Ara
Close this search box.

Çizim Yeteneği Nasıl Gelişir

Merhabalar, çizim yeteneği nasıl gelişir, kendi çizim tarzınızı nasıl keşfedersiniz ve bu alanda ne tür pratikler yaparak daha hızlı ilerlersiniz? Bunların yanıtını verebilmek için sizlere birtakım ipuçları hazırladık.

Çoğu zaman aklımıza harika fikirler gelir. Ancak bunlar yalnızca fikir olarak kaldığında muhtemelen işimize yaramazlar. Bu nedenle harika fikirlerinizi kağıda dökmek ya da dijital ortamda çizime çevirip bunu bir portfolyoya dönüştürmek isteyebilirsiniz.

İster başlangıç ​​seviyesinde olun, isterseniz de profesyonel olun, birçok tasarımcı, sanatçı ve illüstratör, çizim ve eskiz becerilerini geliştirmeye çalışır. Bu konuda size yardımcı olacak ipuçlarımıza geçmeden önce belirlememiz gereken bir şey var.

Hedefinizi Belirleyin

Maskot ya da karakterler, yazı tipleri, ultra gerçekçi çizimler mi yapmak istiyorsunuz? Belki de yalnızca çizim alışkanlığı kazanmak ya da belirli bir alanda ustalaşmak istiyorsunuz. Öncelikle hedeflerimizi doğru koymalıyız. Kendi çizim tarzımızı oluşturmak için öncelikle belirli bir seviyeye kadar gelmemiz gerekiyor. Hangi alanda ustalaşmak istersek isteyelim önceliğimiz bir alışkanlık yaratmak ve bu işi ciddiye almak.

Çizim Önerileri

Evet gelelim işinize yarayacak kolay çizim önerileri ve ipuçlarına. Öncelikle kendinize bir takvim oluşturun. Bir not defteri edinin. İlk aşamaya geçiyoruz.

Kendine Meydan Okuma

Evet yabancılardan aşina olduğumuz “challenge” kelimesinden söz ediyorum. Sizi inanılmaz hızlandıracak bir çalışma modelidir. Kendinize belirli hedefler koyun ve kendinizle yarışın. Örneğin her gün yalnızca bir çizim yapacağım diyerek 30 günlük bir meydan okuma başlatın. Bunu ilk başlarda bir hafta daha sonra bir ay ve daha uzun süreli bir meydan okumaya çevirebilirsiniz. Böylece istediğimiz çizim alışkanlığına çok kısa sürede zaten ulaşmış olacağız. 

Her gün pratik yaptığımız içinde çizgilerimiz bir öncekinden hep daha iyi olacaktır. Ancak burada atlanmaması gereken önemli bir nokta var. Yalnızca etkinliği tamamlamak için gelişi güzel çizimler yaparsanız yine fayda sağlar ama istediğimiz seviyenin biraz altında kalırız. 

Bu nedenle bu etkinliği yaparken en önemli motivasyonumuz şu olmalı. Ben bu işe değer veriyorum. Günün belirli bir saatini yalnızca çizime ayırıp buna odaklanmalıyım. Bu şekilde düşündüğünüz zaman zaten etrafınızdaki her şeyden soyutlanır ve çizdiğiniz şeye odaklanırsınız. 

Dipnot: Çizdiğiniz hiçbir şeyi atmayın, ileride gelişimimizi görmek için harika kaynakları yok etmek istemeyiz.

Şekiller ve Geometri

Evet yeri geldiğinde biraz geriye gitmemiz gerekebilir. Bu da iyi bir çalışma yöntemidir. Çocukluğumuza gidelim ve temel şekillerden yeniden başlayalım. Geometrik şekilleri çizmek sanıldığı kadar basit bir aktivite değildir. Yine bu şekilleri kullanarak çok yaratıcı işler çıkaran tasarımcıları görmüşsünüzdür.

Çizilen her şey muhtemelen iyi bir sanatçı tarafından sadece geometrik şekiller kullanarak yeniden çizilebilir. Yani oldukça güçlü bir yöntemden söz ediyoruz. Şekiller, gerçekçi ve tutarlı tasarımlar oluşturmaya, benzersiz desenler yaratmaya ve çizim alanını  etkin bir şekilde kullanmaya yardımcı olur.

Pek çok farklı disiplinde olduğu gibi büyük ve karmaşık bir şeyi anlamak için onları aşamalara ve daha küçük bileşenlere ayırıp incelemek inanılmaz faydalı bir yöntemdir.

Örneğin bir müzisyen bir beste yaparken ya da inceleyip, öğrenirken onu parça parça ayırır, notalarını inceler, giriş, nakarat, çıkış bölümlerini ayrı ayrı ele alır. Bir başka örnek spor dünyasından verilebilir bir sporcu önce bütün bir hareketin aşamalarını inceler, zamanlamasını inceler. 

Çizim ve diğer sanat disiplinleri de böyledir. Bir inşaata onuncu kattan başlayamazsınız. Bu nedenle önce çizeceğiniz şeyi parçalara ayırın. Geometrik şekiller bu konuda size yardımcı olacaktır. Bir ağaç çizmek istiyorsanız onu gövdesi, kökleri, dalları gibi bölümlere ayırın. Her bir bölüme detaylı bakın ve geometriyi kullanarak adım adım ilerleyin. 

Bir çizime geometrik çizimlerle başlayın. Gövde için dikdörtgen kullanın, üçgenler, daireler gibi şekillerden önce taslağını oluşturun. Taslak bittikten sonra gerçek çizime geçmeniz çok daha kolay olacak.

Mükemmel bir dipnot daha geliyor; eğer ilk başta bu şekilde geometrik şekillerle çizime başlayamıyorsanız iyi bir yöntemden söz edeceğiz. Elinize geçen dergilerdeki kitaplardaki çizimleri geometrik şekillerle çizmeyi ve onların üzerinden geçmeyi deneyin. Bu size bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğretecektir. Hayal gücünüz ile ürettiğiniz bir çizim yerine zaten son hali ortada olan bir şeyi yeniden bu yöntemle çizmek arasında epey fark var.

Şekillerin Anlamı
Şekillerin Anlamı ve Tasarımda Şekil Kullanımı

Şekillerin anlamları makalesine göz atmak isteyebilirsiniz. Onu da buraya bırakalım.

İlham Almayı Unutmayın

İşimizin bir parçası da diğer sanat eserlerini, çizimleri takip etmek. yeni teknikleri keşfetmek ve gelişmek. O zaman ilham almak için zaman ayırmamız gerekiyor. Tasarım Fikir’de ilham alabileceğimiz portfolyo sitelerini paylaşmıştık. Bu tür dijital medya ortamlarını kullanarak ilham kaynakları listesi yapabiliriz. 

Özel bir çizim alanımız varsa o alanda içerik üreten sanatçıları takip edebilirsiniz. Bu size yeni bakış açıları kazandırır. Kendi tarzınızı yaratırken hem benzersiz olmanızı hem de genel olarak o alanı tanımanızı sağlar. Ufkunuzu geliştirmek, el becerilerinizi geliştirmek kadar önemlidir. 

Desen Oluşturma

Geometrik şekiller dışında tasarım dünyasında “pattern” olarak bilinen yinelenen desenler çizmeyi deneyin. Bu tür alıştırmalarda çizim yeteneğini geliştiren yöntemlerden biridir. Simgeler, semboller veya diğer şekil kombinasyonları ile bu tür desenleri çizmeyi deneyebilirsiniz. 

Bu alıştırma kalem ya da fırça kontrolünü geliştirmeye yardımcı olur. Aynı şeyi tekrar tekrar çizdiğinizde bir süre sonra kas hafızamız nedeniyle zaten daha iyi hale gelecek. Ayrıca bu teknik duvar kağıdı üretiminde ya da tekstil üretiminde oldukça sık kullanılan bir teknik. Bu alanlarda işler yapmak isterseniz ekstra faydalı olacaktır.

Dip not; Evinizde, çevrenizde veya doğada yinelenen desenleri arayın ve bunları eskiz defterinize çizmeyi deneyin.

Ek Alıştırmalar

Çizim yeteneğini geliştirmek için daha fazla pratik yöntemi arıyorsanız ve daha çok zamanınız varsa şu aktiviteleri de yapabilirsiniz. Gördüğünüz bir reklam metni için çizimler yapmayı deneyin. Çizimlerin farklı versiyonlarını hazırlayın. Örneğin farklı zaman dilimlerinde geçen tek bir kompozisyonu çıkarmaya çalışabilirsiniz. 

Çizim Yeteneği Sonradan Kazanılır Mı?

En sık sorulan sorulardan bir tanesi çizim yeteneği doğuştan mı gelir? Elbette insanın çizime yatkınlığının olması ve doğuştan gelen bazı eğilimler oldukça önemli. Ancak sonradan çalışarak ve eğitimler alarak harika sonuçlara ulaşmak mümkün. Bu alanda biraz da olsa yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız ve en önemlisi çizim yapmayı seviyorsanız doğuştan yetenekli kişilere kıyasla biraz daha fazla zaman harcayarak aradaki farkı kapatabilirsiniz.

Bu aşamada kendinizi zorlamalı ve pes etmemelisiniz. Benim zaten yeteneğim yok diyerek pratik yapmayı ve çizmeyi bırakırsanız başarılı olmanız mümkün değil.

Çizim Yeteneği İle Para Kazanmak Mümkün Mü?

Bir başka çok sorulan soru da çizim yaparak para kazanma konusunda. Malum para hepimiz için hayati derece de önem taşıyor. Mutlu olduğunuz ve severek yaptığınız bir hobiden, işten gelir elde etmek isteyebilirsiniz. Çizim yaparak para kazanmak mümkün. Hatta bunun için birden fazla yöntem de mevcut.

Çizim Yaparak Nereden Para Kazanılır?

Çizim yeteneğinize, çalışma sürelerinize göre elbette farklı kazançlar elde edebilirsiniz. Bazı tasarımcılar yalnızca ek gelir elde etmek için bazıları da tamamen hayatını geçindirmek için bu yöntemleri kullanıyorlar.

  • Ajanslarda tasarımcı ve çizer olarak çalışmak.
  • Dergi, kitap gibi materyaller için çizmek. Yayın evleri ile çalışmak.
  • Serbest zamanlı olarak çizimler yapmak. (Portre çizimleri gibi.)
  • Dijital ya da geleneksel sanat eserleri üretmek. (NFT teknolojisi, Tablolar vb.)

Çizim Yeteneği Nasıl Gelişir

Özetlersek, çizim yeteneğini geliştirmek belirli bir çalışma disiplini gerektirir. Bu işi ciddiye almalısınız ve kendinizi eğitmeye sürekli devam etmelisiniz. İlham almayı, kendinizi zorlamayı ve farklı yöntemler denemeyi bırakmayın.

Çizim Yeteneği Nasıl Gelişir makalesini okuduğunuz için teşekkürler. bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve yorum yaparak destek olabilirsiniz. 

Okuduğunuz İçin Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma Rehberi 2024

Yapay Zeka Ücretsiz Görsel Oluşturma konusu giderek popülerliğini artırıyor. Dijital dünyanın hızla evrildiği günümüzde, görsel içeriklerin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Peki, bütçenizi sarsmadan, etkileyici

Telifsiz Resimler İçin En İyi Kaynaklar 2024

Telifsiz resimler biz tasarımcılar için oldukça kıymetli kaynaklardır. Günümüz dijital çağında, içerik oluşturmak ve paylaşmak hiç olmadığı kadar önemli. Blog yazıları, web siteleri, sosyal medya

Yapay Zeka Video Programı Önerileri

Yapay Zeka Video Programı makalesine hoş geldiniz. Hızla gelişen AI teknolojisi ile videolarımızın kalitesini yükseltmek her geçen gün daha kolay hale geliyor. Gözlerimiz artık belirli

İçindekiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanız Gereken İçerikler

İnternetten gelir elde etmek

Para Kazanmak İçin Yapabilecekleriniz

Para kazanmak ve internet üzerinden dijital bir iş yaparak gelir elde etmek uzun zamandır pek çok kişinin hayali. Artık çok daha yaygın olarak kullanılan bazı

Fotoğraf kalitesini yükseltme

Photoshop’ta Resmin Çözünürlüğünü Arttırma

Bazı durumlarda fotoğraflarımızın ya da internette bulduğumuz görsellerin çözünürlüğü düşük olur Adobe Photoshop’ta resmin çözünürlüğünü arttırma yöntemlerini kısaca anlatacağız. Elbette bu işlem belirli bir seviye