Merhabalar, bir tasarım fikri nasıl bulunur bu soru üzerinde duracağız. Kavramsal tasarım nedir? Bir mesajı iletmek çoğu zaman farklı araçlar gerektirir tasarım da bunlardan bir tanesidir.
Bir fikir tasarlamak yani kabaca anlatmak gerekirse “düşünmek” bütün bu sürecin başında gelir.
Bir tasarımcı nereden başlayacağını bilmelidir.
Bu makaleyi sesli olarak dinleyebilirsiniz.
İşte bu yazımızda nereden başlamanız gerektiğine dair önemli detayları bulacaksınız.
Kavramsallaştırma süreci zihinde oluştuğu için bazı şeyleri atlamak kolay olabilir. Fakat kavramsal tasarım yani düşünme ve fikir süreci iyi bir tasarım çıkartmanın en temel aşamasıdır.
Teknik olarak çok iyi bir tasarım bile sağlam bir fikir ya da bir konsept barındırmıyorsa başarısız olabilir.
Kavramsal tasarım nedir?
Aslında kabaca bir planlama sürecidir. Bir tasarımın altında yatan fikri oluşturmak için zihinde bir kompozisyon yaratma, bir fikri geliştirme durumudur.
Konsept nasıl oluşturulur?
Öncelikle konsept nedir? Sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor. Genellikle film endüstrisinde veya video oyunları sektöründe ya da reklamcılık da sıkça karşılaştığımız bir terimdir. Sanatçının nihai ürünü yani tasarımını nasıl şekillendireceğine dair vizyonunu ileten bir çalışma planıdır.
Temel olarak renk seçimleri, çizim stilleri, hangi araçların kullanılacağı, tasarımın genel hatları gibi ayrıntıları bu aşamada düşünmek gerekir.
Tasarımcı kendisine şu soruyu sormalıdır.
Bu tasarım ne söylemeye çalışıyor ve bunu ne kadar iyi söylüyor?
Uygulama
Konsept bu işin ilk adımıdır fakat tek başına yeterli değildir. Uygulama ise konseptin başarısını doğru şekilde yapıldığı zaman gösterebilecek olan tek süreçtir.
Harika bir konsepte sahip ancak kötü uygulanmış bir tasarım mesajı doğru iletemeyebilir ya da istediği hedef kitleye ulaşamayabilir. Diğer bir yandan ise kötü bir konsepte sahip ancak iyi uygulanmış bir tasarım göze güzel gelebilir, ancak hedef kitle ile yani izleyicilerle bağ kurma veya markayı ifade etme konusunda başarısız bir iş çıkaracaktır.
Neden iyi bir fikir bulmalıyız?
Sanatsal disiplinlerin çoğunda İçgüdüsel duygular tarafından yönetilme eğilimi vardır.
Bir tasarımı yapıyorsak bu tasarımın beğenilmesini isteriz.
İster bir yazılım ürünü, bir kod parçası, ister bir logo olsun, bir tasarım estetik açıdan hoş olmanın yanı sıra bilgi iletmek veya bir markayı temsil etmek gibi önemli bir fikri de barındırmalıdır.
Bir tasarım dili nasıl oluşturulur?
Evet tasarım dili kavramı sanatçının özgünlüğü ile ilgilidir. Konsept sadece bir fikirdir, tasarımcılar düşünce ile görsellik arasında bir bağ kurmalıdır. Tasarımı öğelerini anlamlı bir şekilde iletişimi sağlamak ve güçlendirmek için kullanmalıdır.
Özgünlük neden önemli?
Hiçbir şeyin orijinal olmadığına dair ünlü bir söz vardır. Aslında düşünürsek bir noktaya kadar doğru bir deyimdir.
Tasarımcılık disiplini bir çok diğer sanatsal alan gibi oldukça eskidir. Bizlerden çok zaman önce tasarımcılar vardı ve her zaman var olmaya da devam edecekler. Yeni yetişen tasarımcılar daha önceki tasarımcılardan ilham alarak, onların uygulamalarını geliştirerek, Yeni ürünler tasarlamaya çalışırlar.
Bu şu demek değildir günümüzdeki tasarımcıların hiçbiri özgün içerikler üretmiyor anlamına gelmez.
En başta da söylediğimiz gibi tasarım bir fikir ile başlar ayrıntıları olan bir konsepte dönüşür ve uygulama ile de izleyici karşısına çıkar. Tüm Bu süreçlerde sanatçının kendisini ifade etme biçimi, çizgileri kullanış tarzı, renkleri, kullandığı araçlar, mesajı iletme biçimi, kısacası tasarıma dair tüm detaylar değişebilir. İşte özgürlük de tam bu noktada başlar.
Tasarım konsepti nasıl bulunur?
Konsept, kavramsal tasarım, fikir. Bu sürecin kabaca tanımlarını öğrendiğimize göre kendi tasarımlarımızda nasıl konsept bulabiliriz detaylıca bakalım.
Öncelikle not alma alışkanlığını edinmeliyiz, kağıt veya kalemle ya da teknoloji yardımıyla aklınıza gelen her şeyi not almalıyız.
Tanımlama
Tasarladığınız projenize projenin neden gerekli olduğunu sorarak başlamalısınız. Yapacağınız tasarımın amacı nedir ve hangi problemi çözmesi amaçlanmaktadır?
Problemleri tanımlamak ilk bakışta göründüğünden çok daha zor olabilir çünkü problemler karmaşık gelebilir, bilmediğiniz konularda ya da tecrübeniz olmayan bir kategoriye dahil olabilir..
Genellikle problemleri tanımlamak için daha derine bakmalısınız. Projenizi tanımlarken işinize çok yarayacak ve neredeyse herkes tarafından bilinen bir yöntem vardır. 5N yöntemi, evet bu yurtdışında ve ülkemizde özellikle gazetecilik sektöründe sık sık duyduğumuz bir araştırma kavramıdır.
Ne, neden niçin, nasıl, nerede, ne zaman? bu tarz sorularla projenizin hedefini tanımlayabilir ve bu aşamayı başarılı şekilde sonuçlandıra bilirsiniz.
Araştırma
Tasarımlar sonuç olarak gerçek dünyada fiziksel ya da dijital bir yer tutarlar.
Bu nedenle tasarımı kullanacağınız ve insanlarla iletişime geçeceğiniz alanları araştırmalı ve ona uygun yöntemlerle çalışmalısınız.
En basit adım olarak müşterinizle ilgili SORULAR sorup onu daha iyi tanımanız gerekebilir.
Marka bilgisi ve marka geçmişi, misyonu, markanın neler hedeflediği, aynı piyasada bulunan rakiplerinin karşısında ne gibi farklılıkları olduğu ve hangi özellikleriyle öne çıktığını araştırmalısınız.
Tasarımla etkileşime girecek insanlar kimlerdir? Yani yalnızca çalışmalarını yapacağınız markayı tanımakla kalmayıp bu tasarımları kimin için yaptığınızın farkında olmalısınız.
Hedef kitle araştırması yapmak benzer şekilde rakipleri araştırmak, endüstri kurallarına hakim olmanızı sağlayacaktır.
Farklı bir tavsiye isteyenler için boşanma da şöyle bir şey söyleyebiliriz; Çalışacağını sektörle ilgili daha önceden başarılı olmuş tasarım çalışmalarını bir panoda toplayıp Yada telefonunuzda ya da bilgisayarınızda bir klasör açıp saklayabilirsiniz. Bu tasarımlar size ilham olabileceği gibi başarılı örnekleri elinizin altında bulundurmak gelişiminize de katkı sağlayacaktır.
Sözel fikir aşaması
Kavramlar özünde düşüncelerden ibarettir, yani zihnimizde dağılmış sözcüklerdır. Bir kavramı bir fikri önemli bir şeye dönüştürmek için, bu kelimelerden bazılarını çıkarmanız gerekebilir.
Bu aşamada genel olarak konseptinizi sözlü, sloganlar ile tanımlayabilirsiniz.
Aslında bu kısım ilk aşamada ki sorunları ve çözümleri tespit etme süreci kadar kolaydır.
Zihin haritalama tekniği veya serbest çağrışım gibi bazı yararlı kelime tabanlı teknikler günümüzde Sıklıkla kullanılır.
Hangi tekniği kullanırsanız kullanın genellikle bir kelime veya kelime öbeği ile başlarsınız. Logolar için bu genellikle marka ismidir ve diğer tasarımlar için bazı anahtar kelimeler olabilir.
Daha sonra bu listeyi uzatmak ve aklınıza gelen ilişkili anahtar kelimeleri yazmaya devam etmek sizi başarıya ulaştıracak en önemli adımlardan bir tanesidir. Unutmayın asıl amacımız iyi bir fikir ortaya çıkarmak.
Elinize bir kağıdı ve kalemi aldığınızı ve kendi kendinize beyin fırtınası yaptığınızı düşünün, kendinize bir zaman sınırı koyarsanız ve aklınıza gelen ilişkili anahtar kelimeleri hızlı bir şekilde bu kağıda yazarsanız eminim içerisinde bir çok fikir malzemesi bulacaksınızdır.
İşte bu malzemeleri bir araya getirerek bir ya da birden fazla iyi slogan oluşturabilirsiniz. Bu slogan tasarım süreci boyunca neye odaklanmanız gerektiğini size gösterecektir.
Görsel fikir ve uygulama süreci
Artık fikir bulma sürecinin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Üzerinde çalıştığımız projeyle ilgili bir çok soruya cevap verebilir duruma geldik, artık uygulamaya koyulmadan önceki son aşamadayız.
Unutmayın asıl işimiz görsellik bizler tasarımcıyız. Artık kavramlar soyut fikirler görsel bir tasarıma dönüşmeli.
Eskiz çizerek, dijital ortamda çalışıyorsanız kabaca bir taslak çizerek başlayabilirsiniz.
Eskiz ve bu kaba çizim sürecinde ayrıntılara takılıp kalmak size zaman kaybettirebilir bu nedenle sözel fikir üretme aşamasında aklınıza gelen sloganlarla ilgili taslak çizimlerinisi bitirdikten sonra en iyisini seçip ayrıntıları ve detayları o çizim üzerinde sürdürmelisiniz.
Bu aşamada şu ana kadar çok iyi olduğuna inandığınız bir fikri çizdikten sonra görmek sizi hayal kırıklığına uğrata bilir. Unutmayın bu bir test sürecidir, taslak çizmek yani eskiz çizmek bulduğunuz fikrin, kullandığınız tasarım araçlarının gücünü test etmenizi sağlayacaktır.
Buradan aldığınız geri bildirimlerle fikrinizi gerçekten iyi bir tasarımı dönüştürmeniz mümkündür.
İşte iyi bir tasarım fikri nasıl bulunur sorusunun cevabı bu aşamalarda ve bu süreçlerde gizlidir. Bundan sonraki süreçlerde yaptığınız tasarımı müşterinize, ilgili ortaklara sunmak onlardan gelen geri bildirimleri alarak projeyi tamamlamak kalıyor.
Ayrıca şu yazımızda Responsive tasarım nedir? detaylı bir anlatım yaptık, inceleyebilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz, umarım kavramsal tasarım nedir? tasarım fikri nedir? Tasarımcılar bir fikri nasıl bulur? İyi bir fikir nasıl bulunur? Gibi sorulara yanıt bulmuşsunuzdur.
6 yanıt