyük bir masam var. Ancak üzerinde neredeyse hiçbir şey yok. Bu sadelik bana çoğu zaman ilham veriyor. Sizler çalışma alanınıza farklı dekoratif ürünlerle güzellik katabilirsiniz. Örneğin küçük saksı çiçekleri size iyi gelebilir. Özetle çalıştığınız yer hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı doğrudan etkiler.
Neden Sorusu
Evet bu basit bir yöntemdir. Kendinize sıklıkla “Neden?” diye sormalısınız. Üzerinde çalıştığınız tasarım projesini daha iyi tanımanıza yol açar. Aklınızda yeni kapıları aralayabilir. Neden bu reklamı oluşturuyorsunuz? Çünkü firmanın birine ihtiyaçları var. Neden birine ihtiyaçları var? Çünkü göstermek istedikleri ilginç ürünler var. Ürünü ilginç kılan şey nedir? Gibi uzatılabilir. Bu soruların sayısı çoğaldıkça yaptığınız işe daha çok odaklanacaksınız. Yeni özellikler ve fikirler keşfedeceksiniz.
Sınırları Kaldırmayı Öğrenin
Sıkıldınız mı? Öyleyse ara verin. Gidip farklı bir iş ile uğraşın. Örneğin bir şeyler çizmeyi deneyin. Geri döndüğünüzde yaptığınız tasarımın ya da fikirlerin parçalarını düşünün. Onları ayırın parçalarıyla farklı tasarımlar oluşturun. Alternatifler üretin. Üzerinde düşünmeden farklı farklı tasarımlar yapın. Daha sonra hepsini değerlendirebilirsiniz.
Kendinize Özet Oluşturun Brief Verin
Kendi özetinizi yazın ve mümkün olduğunca fazla bilgi ekleyin. Sorunu net bir şekilde tanımlamaya çalışın. Tasarım Özeti Nasıl Oluşturulur adlı içerikte detaylarını sunmuştuk.
Varsayım Tekniği
Zihninizi serbest bırakın. Saçma ya da mantıklı fark etmez bırakın zihniniz tüm fikirlerin etrafında dolaşsın. “Varsayalım ki şöyle…” diye kendi dünyanızı yaratabilirsiniz. Her şeyin sizin aklınızın kontrolünde olduğunu bilin. Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın.
Zihin Haritası ve Beyin Fırtınası
Mümkünse bu süreci bir ekip arkadaşınızla beraber yürütün. Kendinize bir zihin haritası oluşturun. Siz konuyu keşfettikçe büyüme ve gelişme eğilimi gösterdiğinden, zihin haritalama kadar etkili bir teknik yoktur. Bu elbette diğer tekniklerle birleştirilebilir. Bu tür egzersizleri kolaylaştıracak bilgisayar uygulamaları da var. Onları araştırabilirsiniz.
Yargıdan Uzak Durun
Aynı zamanda hem yaratıcı hem de eleştirisel bir yargı yapamazsınız. Bunlar sürecin iki farklı kutbudur. Kendine ne kadar kötü olduğunu söylemeye çalışma. En azından bunu yaratım sürecinin ortasında yapmamalısın. Kötü fikir yoktur, sadece kötü kararlar vardır.
Eleştiri, daha sonra, seçici olmaya başlayabileceğiniz çok fazla fikriniz ve konseptiniz olduğunda, tasarım sürecine aittir.
İlişkilendirme
Sözlükten, dergiden, web sitesinden veya herhangi bir yerden rastgele bir kelime seçin ve kelime ile çözdüğünüz problem arasında bağlantı kurmaya çalışın. Bu, zihin haritalama ve eskiz ile birleştirilebilir.
Yaratıcılığı Arttırma Yöntemleri adlı içeriğimizi okuduğunuz için teşekkürler. Ayrıca Osborn’un Beyin Fırtınası ve Kontrol Listesi metodunu inceleyebilirsiniz. Yorumlarda görüşmek üzere.
Bir Yanıt
Bence yaratıcılık Allah vergisidir.