Merhabalar, daha önce sizlerle tasarımcıların yaptığı yaygın hatalar adlı bir makale paylaşmıştık. Bu sefer konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz. Müşterinin yaptığı yaygın hatalar makalesinde iki taraf içinde olumsuz deneyimlerin önüne geçebilmek için bazı önerilerde bulunmak istedik. Elbette “müşteri her zaman haklıdır” mottosunu bir kenara koyarak okumanız gerekiyor. Çünkü bu makalede anlatılan hatalar tüm bu sürecin sonunda en çok müşteriye zarar veren şeyler.
Biz tasarımcılara da hem insanları bilinçlendirmek hem de tasarımı kullanarak yaratıcı çözümler üretme görevi kalıyor. Kimse işine çok fazla karışılmasını istemez elbette. Ancak bu makaledeki hatalar işe karışmaktan ziyade işin niteliğini doğrudan etkileyebilecek unsurlar olduğu için dikkatli olunması gereken şeyler.
Bu makaleyi müşterilerinize de gönderebilirsiniz. Onlarda tüm bu tasarım süreçlerinin arka planında neler olduğunu ve verdiği bilgilerin neleri değiştirdiğini öğrenmiş olurlar.
Öngörü ve Yaratıcılık
Bizim işimizin temelinde yaratıcılık yatıyor. Üzerine tecrübe ve teorik eğitim eklendiğinde donanımlı bir tasarımcı bir projeye başlamadan önce projeyle ilgili öngörülere sahip olabilir. Her müşteriden bunu beklemek mantıklı bir davranış değil. Bu nedenle bir müşterinin tasarımla ilgili öneriler vermesi genelde yapılan ilk hatalardan biridir.
Bir tasarım özeti yani brief dosyası müşteri tarafından sunulur. Bununla ilgili detaylı rehberi sitemizden bulabilirsiniz. Bu dosyada projeyle ilgili kilit noktalar yer alır. Tasarımcının projeyi oluştururken ihtiyacı olan çoğu bilgi burada bulunur. Müşteriler bilgilendirmeyi bu tasarım özeti dosyalarında yapmalı ve tasarımcının ek olarak soracağı özel sorular olursa bunları yanıtlamalıdır. Tasarımcıyı yoğun şekilde yönlendirmeye çalışırsanız muhtemelen yeteri kadar iyi olmayan bir tasarım alırsınız.
İş Yükü
Bazı durumlarda gerçekçi ve mümkün olmayan son teslim tarihleri ile karşılaşabiliyoruz. Bu doğrudan tasarımın kalitesini olumsuz etkileyebilir. Acele bir tasarım ve süre baskısı ciddi bir sorundur. Çoğu zaman müşteriler bir tasarımın ne kadar sürede olgunlaşacağını bilemezler. Hatta bir çok kişi bu durumu hafife alır, işi değersiz görür. Birkaç çizgi, yazı ve şekilden ibaret olduğunu düşünürler. Ancak tasarım süreci bir fikirle başlar, araştırma, araçlarda profesyonel olma, hedef kitle analizi gibi pek çok değişken var. Uygulama aşaması tasarımın son ve küçük bir bölümüdür. Tasarımcının yaptığı işi hafife alırsanız ve zaman baskı yaparsanız muhtemelen yeteri kadar iyi bir tasarım alamayacaksınız.
İyi bir tasarım fikri nasıl bulunur? Belki size bir tasarım projesinin aşamaları hakkında bilgi verebilir.
Doğru Bütçe
Tasarımcıların fiyat politikaları net ve şeffaf olmalı. Yine sitemizde para kazanma yöntemleri ve tasarımcıların yaptığı yaygın hatalar gibi içeriklerde fiyat politikası nasıl olmalı anlatmıştık. Müşteri olarak bir tasarımcıyı tercih ettiğiniz zaman o tasarımcının fiyatlarına uymak durumundasınız. Piyasa değerlendirmesini, işin kalitesini, tasarımcının referanslarını göz önüne alarak verdiği fiyatı değerlendirebilirsiniz. Ancak kendi fiyatlarınızı dayatmak sonuçta kötü bir tasarım almanıza neden olabilir. “Bütçem XXX TL logo istiyorum.” Demek ile geçmişine ve vizyonuna bakarak tercih ettiğiniz bir tasarımcının verdiği fiyata uymak arasında hizmet kalitesi açısından büyük farklar olabilir. Bir tasarıma ihtiyacınız var. Bu aşamada doğru bir bütçe planlaması yapmazsanız yeteri kadar iyi olmayan bir tasarım alırsınız.
Teknik kararlar
Nadiren de olsa müşteriler teknik konularda da baskı yapabiliyor. Özel durumlarda bazı farklı formatlarda dosya istenebilir. Ancak belirli bir programın ya da bazı araçların kullanılmasını istemek, ölçüler, tasarımdaki şekillerin ölçüleri ve açıları gibi teknik detay içeren konularda ısrarcı olmak zararlı olabilir. Bu konularda tasarımcıya güvenmek en doğru karar olacaktır.
Bir Fikre Aşırı Bağlılık
Bazen karşılaştığımız müşteriler bazı fikirlere çok odaklanırlar. Muhtemelen dışarıda gördükleri ve hoşlarına giden bir fikri kendi projelerinde de uygulatmak isteyebilirler. Bu bir noktaya kadar anlayabileceğimiz bir durum ancak bir fikre aşırı bağlılık sorun yaratabilir. Çünkü istediğiniz şey ile mevcut projenin konsepti uyumlu olmayabilir. Ya da mesajı ve hedefi aktarmada iletişim sorunları yaratabilir.
Böyle durumlarda müşteriye istedikleri şeyin ne gibi yan etkileri olacağını ya da neden uygun olmadığını anlatmanız gerekiyor. Müşteri açısından bakınca da sabit fikirli olmaktan vazgeçip çağı yakalamalı ve işini iyi yapan insanlara güvenmelisiniz.
Yanlış Tasarımcı Seçimi
İşin kolayına ya da ucuzuna kaçmak isteyen müşteriler çıkabiliyor. Komşunun çocuğuna tasarım yaptıran, 100 TL ye logo isteyen her fırsatta kar etmek isteyen insanlar sıklıkla hatalı seçimler yapabilir. Doğru bir tasarımcı seçmek işiniz için size maksimum faydayı sağlayacaktır. Bir tasarımcı seçerken mutlaka iletişim yeteneklerine, referanslarına, benzer sektördeki içeriklerine, portföyüne göz atmalısınız. Bunlar sizi tatmin ederse işi ona vermelisiniz. Yanlış bir tasarımcıdan beklentileriniz sizi üzebilir.
Müşterilerin Yaptığı Yaygın Hatalar genellikle bu şekilde. Bu tarz davranışlardan kaçınarak tasarım işlerinizde daha etkili sonuçlar almanız kaçınılmaz. Tasarım Fikir’de grafik tasarım ve tasarımın diğer alanları ile ilgili çok sayıda faydalı içeriği bulabilirsiniz. Bize destek olmak için LinkedIn sayfamızı ve Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.
2 yanıt
Öncelikli olarak doğru bütçe önemli gerçekten. Ayrıca yanlış tasarımcı faktörünü de unutmamak gerekiyor. Bu makale çok aydınlatıcı oldu, hem üretici hem tüketici için. Teşekkürler 👍
Yanlış tasarımcı seçimi baya etkili bir faktör. Bilgilendirme için teşekkürler.