Merhabalar, artık bir çoğumuz bilgisayar ya da mobil cihazlardan oyun oynuyoruz. En azından hayatımızın bir döneminde oyunlar oynadık. Oyun Tasarımları ve Sanat arasında ne tür bir ilişki var ona bakacağız.
Oyunlar giderek etkileyici grafiklere ve tasarımlara sahip oluyorlar. Ancak bu makalede sizlere çok gerçekçi grafiklerle oluşturulmuş inanılmaz sistemlerde ve donanımlarda çalışan oyunlardan söz etmeyeceğiz. Bu makalede 5 farklı oyun önerisi ve bu oyunların tasarım açısından içerisinde neler barındırdığına bakacağız.
Oyun 8. Sanat Mı?
Oyun tasarımlarını düşünürsek içerisinde hikayeler, fikirler, çizimler, müzik kullanımı gibi sanata dair birçok unsuru bir arada görebiliriz. Bazı oyunlar yedinci sanat olarak bilinen sinema alanında olduğu gibi çok güçlü hikayeler anlatırlar. Aslında insanlara farklı deneyimler sunarlar.
İçerisinde fikirler barındıran özel çizimler ve kodlamalarla estetik açıdan da oldukça etkileyici oyunlar mevcut. Bu açıdan değerlendirirsek oyunlara birer sanat eseri olarak bakmak çok olası. Bazı oyunlar inanılmaz gerçekçi grafiklere sahip değildir. Oynanış açısından da basit mekanikleri vardır. Ancak insanlarla doğrudan bir bağ ve etkileşim kurabilirler. Eğer bu tarz oyunlara şimdiye kadar denk gelmediyseniz sizin için birkaç önerimiz olacak.
Sanatsal Açıdan Güçlü Oyun Önerileri
Bu makale için size oyun önerilerinde de bulunmak istedik. Vakit bulduğunuzda ya da kafa dağıtmak için bu oyunlara şans vermenizi tavsiye ederiz. Çünkü onları yalnızca bir oyun olarak değil bir sanat eseri olarak değerlendirmek için iyi bir fırsat. Çizimlerine, atmosferine, müziklerine, bölüm tasarımlarına ve anlatmak istedikleri hikayelere ayrı ayrı odaklanın. Bir tasarımcının gözünden oyunların iç dünyasına bakmak oldukça farklı bir deneyim sunacaktır.
Journey
Biraz gizemli bir evrene adım atmaya ve bu harika atmosferde bir şeyler keşfetmeye ne dersin? Journey sanat tasarımı ve görsel anlatım açısından o kadar başarılı oldu ki ödül üzerine ödül aldı. Meşhur Grammy ödüllerine bile müziği ile aday oldu. Gerçekten eşine pek rastlayamadığımız türden bir deneyim sunuyor.
Metacritic ve Bafta ödüllerinde de birincilikleri var. Bu güzel görüntüler, tasarımlar eşliğinde etkileyici bir hikayeye şahit olmak isteseniz diye ilk oyun önerimizi Journey’den yana kullandık.
Lake
Hadi biraz daha geçmişe gidelim. 1986 yılına. İletişim kurmak o dönemlerde bugün olduğu kadar hızlı değildi. Mektuplar en yaygın kullanılan iletişim aracıydı. Providence Oaks kasabasına yani memleketine iki haftalığına geri dönen Meredith Weiss kasabada posta dağıtmaya başlıyor.
İnsanların yaşantılarına yakından şahit olduğumuz ve bazı kararları vererek neler olabileceğini anladığımız Lake oyunu da tasarım açısından oldukça başarılı. Basit olarak nitelendirebileceğimiz bir tarzda çizimlerden oluşuyor. Ancak müzikler, vereceğiniz kararlar, atmosfer, karakter tasarımları derken oyun yine bir hikâye anlatma aracına ve sanata dönüşmüş. Tabi taktir sizin. 😊
If Found
Listemizdeki en ilginç oyun diyebiliriz. Oyunun yapımcıları bu oyunu şöyle tanımlıyor. Eve gitmek, dışarı çıkmak ve her şeyi silmekle ilgili bir oyundur. Evet ilginç bir tanımlama. Sizi yine farklı bir deneyim bekliyor. Hüzünlü, dokunaklı ve sanatsal disiplinlerin insan hayatındaki boşlukları nasıl doldurduğu ile ilgili farklı bir yapım.
31 Aralık 1993’te, Achill Adası’ndaki bir konağın yıkık durumda olan harabelerinde Kasio, günlüğünü yok eder. Batı İrlanda’daki evine dönüşünün, ailesiyle olan çatışmasının, arkadaşlarının ve yaşadığı zorlukların hikayesini anlatıyor.
Unto The End
İşin içerisine biraz da şiddet katalım. Oyunlar özellikle macera ve aksiyon türü içerisinde savaşları, dövüşleri sıklıkla kullanırlar. Şiddet unsurları küçük yaştaki ziyaretçilerimiz için olumsuz örnek olabilir. Bu yüzden bu oyunu tavsiye ederken bu uyarıyı da yapalım. Ancak şiddetten kastımız elbette ileri seviyede değil. Bundan daha fazla olumsuz örnek içeren yapımları her gün televizyon ekranlarında görüyoruz.
Dönelim Unto The End oyununa. El yapımı bir oyun. Yine bir eve varmaya çalışma hikayesi. Sinematik açıdan çok güçlü. Bir platform oyunu. Çizimleri, sahne tasarımları ve genel atmosferi ile yine sanatsal bir evrenin içinde olduğunuzu hissedeceksiniz.
Ori and the Will of the Wisps
Sizi Ori ile tanıştıralım. Harika tasarımlar ve yine bir sürü ödül almış bir oyun. Macera, aksiyon ve platform türündeki Ori and the Will of the Wisps oyununda karakterimiz ile çıktığımız yolculuk konu ediliyor. Devasa ve egzotik bir dünyada geçen oyunda zorlayıcı düşmanlar ve bulmacalar var. Öykü açısından da oldukça sevilmiş bir oyun. Oyuncular tarafından neredeyse tüm platformlarda son derece olumlu geri bildirimler almış.
Popüler oyun platformu Steam’de de üstün görsel stil ödülünü alarak 2020 yılında kendisinden çok söz ettirmişti. Tasarım açısından değerlendirirseniz içerisinden bir sürü ders çıkartabilirsiniz.
INSIDE
Evet geldik listenin son önerisine. INSIDE için bir gazeteci şu cümleleri kurdu. “Inside’ın tasvir ettiği evren, bir oyunda karşılaştığım en ürkütücü, en büyüleyici ortamlardan biri.” Evet yine birçok ünlü ödülü toplayan bir oyun. Aslında oyun mekanik olarak o kadar basit ki oynayınca şaşıracaksınız. Baştan sona kadar kusursuz şekilde tasarlanmış bir hikâyenin ve görsel sanatın içerisinde ilerliyoruz. 2 boyutlu bir çizim ile bağ kuruyoruz. Hatta bu çizimin heyecanlandığını, korktuğunu nerdeyse tüm duygularını hissediyoruz. İşte sanat burada. Bir resim ile bağ kurmak ve bir sanat eserinin hikâye anlatmasına şahit olmak harika bir deneyim.
Oyun Tasarımları ve Sanat arasındaki bu derin ilişkiyi ve bağı kabullenmek için çok fazla örnek var. Sizler oyunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Ayrıca daha önce tasarımcılar için vakit geçirmelik oyunlar listesi de paylaşmıştık merak edenlere bırakıyorum.
Bir Yanıt
Versiginiz oyun isimleri gerçektende çok iyi simdiden emeğinize sağlık