Merhabalar, Sınırsız Revize Yoktur çünkü ihtiyaçlar sınırsız, kaynaklar ise sınırlıdır. Bu cümle muhtemelen işletme ya da benzer bölümlerde okuyanlara tanıdık gelmiş olabilir. Çünkü geleneksel iktisat biliminin temel tanımlarından biridir.
Peki tasarımcılar olarak neden sınırsız revize vaat ediyoruz?
Piyasa Koşullarında Rekabet
En yaygın sebeplerden biri rekabet edebilmek. Ancak bu çok büyük bir yanılsama. Rekabeti bu tarz pazarlama oyunları yerine yaptığımız tasarımlarla, bizi farklılaştıran fikirler ile ya da tecrübe ve deneyim gibi sunduğumuz eşsiz kriterler ile ölçmeliyiz. Aksi halde sınırsız revize gibi gerçekliği olmayan bir strateji ile yaptığınızı işi değersizleştirmiş olursunuz.
Revizelerden Kurtulma Taktikleri
Revize, yani yeniden düzenleme bizim işimizin doğasında olan bir süreç. Elbette bu süreci tamamen görmezden gelemeyiz. Ancak işleri kolaylaştıracak, zaman ve değer bakımından sizi mutlu edecek birkaç ipucu verebiliriz.
Öncelikle müşterileriniz ile çok sağlıklı bir iletişiminiz olmalı. Günümüzdeki en büyük sorunlardan bir tanesi iletişim sorunu. Artık çok hızlı bir tüketim temposuna sahibiz. Videolarda nefes alma sürelerini bile kesip atıyoruz. Hızlı içerikler tüketiyoruz. Bunun en büyük etkilerinden biri insanları dinlerken acele etmek.
Bu nedenle biraz yavaşlamak size zaman kazandırabilir. Yavaşlayın, karşınızdakini dikkatlice ve kesmeden dinleyin. Tam olarak ne istediğini iyi öğrenin. (Tahmin etmeyin.) Hatta iyi bir iletişim için sohbeti siz yönetin ve karşınızdakini yönlendirin. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını, tam olarak ne istediklerini anladıktan sonra onlara sağlayabileceğiniz katkılar üzerinde konuşun.
Hızlı bir tasarımcı olmaya çalışmayın. “-Hemen hallederiz!” gibi cümlelerden kaçının. Amacımız bir şeyleri çok hızlıca tasarlayıp, sonra revize süreçleriyle normalden daha da uzun bir zamana yaymak değil. Bu nedenle her müşterinize onlar için özenle ve özel olarak bir çözüm sunmak için zaman harcayacağınızı hissettirin.
Tasarım özeti dosyasını mutlaka talep edin. Tasarım özeti büyük ajanslar ve firmalar tarafından zaten kullanılıyor. Daha küçük esnaflar için bunu anlatmak ve uygulamak biraz zor olabilir ama sağlıklı bir iletişiminiz varsa ikna etmek daha kolay olacaktır. Hatta Tasarım Özeti Nedir? makalemizi onlara da gönderebilirsiniz. Neden böyle bir dosyaya ihtiyacımız var güzel bir rehber.
Tasarım özetinden ve ikili ilişkilerinizden aldığınız bilgilerle çalışmaya başlayın. Bu sizi gereksiz revize süreçlerinden epey uzaklaştırılacaktır.
Yaptığınız tasarımın hikayesini, teknik analizini müşterinize sunun. Yani bir tasarımın içerisinde yer alan öğeleri, renkleri, grafikleri, çizimleri neden tercih ettiğinizi mutlaka belirtin. Bunların hiçbirinde kişisel zevklerinizi neden olarak sunmayın. “-Bu çizginin burada ne işi var?” sorusunun cevabı hiçbir zaman “-Ben öyle beğendim.” olmamalıdır. Elbette tasarım algımız, tecrübe ve bilgilerimiz bizi bazı seçimler yapmaya yönlendiriyor. Bu bizim estetik algımızla ilgili bir şey. Ancak yine de daha güçlü nedenlere ihtiyacımız var. Örneğin o çizginin orada iki farklı öğeyi ayırmak amacıyla kullanıldığını, görsel bir hiyerarşik düzeni oluşturmak için yardımcı olduğunu söyleyebilirsiniz. Özetle yaptığınız her hamleden emin olun. Bu hamleleri açık ve net şekilde anlatın. Tüm bunları yaptığınızda müşterilerinizin revize istemek için nedenlerini de ortadan kaldırıyor olacaksınız.
Yine de değişmesi gereken bazı şeyler olabilir. Ancak tüm bu süreçleri uygulamasaydınız eminim daha yorucu ve uzun bir süreç ile karşılaşıyor olacaktınız. Bu tür özel revize istekleri için prensipler belirleyin.
Örneğin bir tasarım projesinde müşterinizden revize edilmek istenen öğeleri tek seferde iletmesini isteyin. Böylece tek bir revize talebinde bütün istekleri yerine getirip zaman kazanabilirsiniz. Her bir değişiklik için ayrı ayrı istekler iletmek, sonucu çıktı alıp tekrar göndermek hepinizin tahmin edeceği gibi can sıkıcı bir süreç.
Sınırsız revize yoktur. Çünkü ürettiğiniz fikir, harcadığınız zaman, kullandığınız teknikler üzerinde düşünülmüş, çözüm odaklı ve müşterinize özel olarak hazırlanmış, kendinden emin birer tasarım projesidir. Müşterileriniz sizi seçerken, daha önce yaptığınız işlere, onları nasıl sunduğunuza ve fiyat politikanıza bakacaklar. Zaten bu kıstasların onlara uygun olması durumunda sizinle çalışacaklar. Bu nedenle sınırsız revize vaat etmektense bütün bir tasarım sürecini iyi yönetmek sizi rakiplerinizden ayırabilir ve daha çok tercih edilmenizi sağlayabilir. Bu makaleyi okuduğunuz için teşekkürler, sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Yorumlar kısmında tartışabiliriz.
Revize, bir ürün veya hizmetin yeniden incelenmesi, gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi anlamında kullanılır. Örneğin, bir metnin revize edilmesi, o metnin düzeltilmesi, güncellenmesi veya geliştirilmesi anlamına gelir.
Revize, belirli zaman aralıklarında veya belirli bir olayın gerçekleşmesinden sonra yapılabilir. Örneğin, ürün tasarımının tamamlanmasından sonra, ürünün imalatı ve test aşamasında veya ürünün kullanımı sırasında belirli aralıklarla yapılabilir. Revize, ayrıca belirli bir standart veya yönetmeliğin gereği olarak da yapılabilir.
Tasarımcıların sıklıkla karşılaştığı bir güncelleme talebidir.
Planlama: Revize sürecinin amacı, hedefi, zamanlaması, kaynakları ve sorumlu kişileri belirlenir. Hazırlık: Ürün veya hizmetin spesifikasyonları, standartları, tasarım dokümanları, çizimler, test sonuçları ve benzeri belgeleri toplanır ve incelenir. Yukarıda belirttiğimiz koşulları sağlayarak bu süreci en verimli şekilde geçirebilirsiniz.
Revize süreci, bir ürün veya hizmetin tasarımı, uygulaması, üretimi veya kullanımı sırasındaki problemlerin belirlenmesi, çözümlerin bulunması ve ürün veya hizmetin geliştirilmesi aşamalarından oluşur. Bu nedenle ilgili hizmet ya da ürünün kalitesi artacaktır.
Revize sonrası yapılması gerekenler arasında ürün veya hizmetin güncellenmiş ve düzenlenmiş durumunun belgelenmesi, revize sonuçlarının ilgili taraflarla paylaşılması ve revize sonuçlarına göre gerekli aksiyonların alınması bulunabilir.